Siirry suoraan sisältöön

Tililleni on kertynyt säästöjä, mistä aloittaisin sijoittamisen?

”En tiedä säästämisestä ja sijoittamisesta mitään, mutta tililleni on kertynyt ylimääräisiä varoja. Mistä minun kannattaisi aloittaa?” S-Pankin sijoitusasiantuntija Juha Peurala kertoo tarkemmin. 

Taloutesi on selvästi kunnossa, jos tilillesi kertyy säästöjä. Se on hyvä pohja sijoittamiselle.

Inflaatio eli yleinen hintatason nousu syö varoja tilitalletuksissa pitkällä aikavälillä, sillä tällä hetkellä tileille maksettavat korot ovat varsin maltillisia. Varmin tapa antaa inflaation nakertaa rahojasi on pitää rahat tilillä vuosikausia. Siksi sijoittaminen kannattaa.

Sijoittaminen on pitkäjänteistä, vuosien ajan kestävää säästämistä tulevaisuuteen.

Mistä minun kannattaisi aloittaa sijoittaminen?

Kaikkein helpointa on sijoittaa rahastoihin, koska niissä saat automaattisesti hyvän hajautuksen ja salkunhoitaja huolehtii sijoituksistasi. Sinun ei tarvitse seurata pörssikursseja ja markkinoita, ellet halua.

S-Pankilla on S-Pankki Varainhoito -rahastoja, joista voit valita varovaisen, kohtuullisen ja rohkean vaihtoehtoehdon sen perusteella, kuinka paljon riskiä olet valmis ottamaan. Kaikki rahastot – jopa korkeimman riskin – ovat kattavasti hajautettuja ja sen ansiosta turvallisempia sijoituskohteita verrattuna esimerkiksi siihen, että sijoittaisit yksittäiseen osakkeeseen. Kaikissa S-Pankki Varainhoito -rahastoissa saat pitkällä sijoitusajalla todennäköisesti parempaa tuottoa kuin tililtä.

S-Pankilla on myös S-Pankki Asunto ja S-Pankki Metsä. Näiden rahastojen kautta pääset asuntosijoittajaksi ilman asunnon omistamisen riskiä tai metsäsijoittajaksi ilman metsän omistamista. S-Pankki Asunto -rahastossa esimerkiksi on satoja asuntoja, mikä on huomattavasti turvallisempaa kuin yhden asunnon omistaminen. Molempiin rahastoihin voi tehdä merkintöjä neljästi vuodessa. S-Pankki Metsä -rahaston omat rahat voi lunastaa kesä- ja joulukuun 15. päivänä. S-Pankki Asunto -rahastossa omien osuuksien myynti onnistuu maalis-, kesä-, syys- ja joulukuun viimeisenä pankkipäivänä.

Yleisesti ottaen on hyvä muistaa, että kaikkeen sijoittamiseen – ja siten myös rahastosäästämiseen – liittyy aina riski, joka kulkee käsi kädessä tuotto-odotuksen kanssa. Mitä suurempia odotuksia sijoituksen tuottoon liittyy, sitä suurempi on myös siihen liittyvä riski.

Vaikka asiantuntijamme huolehtivat säästöistäsi, ne ovat valitsemastasi rahastosta riippuen alttiita markkinoiden heilahteluille. Rahaston arvo voi myös heiketä ja et välttämättä saa sijoittamiasi rahoja takaisin.

Kannattaako sijoittaa useaan eri rahastoon?

S-Pankki Varainhoito -rahastot ovat valmiita hyvin hajautettuja kokonaisuuksia. Ne tarjoavat sinulle sellaisenaan hyvän pohjan, ellet halua painottaa tiettyjä alueita tai toimialoja muita enemmän.

Rahastoissa osakesijoitukset on hajautettu eri yritysten osakkeisiin, eikä sijoitusrahastoissa saa edes olla enempää kuin 10 prosenttia yhden yrityksen osakkeita. Kohtuullisen riskin rahastossa on sekä osakkeita että korkosijoituksia. Matalan riskin rahastossa on monia eri korkosijoituksia.

Jos tiedät tarvitsevasi osan säästöistäsi pois nopeammin, voit harkita hajauttamista kahden eri riskin rahastoon. Matalan riskin rahastosta voit ottaa varoja nopeamminkin pois, koska sellaisen arvoon kurssiheilahtelut eivät välttämättä niin kovasti vaikuta. Puhutaan kuitenkin vähintään parin vuoden säästöajasta.

Korkean riskin rahastoon kannattaa sijoittaa pidemmäksi aikaa, jotta kurssivaihtelut tasaantuvat ja pääset varmimmin nauttimaan sijoittamisen hedelmistä.

Jos haluat sijoittaa pääasiassa maltillisesti, mutta hakea osalla varoista vähän isompaakin tuottoa, voit valita säästörahaston lisäksi yksittäisiä, enemmän riskiä sisältäviä – mutta myös tuottohakuisempia – sijoitusrahastoja.

Miten pääsen sijoittamisen alkuun?

Tärkein päätös sijoittamisessa on aloittaminen. Ja mieluummin tänään kuin huomenna – tilastollisesti sijoittaja on aina pärjännyt tilisäästäjää paremmin.

Varaa aika sijoitusasiantuntijalle, jonka kanssa teet henkilökohtaisen säästösuunnitelmasi. Näin saat omaan tilanteeseesi sopivan suosituksen. Samalla pääset pureutumaan muun muassa sijoittamisen riskeihin ja mahdollisuuksiin sekä itseesi sijoittajana. Jos lähipiirissäsi on sijoittamista harrastavia ihmisiä, voit innostua lisää juttelemalla heidän kanssaan.

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat