S-Banken Fossilfri Europa ESG Aktie Placeringsfond
LEI-nummer: 743700QXXV6LE3SLPT87
Publiceringsdatum: 21.12.2022
Uppdaterad: 5.6.2024
Sammanfattning
Denna fond är en produkt enligt artikel 9 i upplysningsförordningen och den har som mål att göra hållbara investeringar i företag som har låga koldioxidavtryck och som till sina egenskaper är neutrala eller positiva vid omställningen till ett koldioxidsnålt samhälle. Utöver uteslutningar som är förenliga med Principerna för ansvarsfulla investeringar som utarbetats av S-Bankens Förmögenhetsförvaltning utesluter fonden från sina investeringar alla producenter av fossil energi, bolag som äger fossila energireserver och elleverantörer som använder sig av fossila bränslen.
Fonden förbinder sig att göra 90 procent hållbara investeringar. Fonden har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin.
Betydande skada orsakas inte för målet för hållbar investering
Fondens mål är att göra hållbara investeringar. För att en investering ska kunna anses vara hållbar får den inte medföra betydande skada för andra miljörelaterade eller sociala mål.
Vi säkerställer att betydande skada inte uppstår genom att screena våra investeringsobjekt. I praktiken utreder vi om över 50 procent av omsättningen i ett företag som är investeringsobjekt härrör från produkter eller tjänster som har negativa konsekvenser för uppnåendet av FN:s mål för en hållbar utveckling eller om företaget är delaktigt i ett eller flera riktigt allvarliga tvistemål eller brott i anknytning till ett mål för en hållbar utveckling. Om något av dessa föreligger, anses företaget orsaka betydande skada och uppfyller således inte kriterierna för hållbara investeringar.
Dessutom säkerställer vi att våra investeringsobjekt inte orsakar betydande skada genom att bryta mot internationella normer. De internationella normerna vi övervakar gäller bland annat mänskliga rättigheter, rättigheter i arbetslivet, miljön och förebyggande av korruption.
Vad gäller denna fond följer vi också upp obligatoriska indikatorer som beskriver de negativa hållbarhetskonsekvenserna.
Den finansiella produktens mål för hållbar investering
Fondens strävar efter att begränsa klimatförändringen och minska koldioxidutsläppen. Fonden har som mål att göra hållbara investeringar i företag som har låga koldioxidavtryck och som till sina egenskaper är neutrala eller positiva vid omställningen till ett koldioxidsnålt samhälle. Utöver uteslutningar som är förenliga med Principerna för ansvarsfulla investeringar som utarbetats av S-Bankens Förmögenhetsförvaltning utesluter fonden från sina investeringar alla producenter av fossil energi, bolag som äger fossila energireserver och elleverantörer som använder sig av fossila bränslen.
Fondens koldioxidavtryck är minst 50 procent mindre än koldioxidavtrycket på den allmänna aktiemarknaden i Europa. Koldioxidavtrycket beskrivs med viktad genomsnittlig CO2e-intensitet.
Indexet MSCI Europe Climate Paris Aligned Net EUR har angetts som referensvärde för fonden och beaktar fondens hållbarhetsmål.
Fonden kan även göra investeringar i verksamheter som är förenliga med EU-taxonomin och som främjar begränsning av och anpassning till klimatförändringar.
Dessutom förbinder sig fonden till att ha en minimiandel hållbara investeringar. Som hållbara investeringar betraktas företag som bland annat främjar ett eller flera av FN:s mål för hållbar utveckling och inte orsakar betydande skada för övriga mål för hållbar utveckling.
Investeringsstrategi
Fonden är aktiv och eftersträvar med beaktande av sina hållbarhetsmål en avkastning som på lång sikt är bättre än vad jämförelseindexet ger. Fonden följer Principerna för ansvarsfulla investeringar som utarbetats av S-Bankens Förmögenhetsförvaltning samt Ägarpolicyn och Klimatstrategin. Dokumenten finns på vår webbplats.
I praktiken beaktas egenskaperna i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning med hjälp av olika strategier för ansvarsfulla investeringar, såsom ESG-integrering, uteslutning, inkludering och ägarinflytande.
Med ESG-integrering, det vill säga inkludering av ansvarsfrågor i investeringsbeslut, strävar vi också efter att bedöma konsekvenserna av hållbarhetsrisker och hållbarhetsmöjligheter för företagens affärsverksamhet i framtiden. Som stöd för den egna analysen kan vi använda till exempel ESG-klassificeringar.
Uteslutning är en betydande strategi vid beaktandet av hållbarhetsrisker. Vi strävar efter att minska riskerna genom att kategoriskt låta bli att investera i företag med på förhand definierade egenskaper. Utöver uteslutningar som är förenliga med Principerna för ansvarsfulla investeringar som utarbetats av S-Bankens Förmögenhetsförvaltning utesluter fonden alla producenter av fossil energi, bolag som äger fossila energireserver och elleverantörer som använder sig av fossila bränslen.
Fonden inkluderar företag vars produkter eller tjänster begränsar klimatförändringen och som till sina egenskaper är neutrala eller positiva vid omställningen till ett koldioxidsnålt samhälle.
Fonden utövar även ägarinflytande med olika medel. Möjliga medel är att rösta på bolagsstämmor, påverka företag direkt genom samtal om ESG och delta i sampåverkan tillsammans med andra investerare.
När vi fattar investeringsbeslut bedömer vi bolagsstyrningen i våra investeringsobjekt genom att analysera bland annat affärsetiken, ägarkontrollerna och styrelsens egenskaper. Om det finns allvarliga brister eller överträdelser vid bolagsstyrningen i ett företag, kan vi antingen inleda påverkan på företaget eller lägga till företaget på vår uteslutningslista.
Mer information om fondens allmänna investeringsinriktning finns i fondens faktablad.
Andel av investeringar
Fonden förbinder sig att göra 90 procent hållbara investeringar. Fonden har inte förbundit sig att göra ett visst antal investeringar som är förenliga med taxonomin.
Mer information om allokeringen av fondens tillgångar finns i fondens hållbarhetsdokument som finns under rubriken Villkor och dokument ovan.
Övervakning av mål för hållbar investering
Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av ett hållbart investeringsmål. Vi övervakar regelbundet indikatorerna under investeringens hela livscykel.
Vid övervakningen utnyttjar vi data som erhålls från tredje part. Vi bedömer regelbundet huruvida dataleverantörerna och hållbarhetsindikatorerna är lämpliga. Dessutom förutsätter vi att en dataleverantör vi anlitat regelbundet bedömer den information som leverantören överlämnar och att metodologin i anknytning till dataproduktionen är uppdaterad.
Metoder
Vi använder olika indikatorer i anknytning till miljö, samhälle och bolagsstyrning för att mäta uppnåendet av ett hållbart investeringsmål.
För att mäta uppnåendet av ett hållbart investeringsmål använder vi bland annat koldioxidintensitet och investeringsobjektens förmåga att övergå till ett koldioxidsnålt samhälle. Dessutom säkerställer vi att fonden inte investerar i producenter av fossil energi, bolag som äger fossila energireserver eller elleverantörer som använder sig av fossila bränslen.
Fonden säkerställer också att minimiandelen hållbara investeringar uppfylls. För att en investering ska anses vara hållbar, ska den ha en positiv inverkan på ett eller flera av FN:s mål för en hållbar utveckling och får inte orsaka betydande skada för något av målen. Dessutom är investeringar som är förenliga med EU-taxonomin hållbara. För beräkningen av hur FN:s mål för en hållbar utveckling främjas använder vi konsekvenserna av de produkter och tjänster som företagen producerar samt konsekvenserna av företagens verksamhet för FN:s mål för en hållbar utveckling. Utifrån dessa beräknas företagets nettopåverkan på varje mål.
Datakällor och databehandling
Vi använder främst data som producerats av MSCI ESG Research LLC, för att säkerställa att miljörelaterade och sociala egenskaper uppfylls. Om data som investeringsobjektet själv rapporterar om de ESG-indikatorer som ska uppföljas inte finns tillgängliga, kan en del av uppgifterna grunda sig på en tredjepartsuppskattning. Andelen uppgifter som ska uppskattas kan inte fastställas på förhand, eftersom den varierar utifrån fondens aktuella investeringsobjekt och de ESG-indikatorer som ska uppföljas.
Vi säkerställer regelbundet att de data vi använder är av hög kvalitet och att de stämmer. Detta kan vi säkerställa bland annat genom att dra nytta av tredje parts data som är så heltäckande som möjligt och vars metodik för att samla in data och göra beräkningar är transparenta och högklassiga. Om vi upptäcker avvikelser eller brister i tredje parts data utreder vi dessutom orsaken direkt från datakällan och vidtar åtgärder vid behov.
De utnyttjade datakällorna utvärderas regelbundet. Om vi observerar brister i de datakällor som utnyttjas, vidtar vi vid behov åtgärder för att korrigera bristerna eller byta datakälla.
Begränsningar för metoder och data
Eftersom de företag som är investeringsobjekt ännu inte till alla delar rapporterar hållbarhetsrelaterade omständigheter, grundar sig tillgängliga data delvis på uppskattningar, och de data som finns tillgängliga omfattar inte alla investeringsobjekt eller alla indikatorer som är föremål för övervakning. Om de data som behövs inte finns tillgängliga från den huvudsakliga datakällan, kan vi också förlita oss på andra datakällor. Vi säkerställer dock att minimikraven för produktens hållbarhet uppfylls. Att minimikraven uppfylls säkerställer vi genom automatiserad uppföljning som genomförs dagligen. Om gränsen för minimikraven underskrids, vidtar vi omedelbart åtgärder för att korrigera detta.
Due diligence
Vi screenar regelbundet alla våra investeringsobjekt för att säkerställa att hållbarhetsrelaterade överenskommelser uppfylls. Investeringsobjekten analyseras innan investeringsbeslut fattas och regelbundet under investeringstiden.
Strategier för engagemang
Fonden kan främja miljörelaterade och sociala egenskaper genom att påverka företag som är investeringsobjekt. Mer information om våra sätt att påverka finns i vår Ägarpolicy. Dessutom rapporterar vi halvårsvis om våra påverkansåtgärder i hållbarhetsrapporten. Ovan nämnda dokument finns på vår webbplats.
Uppnåendet av målet för hållbar investering
Indexet MSCI Europe Climate Paris Aligned Net EUR har angetts som referensvärde för fonden och beaktar fondens mål för hållbara investeringar.
Referensvärdet syftar till att avvärja risker som har samband med klimatförändringar och dessutom beaktar det även de långsiktiga målen för global uppvärmning i Parisavtalet.
Referensvärdet har anpassats till ett 1,5-graders scenario och det inkluderar till exempel ett årligt mål om minskning av koldioxidintensiteten med 10 procent. Referensvärdet eftersträvar en minskning av koldioxidintensiteten med minst femtio procent jämfört med moderindexet och fokuserar på företag som sätter upp utsläppsminskningsmål samt företag med hög beredskap att övergå till ett koldioxidsnålt samhälle. Dessutom fokuserar referensvärdet på företag vars affärsverksamhet utgörs av att skapa lösningar på miljö- och klimatproblem. Referensvärdet underviktar företag som orsakar de största CO2-utsläppen samt företag som är sårbara för klimatomställningsrisker.
Mer information om referensvärdet, till exempel beräkningsmetoder och ombalansering, finns hos fondbolaget eller på https://www.msci.com/our-solutions/esg-investing/esg-indexes/climate-paris-aligned-indexes.
Referensvärdet kvalificerar som ett EU-referensvärde för anpassning till Parisavtalet enligt definitionen i artikel 3.23 b i förordning (EU) 2016/1011.
Summary in English
This Fund is categorised under Article 9 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), and its objective is to make sustainable investments in companies with a low carbon footprint, and which are in a neutral or positive position as societies move towards low carbon emissions. In addition to the exclusions applied by the Fund in accordance with S-Bank Wealth Management’s principles for responsible investment, the Fund excludes from its investments all fossil energy producers, companies owning fossil energy source reserves, and companies focusing on electricity generation that use fossil fuels in their production.
The Fund is committed to making 90% sustainable investments. The Fund is not committed to making taxonomy-aligned investments.
Portföljförvaltarens kommentar
Under månaden sjönk fondens värde med 4,28 procent och jämförelseindexets värde med 4,05 procent. Den globala aktiemarknadens entusiasm över Kinas stimulansåtgärder falnade efter utgången av september då detaljerna kring åtgärderna och deras konkreta storlek inte övertygade. En stor del av investerarna, däribland vi, gör tolkningen att företagen på Kinas hemmamarknad gynnas mest. De europeiska företagens utsikter i Kina ljusnade alltså bara en aning. På investeringsmarknaden följde man hur stödet för Donald Trump och det republikanska partiet ökade inför valet. Detta tolkades som negativt för ekonomierna utanför USA eftersom ett val av Trump som president och republikansk kontroll över kongressen underlättar införandet av importtullar – eller att de används som ett hot i handelsförhandlingar. Resultatperioden i Europa har inte heller kommit med glädjeämnen eftersom många företag tvingats sänka utsikterna för resten av året. Å andra sidan rapporterades det goda resultat och utsikter inom bland annat finanssektorn och samhällsservice. Bland sektorerna på fondens jämförelseindex, som tar hänsyn till målen i Parisavtalet, gav finansbolagen samt kommunikationssektorn bäst avkastning. Sämst avkastning gav material- och dagligvaruföretagen. Bland fondens investeringar kom sämst bidrag till den relativa avkastningen från EDP Renovavels, Capgemini och Atlas Copco. Den relativa avkastningen påverkades mest positivt av icke-investeringen i Givaudan samt investeringarna i Sandoz Group och DSV. Vi gjorde inga betydande förändringar i fondportföljen under månaden. I november riktas alla blickar mot USA-valet. Just nu anses en Trumpseger vara den mest sannolika utgången liksom att republikanerna tar kongressens båda kamrar. Runt valet och därefter kan vi i varje fall förvänta oss volatilitet på marknaden när investerarna bedömer konsekvenserna för den reala ekonomin.
Seppo Kurki-Suonio