S-Banken Skog Specialplaceringsfond
LEI-nummer: 743700XD130RN2ZYBH07
Publiceringsdatum: 21.12.2022
Uppdaterad: 31.3.2025
Sammanfattning
Denna fond främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, dvs. den är en produkt enligt artikel 8 i upplysningsförordningen. I praktiken främjas egenskaperna i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning bland annat genom att på lång sikt avverka fondens skogar i mindre omfattning än tillväxten. På så sätt fungerar skogarna som kolsänkor. Tillväxten effektiviseras genom en bra skogsvård i rätt tid och vid behov bland annat genom gödsling. Fonden syftar också till att öka arealen med funktion som en ny kolsänka genom att plantera skog på områden som är lämpliga för skogsbruk. Fondens samtliga skogar i Finland är PEFC- och FSC-certifierade.
Fonden förbinder sig att göra 50 procent hållbara investeringar och 50 procent investeringar som är förenliga med taxonomin.
Inga mål för hållbar investering
Denna fond främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, men har inte hållbar investering som mål.
Trots att produkten inte har hållbar investering som mål, kan hållbara investeringar ingå i fonden. Till den del hållbara investeringar ingår i fonden, säkerställer vi att investeringarna inte orsakar betydande skada för andra miljörelaterade eller sociala mål. Vi säkerställer detta bland annat genom att kontrollera investeringsobjekt före investeringarna och under innehavstiden samt genom att beakta indikatorer om huvudsakliga negativa konsekvenser. Om ett investeringsobjekt anses orsaka betydande skada anses det inte vara hållbart.
Dessutom säkerställer vi och följer upp att bolagen som är investeringsobjekt följer allmänt accepterade internationella normer. Utgångspunkten är att fonden endast investerar i sådana bolag vars syfte är att äga skogsfastigheter.
Den finansiella produktens miljörelaterade eller sociala egenskaper
Fonden har till exempel som mål att bidra till skogarnas funktion som kolsänkor, att öka den biologiska mångfalden och att diversifiera användningen av skogar i rekreationssyfte. Fondens samtliga skogar i Finland är PEFC- och FSC-certifierade.
Investeringsstrategi
Fonden är aktiv och främjar miljörelaterade och sociala egenskaper. Fonden följer Principerna för ansvarsfulla investeringar som utarbetats av S-Bankens Förmögenhetsförvaltning samt Klimatstrategin. Dokumenten finns på vår webbplats.
I praktiken främjas egenskaperna i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning bland annat genom att på lång sikt avverka fondens skogar i mindre omfattning än tillväxten. På så sätt fungerar skogarna som kolsänkor. Tillväxten effektiviseras genom en bra skogsvård i rätt tid och vid behov bland annat genom gödsling. Fonden syftar också till att öka arealen med funktion som en ny kolsänka genom att plantera skog på områden som är lämpliga för skogsbruk. Fondens samtliga skogar i Finland är PEFC- och FSC-certifierade. Skogscertifiering är en garanti för ett lagligt och hållbart skogsbruk och säkerställer att skogen vårdas enligt de mångfalds- och miljörelaterade krav som en omfattande intressentgrupp gemensamt har kommit överens om. FSC-certifieringen kräver också att minst 5 procent av de certifierade skogarna på frivillig basis inte utnyttjas i kommersiellt syfte och 5 procent omfattas av specialavverkningar och vårdåtgärder, till exempel kontinuitetsskogsbruk.
Fonden arrenderar skogsfastigheter till vindkraftverk och deltar på så sätt i klimatarbetet. Dessutom möjliggör fonden användning av skogar i rekreationssyfte i större omfattning än vad allemansrätten möjliggör, bland annat genom att hyra ut jakträtter på skogsfastigheter till lokala jaktföreningar och erbjuda möjligheter att anlägga utflyktsvägar och vandringsleder på fondens markområden.
Vi bedömer regelbundet huruvida de bolag som fonden äger iakttar god styrning genom att samla in uppgifter om de bolag som är investeringsobjekt. Fonden äger vanligen majoriteten i de bolag som är investeringsobjekt och förutsätter iakttagande av god styrning i dessa. Fonden äger i regel endast sådana bolag vars syfte är att äga skogsfastigheter.
Mer information om fondens allmänna investeringsinriktning finns i fondens faktablad.
Andel av investeringar
Fonden förbinder sig att göra 50 procent hållbara investeringar. Därtill har fonden förbundit sig att göra 50 procent investeringar som är förenliga med taxonomin.
Mer information om allokeringen av fondens tillgångar finns i fondens hållbarhetsdokument som finns under rubriken Villkor och dokument ovan.
Övervakning av miljörelaterade eller sociala egenskaper
Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av miljörelaterade och sociala egenskaper. Vi övervakar regelbundet indikatorerna under investeringens hela livscykel. Vi bedömer regelbundet huruvida dataleverantörerna och hållbarhetsindikatorerna är lämpliga.
Metoder
Vid bedömning, mätning och uppföljning av miljörelaterade eller sociala egenskaper används bland annat standarderna PEFC™ och FSC®, eftersom skogscertifieringarna kan visa att fonden vårdar sina skogar enligt principerna för hållbart skogsbruk och genom att upprätthålla den biologiska mångfalden. Sedan 2020 är fondens samtliga skogar i Finland auditerade och överförda till dubbelcertifiering, vilket innebär att skogarna certifieras enligt både PEFC och FSC. Certifieringen gör att fondens skogar årligen kontrolleras av en oberoende part. Genom auditeringar säkerställs ansvaret i de åtgärder som vidtas i skogarna. Dessutom mäter fonden årligen bland annat följande indikatorer och rapporterar om dem i hållbarhetsrapporten: de stående trädens kollager, skogens årliga kolbalans, skogens årliga genomsnittliga kolsänka i Finland och den genomsnittliga årliga koldioxidpåverkan i Finland.
Fonden rapporterar följande uppgifter varje år: arealen för kolsänkan, antalet certifierade fastigheter och antalet fastigheter som inte utnyttjas i kommersiellt syfte. Det ovan beskrivna gäller även fondens skogsfastighetsvärdepapper.
Datakällor och databehandling
I regel samlar vi in hållbarhetsrelaterade data direkt från de skogsfastigheter vi äger, men vi kan anlita samarbetspartner för att samla in data. Vår huvudsakliga samarbetspartner är Innofor Finland Oy. Vi säkerställer regelbundet att de data vi använder är av hög kvalitet och att de stämmer. Detta kan vi säkerställa bland annat genom att välja pålitliga aktörer som samarbetspartner. Dessutom kontrollerar vi data som vi erhållit från tredje parter och vidtar åtgärder om vi upptäcker avvikelser eller brister i dem.
En del av uppgifterna kan grunda sig på en tredjepartsuppskattning. Beräkningen av en del indikatorer grundar sig på vetenskapliga beräkningsmetoder och modeller. Andelen uppgifter som ska uppskattas kan inte fastställas på förhand, eftersom den varierar utifrån fondens aktuella investeringsobjekt och de indikatorer som ska uppföljas. När rapporterade data finns tillgängliga prioriteras användning av sådana data. För beräkningar relaterade till minimiåtaganden tillämpar vi principen om fyra ögon.
De utnyttjade datakällorna utvärderas regelbundet. Om vi observerar brister i de datakällor som utnyttjas, vidtar vi vid behov åtgärder för att korrigera bristerna eller byta datakälla.
Begränsningar för metoder och data
Alla hållbarhetsrelaterade data finns inte alltid tillgängliga om de fastigheter som är investeringsobjekt. Därför kan våra data delvis grunda sig på uppskattningar eller också gäller de inte nödvändigtvis alla investeringsobjekt i sin helhet. Vi strävar efter att samla in data i så omfattande grad som möjligt om alla våra investeringsobjekt.
Vi säkerställer regelbundet att minimikraven för produktens hållbarhet uppfylls. Om gränsen för minimikraven underskrids, vidtar vi omedelbart åtgärder för att korrigera detta.
Due diligence
Vi screenar regelbundet alla våra investeringsobjekt för att säkerställa att hållbarhetsrelaterade överenskommelser uppfylls. Investeringsobjekten analyseras innan investeringsbeslut fattas och regelbundet under investeringstiden.
Strategier för engagemang
Vi strävar efter att främja miljörelaterade och sociala egenskaper även genom att påverka hur skogsfastigheter används, bland annat genom att arrendera skogsfastigheter till vindkraftverk och på så sätt delta i klimatarbetet. Dessutom möjliggör fonden användning av skogar i rekreationssyfte i större omfattning än vad allemansrätten möjliggör, bland annat genom att hyra ut jakträtter på skogsfastigheter till lokala jaktföreningar och erbjuda möjligheter att anlägga utflyktsvägar och vandringsleder på fondens markområden.
Valt referensvärde
Inget referensvärde har angetts för fonden för att uppnå miljörelaterade eller sociala egenskaper.
Summary in English
This Fund promotes environmental or social characteristics, i.e. the Fund is categorised under Article 8 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). In practice, environmental, social and governance characteristics are promoted by measures such as felling forests owned by the Fund less than they grow, which will turn the forests into carbon sinks. Growth is boosted by good and timely forest management and fertilisation if necessary. The Fund also aims to increase new carbon sequestration by the afforestation of suitable areas. All the Fund’s forests in Finland are PEFC- and FSC-certified.
The Fund is committed to making 50% sustainable investments and 50% taxonomy-aligned investments.
Fondförvaltarens kommentar 17.3.2025
Marknaden för skogsinvesteringar var fortsatt aktiv under vintern med ett exceptionellt stort antal fastigheter till salu. Fastighetspriserna har hittills varit stabila, men det uppåttrycket på priserna som noterades tidigare under året har i stort sett varit intakt. I motsats till vad marknaden förväntat sig har räntesänkningarna inte kommit så snabbt som man hoppades på, vilket har bidragit till att investerarnas försiktighet. Även om skogsinvesteringar fortfarande är ett attraktivt alternativ är köparens marknad fortfarande stark. Något högre räntenivåer än väntat kommer också att påverka utsikterna för skogsfastighetsmarknaden. I år kan skogsfastighetsmarknaden fortfarande återhämta sig, men i en långsammare takt än vad som tidigare uppskattats. Avkastningspotentialen för skogsfastigheter i förhållande till ränteinvesteringar förbättras inte lika snabbt som marknaden till en början förväntade sig. Detta kan bidra till att dämpa efterfrågan. Rotpriserna väntas dock förbli höga på grund av bristen på importerat timmer, vilket stöder skogsägarnas kassaflöde under året. Ett eventuellt slut på kriget i Ukraina kan få en stor inverkan på den europeiska virkesmarknaden och handeln med skogsfastigheter under de kommande åren. Sedan kriget började har tillgången på importerat timmer från både Ryssland och Vitryssland varit nästan obefintlig. Detta har drivit upp rotpriserna i Europa och ökat efterfrågan på inhemskt timmer. Om kriget tar slut och eventuella sanktioner lättas kan importen av ryskt och vitryskt timmer öka utbudet på marknaden och därmed pressa priserna nedåt. Å andra sidan ökar återuppbyggnaden efter kriget efterfrågan på timmer, särskilt inom byggindustrin, vilket kan stödja rotpriserna på kort och medellång sikt. För skogsfastigheter kan eventuella prisfluktuationer skapa nya investeringsmöjligheter, men investerarna kan också vänta på att marknaden stabiliseras innan de fattar större investeringsbeslut. För fonden har fjolåret och detta år varit mycket annorlunda jämfört med de tidigare 4-5 åren. Nedgången i priserna på skogsfastigheter, på grund av ränteuppgången, har direkt återspeglats i fondens värde, eftersom fastigheterna värderas till marknadspris fyra gånger per år. Eftersom räntorna inte väntas sjunka i år som förväntat har uppskattningen baserad på fastigheternas avkastningsvärde reviderats därefter. Detta har för sin del sänkt fondens värde. Fondens balansräkning är dock fortsatt stark. Om avkastningen sätts i relation till anskaffningspriset på fastigheterna är de långsiktiga utsikterna positiva. Det gångna året har varit starkt beroende av skogsbruk, och intäkterna har kommit från avverkning utan betydande förvärv av nya fastigheter. I år kommer avverkningsvolymerna att ligga på samma nivå som året innan. Under 2024 de ökade avverkningsintäkterna till fondens resultat. Genom ett beslut av fondbolaget har fonden delat ut cirka 1,9 miljoner euro till investerare i mars 2025 i form av avkastningsandelar. Alla nya skogsinnehav som förvärvas i Finland certifieras alltid efter lagfart och styckning samt skogsinventering. För närvarande är 100 procent av fondens skogar i Finland FSC®- och PEFC-certifierade, vilket stöder hållbart skogsbruk och stärker skogarnas långsiktiga värde.
Timo Hakulinen