S-Banken Klimatmål Värld Aktie Placeringsfond
LEI-nummer: 743700ZC8FVOYTIXUI31
Publiceringsdatum: 8.12.2023
Uppdaterad: 5.6.2024
Sammanfattning
Denna fond är en produkt enligt artikel 9 i upplysningsförordningen och den har som mål att göra hållbara investeringar i företag som har låga koldioxidavtryck och som till sina egenskaper är neutrala eller positiva vid omställningen till ett koldioxidsnålt samhälle.
I sina investeringar prioriterar fonden aktier i bolag som har en bättre hållbarhetsprofil än vad det allmänna marknadsindexet har, till exempel genom att utesluta negativa och kontroversiella sektorer och genom att prioritera bolag som är föregångare i hållbarhetsfrågor inom sina respektive branscher.
Fonden förbinder sig att göra 90 procent hållbara investeringar. Fonden har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin.
Betydande skada orsakas inte för målet för hållbar investering
Fondens mål är att göra hållbara investeringar. För att en investering ska kunna anses vara hållbar får den inte medföra betydande skada för andra miljörelaterade eller sociala mål.
Vi säkerställer att betydande skada inte uppstår genom att screena våra investeringsobjekt. I praktiken utreder vi om över 50 procent av omsättningen i ett företag som är investeringsobjekt härrör från produkter eller tjänster som har negativa konsekvenser för uppnåendet av FN:s mål för hållbar utveckling eller om företaget är delaktigt i ett eller flera riktigt allvarliga tvistemål eller brott i anknytning till ett mål för en hållbar utveckling. Om något av dessa föreligger, anses företaget orsaka betydande skada och uppfyller således inte kriterierna för hållbara investeringar.
Dessutom säkerställer vi att våra investeringsobjekt inte orsakar betydande skada genom att bryta mot internationella normer. De internationella normerna vi övervakar gäller bland annat mänskliga rättigheter, rättigheter i arbetslivet, miljön och förebyggande av korruption.
Vad gäller denna fond följer vi också upp obligatoriska indikatorer som beskriver de negativa hållbarhetskonsekvenserna.
Den finansiella produktens mål för hållbar investering
Fonden strävar efter att begränsa klimatförändringarna och minska koldioxidutsläppen. Fonden har som mål att göra hållbara investeringar med fokus på företag som har låga koldioxidavtryck och som till sina egenskaper är neutrala eller positiva vid omställningen till ett koldioxidsnålt samhälle.
Avkastningsindexet MSCI ACWI Climate Paris Aligned Net har fastställts som referensvärde för fonden och det beaktar fondens hållbarhetsmål.
Fonden kan även göra investeringar i verksamheter som är förenliga med EU-taxonomin och som främjar begränsning av och anpassning till klimatförändringar.
Dessutom förbinder sig fonden till att ha en minimiandel hållbara investeringar. Som hållbara investeringar betraktas företag som bland annat främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling och inte orsakar betydande skada för övriga mål för hållbar utveckling.
Investeringsstrategi
Fonden är aktiv och eftersträvar med beaktande av fondens hållbarhetsmål en avkastning som på lång sikt är bättre än vad jämförelseindexet avkastar. Fonden följer Principerna för ansvarsfulla investeringar som utarbetats av S-Bankens Förmögenhetsförvaltning samt Ägarpolicyn och Klimatstrategin. Dokumenten finns på vår webbplats.
I praktiken beaktas egenskaperna i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning med hjälp av olika strategier för ansvarsfulla investeringar, såsom ESG-integrering, uteslutning, inkludering och ägarinflytande.
Med ESG-integrering, det vill säga inkludering av ansvarsfrågor i investeringsbeslut, strävar vi också efter att bedöma konsekvenserna av hållbarhetsrisker och hållbarhetsmöjligheter för företagens affärsverksamhet i framtiden. Som stöd för den egna analysen kan vi använda till exempel ESG-klassificeringar.
Uteslutning är en betydande strategi vid beaktandet av hållbarhetsrisker. Vi strävar efter att minska riskerna genom att kategoriskt låta bli att investera i företag med på förhand definierade egenskaper.
Fonden inkluderar företag vars produkter eller tjänster begränsar klimatförändringarna och som till sina egenskaper är neutrala eller positiva vid omställningen till ett koldioxidsnålt samhälle.
Fonden utövar även ägarinflytande med olika medel. Möjliga medel är att rösta på bolagsstämmor, påverka företag direkt genom samtal om ESG och delta i sampåverkan tillsammans med andra investerare.
När vi fattar investeringsbeslut bedömer vi bolagsstyrningen i våra investeringsobjekt genom att analysera bland annat affärsetiken, ägarkontrollerna och styrelsens egenskaper. Om det finns allvarliga brister eller överträdelser vid bolagsstyrningen i ett företag, kan vi antingen inleda påverkan på företaget eller lägga till företaget på vår uteslutningslista.
Mer information om fondens allmänna investeringsinriktning finns i fondens faktablad.
Andelen investeringar
Fonden förbinder sig att göra 90 procent hållbara investeringar. Fonden har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin.
Mer information om allokeringen av fondens tillgångar finns i fondens hållbarhetsdokument som finns under rubriken Villkor och dokument ovan.
Övervakning av målet för hållbar investering
Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av ett hållbart investeringsmål. Vi övervakar regelbundet indikatorerna under investeringens hela livscykel.
Vid övervakningen utnyttjar vi data som erhålls från tredje part. Vi bedömer regelbundet huruvida dataleverantörerna och hållbarhetsindikatorerna är lämpliga. Dessutom förutsätter vi att en dataleverantör vi anlitat regelbundet bedömer den information som leverantören överlämnar och att metodiken i anknytning till dataproduktionen är uppdaterad.
Metoder
Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av ett hållbart investeringsmål.
För att mäta uppnåendet av ett hållbart investeringsmål använder vi bland annat koldioxidintensitet och investeringsobjektens förmåga att övergå till ett koldioxidsnålt samhälle.
Fonden säkerställer också att minimiandelen hållbara investeringar uppfylls. För att en investering ska anses vara hållbar, ska den ha en positiv inverkan på ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling och får inte orsaka betydande skada för något av målen. Dessutom är investeringar som är förenliga med EU-taxonomin hållbara. För beräkningen av hur FN:s mål för hållbar utveckling främjas använder vi konsekvenserna av de produkter och tjänster som företagen producerar samt konsekvenserna av företagens verksamhet för FN:s mål för hållbar utveckling. Utifrån dessa beräknas företagets nettopåverkan på varje mål.
Datakällor och databehandling
Vi använder främst data som producerats av MSCI ESG Research LLC, för att säkerställa att miljörelaterade och sociala egenskaper uppfylls. Om data som investeringsobjektet själv rapporterar om de ESG-indikatorer som ska uppföljas inte finns tillgängliga, kan en del av uppgifterna grunda sig på en tredjepartsuppskattning. Andelen uppgifter som ska uppskattas kan inte fastställas på förhand, eftersom den varierar utifrån fondens aktuella investeringsobjekt och de ESG-indikatorer som ska uppföljas.
Vi säkerställer regelbundet att de data vi använder är av hög kvalitet och att de stämmer. Detta kan vi säkerställa bland annat genom att dra nytta av tredje parts data som är så heltäckande som möjligt och vars metodik för att samla in data och göra beräkningar är transparenta och högklassiga. Om vi upptäcker avvikelser eller brister i tredje parts data utreder vi dessutom orsaken direkt från datakällan och vidtar åtgärder vid behov. Dessutom strävar vi efter att samla in hållbarhetsrelaterade data i så omfattande grad som möjligt om alla våra investeringsobjekt. De insamlade uppgifterna behandlas på ett transparent sätt.
De utnyttjade datakällorna utvärderas regelbundet. Om vi observerar brister i de datakällor som utnyttjas, vidtar vi vid behov åtgärder för att korrigera bristerna eller byta datakälla.
Begränsningar för metoder och data
Eftersom de företag som är investeringsobjekt ännu inte till alla delar rapporterar hållbarhetsrelaterade omständigheter, grundar sig tillgängliga data delvis på uppskattningar, och de data som finns tillgängliga omfattar inte alla investeringsobjekt eller alla indikatorer som är föremål för övervakning. Om de data som behövs inte finns tillgängliga från den huvudsakliga datakällan, kan vi också förlita oss på andra datakällor. Vi säkerställer dock att minimikraven för produktens hållbarhet uppfylls. Att minimikraven uppfylls säkerställer vi genom automatiserad uppföljning som genomförs dagligen. Om gränsen för minimikraven underskrids, vidtar vi omedelbart åtgärder för att korrigera detta.
Due diligence
Vi screenar regelbundet alla våra investeringsobjekt för att säkerställa att hållbarhetsrelaterade överenskommelser uppfylls. Investeringsobjekten analyseras innan investeringsbeslut fattas och regelbundet under investeringstiden.
Strategier för engagemang
Fonden kan främja miljörelaterade och sociala egenskaper genom att påverka företag som är investeringsobjekt. Mer information om våra sätt att påverka finns i vår Ägarpolicy. Dessutom rapporterar vi halvårsvis om våra påverkansåtgärder i hållbarhetsrapporten. Ovannämnda dokument finns på vår webbplats.
Uppnåendet av målet för hållbar investering
Avkastningsindexet MSCI ACWI Climate Paris Aligned Net har fastställts som referensvärde för fonden och det beaktar fondens mål för hållbara investeringar.
Referensvärdet syftar till att avvärja risker som har samband med klimatförändringar och dessutom beaktar det även de långsiktiga målen för global uppvärmning i Parisavtalet.
Referensvärdet har anpassats till ett 1,5-graders scenario och det inkluderar till exempel ett mål för minskning av koldioxidintensiteten med tio procent per år. Referensvärdet eftersträvar en minskning av koldioxidintensiteten med minst femtio procent jämfört med moderindexet och fokuserar på företag som sätter upp utsläppsminskningsmål samt företag med hög beredskap att övergå till ett koldioxidsnålt samhälle. Dessutom fokuserar referensvärdet på företag vars affärsverksamhet utgörs av att skapa lösningar på miljö- och klimatproblem. Referensvärdet underviktar företag som orsakar de största koldioxidutsläppen samt företag som är sårbara för klimatomställningsrisker.
Mer information om referensvärdet, till exempel beräkningsmetoder och ombalansering, finns att tillgå på fondbolaget och https://www.msci.com/our-solutions/esg-investing/esg-indexes/climate-paris-aligned-indexes.
Referensvärdet kvalificerar som ett EU-referensvärde för anpassning till Parisavtalet enligt definitionen i artikel 3.23 b i förordning (EU) 2016/1011.
Summary in English
This Fund is categorized under Article 9 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), and its objective is to achieve a long-term return above the benchmark return and to make sustainable investments in companies with a low carbon footprint, and which are in a neutral or positive position as societies move towards low carbon emissions.
The Fund is committed to making 90% sustainable investments. The Fund is not committed to making taxonomy aligned investments.
Portföljförvaltarens kommentar
I november styrdes finansmarknaden av både resultatet av presidentvalet och resultatet av kongressvalet i USA. Till följd av valen intar den tidigare presidenten Trump Vita huset efter en fyra år lång paus, och republikanerna fick majoritet i både senaten och representanthuset. Valresultatet möjliggör betydande politiska ändringar i USA, och därför började investeringsmarknaderna prisa in förväntade ändringar såväl i USA som på andra marknader. Till de potentiellt relevanta ekonomiska ändringarna hör importtullar: Den blivande presidenten startade spelet genom att hota att införa 25-procentiga tullar för produkter som importeras från Kanada och Mexiko och att höja tullen för kinesiska produkter med tio procentenheter. Dessutom kan skattepolitiken eventuellt förändras för både löntagare och företag. Det tredje objektet som vi följer är programmet IRA, framför allt hur de stödformer som fastställs för grön omställning i programmet ska reformeras och om de eventuellt ska avskaffas. Den fjärde synvinkeln som vi bör beakta är om lagstiftningen ska förenklas, och den sista är om USA ska skära ner och effektivisera utgifterna. Efter valresultatet steg aktiemarknaden i USA kraftigt, räntorna på statsobligationer steg och dollarn stärktes mot andra valutor, inklusive euron. I Europa och Kina var kursutvecklingen i sin tur svagare, framför allt om potentiella ändringar av handelspolitiken skulle ha negativa konsekvenser för många viktiga sektorer. Bland de globala sektorerna var det produkter för övervägd konsumtion som steg mest. Där kan Teslas kursuppgång främst förklaras med Elon Musks roll som Trumps uppbackare och Musks relation till den nya förvaltningen. Dessutom steg finanssektorn med amerikanska bolag i spetsen. Särskilt förväntas bankerna dra nytta av att den ekonomiska tillväxten tilltar, förvärvsaktiviteten ökar (även inom finanssektorn), lagstiftningen förenklas och räntekurvan blir brantare genom ett högre räntenetto. Däremot sjönk kurserna för bolag som gynnades av IRA-stödformerna. Framför allt var de bolag som tillverkar utrustning för produktion av ren energi i en svår situation. Valresultatet visar sig vara negativt för byggande av havsbaserad vindkraft. Aktiekurserna för hälso- och sjukvårdssektorn släpade också efter den allmänna utvecklingen, eftersom Trump ska utse en person vars tidigare synpunkter vållat investerarna bekymmer till ledningen i hälsovårdsministeriet. Under månaden gav de ledande aktieindexen i euro en avkastning på 8,7 procent för S&P 500-indexet, 1,0 procent för Stoxx600-indexet som beskriver utvecklingen för europeiska aktier och 9,2 procent för det tekniktunga Nasdaq-indexet. Dollarn stärkes med cirka 2,9 procent mot euron under månaden. I november underträffade MSCI ACWI Climate Paris Aligned-indexet MSCI AC World-indexet med cirka 0,4 procentenheter. I denna omgivning steg fondens NAV med cirka 5,2 procent, vilket var sämre än jämförelseindexets utveckling. Bäst bidrag till den relativa avkastningen i relation till indexet under månaden kom från investeringarna i Tesla och Bank of America. Negativt bidrag till den relativa avkastningen kom bland annat från övervikterna på Vestas Wind Systems, som tillverkar vindkraftturbiner, och på batteriteknikföretaget Samsung SDI. November var en aktiv månad i fråga om ändringar i fonden. Under månaden sålde vi vårt innehav av Illumina, Nidec och Albemarle. Dessutom minskade vi övervikten på Tesla till följd av kursuppgången och även vikten på NVIDIA. Vi gjorde en ny investering i amerikanska Ross Stores. Dessutom ökade vi vikten på flera företag som enligt vår åsikt hade relativt sett mer positiva utsikter tack vare de förväntade politiska ändringarna.
Antti Raappana