Gå direkt till innehållet

Vanliga frågor

Funderar du över den kommande ändringen? Vi lägger ut nya frågor allteftersom ändringen framskrider.

Avsnitt med titel allmann-information-om-kundrelationer

Allmän information om överföring av kundrelationer till S-Banken

Aktivering av en överförd kundrelation

Avsnitt med titel forbereda-kundrelation

Dina banktjänster överfördes från Handelsbanken till S-Banken den 1 december. En stor del av överföringen skedde automatiskt i samarbete mellan bankerna. Det finns dock några saker som du bör göra själv.

Det går enkelt att aktivera den överförda kundrelationen på internet, om du samtidigt vill bli ägarkund. Om du inte vill bli ägarkund, kan du göra aktiveringen genom att boka tid till ett kundtjänstställe på s-banken.fi/tidsbokning.

Genom att gå vidare via länken:

  • aktiverar du webbankskoder till S-Banken för dig själv
  • kontrollerar du dina kunduppgifter och blir ägarkund
  • öppnar du ett konto på S-Banken, om du inte redan har ett sådant
  • beställer du ett S-Förmånskort Visa Debit. Vid behov kan du också ansöka om ett kombinationskort med kredit i stället för ett betalkort: S-Förmånskort Visa Credit/Debit.

Du kan enkelt göra aktiveringen i en och samma tjänst, till exempel genom att logga in med dina nätbankskoder från Handelsbanken. Du bör reservera cirka 30 minuter för detta.

Om du vill aktivera din kundrelation utan att bli ägarkund och inte har webbankskoder till S-Banken, ska du boka tid till S-Bankens kundtjänstställe.

Aktivera din kundrelation

Läs mer om överföringen

Avsnitt med titel varfor-webbankskoder

Du behöver webbankskoder för att kunna sköta ärenden på internet och hantera dina konton, kort eller investeringar. Med koderna kan du också använda stark autentisering när du behöver det. Som ägarkund kan du också börja använda vår mobilbank S-mobil med hjälp av koderna.

Webbankskoderna till S-Banken består av en användarkod, ett lösenord och en kodtabell. Alla dessa behövs för att du smidigt ska kunna börja använda de tjänster som överförts.

Du bör reservera cirka tio minuter för att kontrollera dina webbankskoder.
Förbered dig för att identifiera dig med dina bankkoder från Handelsbanken.

Kontrollera dina webbankskoder

Läs mer om överföringen

Läs mer om webbankskoder

Allmän information om överföringen av kundrelationer

S-Banken Abp har förvärvat Svenska Handelsbanken AB:s privatkundsverksamhet samt kapitalförvaltnings- och investeringstjänstverksamhet i Finland. I samband med detta har kundrelationer och tjänster överförts från Handelsbanken till S-Banken. Förvärvet genomfördes den 1 december 2024. Konkurrens- och konsumentverket i Finland godkände förvärvet sommaren 2023.

Handelsbankens SMF-verksamhet har sålts till OmaSp och bankens livförsäkringsverksamhet, inklusive placerings-, pensions- och låneskyddsförsäkringar, till Fennia Liv. Som en del av försäljningen av Handelsbankens SMF-verksamhet har även personliga banktjänster för SMF-företagare, exklusive kapitalförvaltnings- och investeringstjänster, överförts till OmaSp.

S-Banken är mer än en bank med komplett service. Vi är en helt finländsk bank – ägarkundernas egen bank och en del av S-gruppen. Vi känner till våra kunders vardag och erbjuder överlägsen smidighet och nytta genom att kombinera bank- och butikstjänster, till exempel i appen S-mobil.

S-Bankens dagliga banktjänster, dvs. konto, kort, webbankskoder och S-mobil, är avgiftsfria för S-gruppens ägarkunder och personer som hör till ägarkundshushåll. Hos oss kan du ansöka om lån för både en bostad och mindre inköp eller börja spara. Vi tillhandahåller också investerings- och kapitalförvaltningstjänster för privatpersoner, företag och institutionella investerare.

På de tjänster som överförs från Handelsbanken till S-Banken tillämpas framöver S-Bankens servicetariff. I april har privatkunder som påverkas av förändringen fått brev från Handelsbanken och information på Handelsbankens nätbank om de villkor och priser som tillämpas efter överföringen. S-Bankens gällande servicetariffer finns också på vår webbplats: s-banken.fi/serviceavgifter

Observera att S-Bankens dagliga banktjänster, dvs. konto, kort, webbankskoder och mobilbanken S-mobil, är avgiftsfria för S-gruppens ägarkunder och personer som hör till ett ägarkundshushåll.

För att det ska gå smidigt att överföra kundrelationen erbjuder S-Banken också andra privatkunder som överförs från Handelsbanken än ägarkunder och personer som hör till ett ägarkundshushåll konto, webbankskoder och debit-kort utan månadsavgift från och med att kundrelationen överförs fram till 31.5.2025. Tjänsterna är även efter detta avgiftsfria för S-gruppens ägarkunder och personer som hör till ett ägarkundshushåll.

Om du är S-gruppens ägarkund eller hör till ett ägarkundshushåll, är S-Bankens dagliga banktjänster, dvs. konto, kort, webbankskoder och mobilbanken S-mobil, fortsättningsvis avgiftsfria för dig och S-Banken tar då inte ut några serviceavgifter.

Avsnitt med titel bor-utomlands

I september 2024 skickade S-Banken information om kundrelationer i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder och överföring av tjänster, till de kunder som flyttas över från Handelsbanken och som bor utomlands. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen.

Tyvärr är det inte möjligt att få tillgång till tjänster via den digitala kanalen om du inte har en adress i Finland. Du kan dock uppdatera dina kunduppgifter på s-banken.fi/egna-uppgifter. Om du behöver webbankskoder kan du efter uppdateringen av dina uppgifter ringa vår kundtjänst på +358 10 76 5810 (lna/mta), öppet må–fr kl. 9–16 (Finlands tidszon UTC+2). Observera att vi per telefon bara kan öppna begränsade webbankskoder för kunder som bor utomlands. Observera också att det krävs identifiering för att aktivera webbankskoder till S-Banken och att du därför behöver koder från en annan bank i Finland, till exempel Handelsbanken, eller ett mobilcertifikat.

Observera att du ska ha en fast adress i Finland för att kunna ansöka om ett kreditkort.

Om du har sagt upp dina tjänster efter juli 2024 kan dina kunduppgifter ha hunnit överföras från Handelsbanken till S-Banken före uppsägningen. För att säkerställa en smidig överföring av kundrelationen har en del tjänster öppnats i våra system redan på förhand. 

Vi har skickat ett ersättningskort till dig på förhand, om ditt kort var giltigt i Handelsbanken ännu i september 2024. Vi öppnar dock inte konto- eller korttjänsterna för dig, utan de tas bort från våra system till slut. Därför kan du bortse från brevet eller kortet, och du behöver inte vidta några åtgärder ifall inga andra tjänster som du använder, såsom fonder eller lån, överförs till S-Banken. I annat fall ska du vidta åtgärder enligt anvisningarna i brevet du fått och gå igenom de punkter som berör dig.  Om kortet inte är relevant för dig ska du förstöra det genom att klippa itu det vid chipet och magnetremsan.

Under det gångna året har vi skickat brev till de kunder som överförs från Handelsbanken till S-Banken med information om överföringen av kundrelationen och om förberedande åtgärder. Ifall du inte har fått dessa brev kan du kontakta vår kundtjänst.

För att få smidig tillgång till de tjänster som överförts till S-Banken behöver du webbankskoder till S-Banken, och du ska uppdatera dina kunduppgifter hos S-Banken. Är du inte ägarkund i S-gruppen, kan du också ansluta dig som ägarkund på samma gång. Allt detta gör du behändigt via vår webbplats. Mer information om överföringen av kundrelationen och behövliga åtgärder hittar du på adressen s-banken.fi/handelsbanken.

Du kan använda dina bankkoder från Handelsbanken och Bekräfta-appen för att identifiera dig till slutet av mars 2025.

När din kundrelation har överförts till S-Banken, kan du börja använda mobilappen S-mobil. S-mobil är ett verktyg för att logga in och identifiera sig i S-gruppens digitala tjänster.

Nej. Du har tillgång till S-Bankens samarbetspartner efter överföringen av kundrelationen. För Private Banking-kunder utgör individuell förmögenhets- och arvsplanering samt tillhörande juridiska tjänster en viktig del av den långsiktiga förmögenhetsförvaltningen. S-Banken tillhandahåller sina Private Banking-kunder och kunder med mer än 500 000 euro i förvaltat kapital tjänsten Wealth Planning som en del av den diskretionära kapitalförvaltningen, i huvudsak utan separat avgift.

S-Banken är en bank med komplett service som tillhandahåller konto, kort och webbank avgiftsfritt till alla ägarkunder i S-gruppens handelslag och personer som hör till ägarkundshushåll. Med S-Förmånskort Visa Debit för ägarkunder kan du samla betalningssättsförmån och Bonus när du betalar dina inköp på S-gruppens verksamhetsställen i Finland. Kortet fungerar också i Apple Plånbok, Android-telefoner och som streckkod i S-mobil. Ägarkunder och personer som hör till ägarkundshushåll kan också börja använda den avgiftsfria appen S-mobil. 

Som ägarkund kan du försäkra dig om de bästa ägarkundsförmånerna direkt när din kundrelation har överförts. Läs mer om oss på s-banken.fi.  Mer information om S-mobil och ägarkundsrelationen finns på s-banken.fi/s-mobil respektive på s-kanava.fi.

Du kan bli ägarkund på s-banken.fi/handelsbanken

Det är inte obligatoriskt att bli ägarkund, men S-Bankens dagliga banktjänster, det vill säga konto, kort och webbankskoder, är alltid avgiftsfria för ägarkunder eller personer som hör till ägarkundshushåll. Dessutom är det bra att observera att bara ägarkunder och personer som hör till ägarkundshushåll kan använda appen S-mobil.

Du kan bli ägarkund på internet, på s-banken.fi/handelsbanken

Observera att det räcker med att en av familjemedlemmarna blir ägarkund. Du kan bjuda in andra familjemedlemmar till samma ägarkundshushåll, vilket gör att de alla då har rätt till ägarkundsförmåner.

Om du inte är ägarkund eller hör till ett ägarkundshushåll, är S-Bankens tjänster avgiftsbelagda. För att säkerställa en smidig överföring av kundrelationen erbjuder S-Banken dock privatpersoner som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken konto, webbankskoder och debit-kort utan månadsavgift från den tidpunkt då kundrelationen överförs fram till den 31 maj 2025.

Om du har S-mobil eller ett giltigt S-Förmånskort med ditt eget namn på, är det ett tecken på att du hör till ett ägarkundshushåll. Om du inte har något av detta, är det bra att kontrollera saken.

Enklast kan du kontrollera om du är ägarkund eller hör till ett ägarkundshushåll genom att ladda ner appen S-mobil från din appbutik. Om ingen ägarkundsrelation finns i dina uppgifter, hänvisas du efter aktiveringen av S-mobil att bli ägarkund i webbtjänsten.

Du kan också kontrollera om du är ägarkund eller hör till ett ägarkundshushåll genom att logga in på S-användarkontot (S-användarkonto.fi), som är ett verktyg för inloggning och identifiering i S-gruppens digitala tjänster. Om du ännu inte har något S-användarkonto, kan du registrera dig i tjänsten med din e-postadress. Under Mina uppgifter på S-användarkontot ser du om det bland dina uppgifter finns ett giltigt S-Förmånskort, vilket innebär att du hör till ett ägarkundshushåll. I tjänsten ser du också om andra personer är anslutna till ditt ägarkundshushåll. Om du har ett S-Förmånskort, dvs. hör till ett ägarkundshushåll, men kortet inte är anslutet till S-användarkontot kan du ansluta kortet till ditt användarkonto genom att identifiera dig med bankkoder till vilken bank som helst eller med mobilcertifikat. Mer information om S-användarkontot finns på S-gruppens webbplats https://www.s-kanava.fi/sv/kundtjanst/s-anvandarkonto.

Utöver i S-mobil och på S-användarkontot kan du kontrollera om du är ägarkund genom att ringa S-gruppens Ägarkundstjänst på tfn 010 76 5859 må–fr kl. 9–16 (msa/lna) eller genom att besöka en Ägarkundstjänst och S-Banken-servicepunkt på S-gruppens verksamhetsställe.

Om du har fyllt 18 år ska huvudmedlemmen i ägarkundshushållet, till exempel din familjemedlem, i S-mobil eller på S-användarkontot skicka dig en inbjudan till sitt ägarkundshushåll. Du får inbjudan som innehåller huvudmedlemmens namnuppgifter per e-post. När du har godkänt inbjudan har du anslutits till ägarkundshållet. Observera att om du vill höra till samma ägarkundshushåll med din familjemedlem, ska du godkänna huvudmedlemmens inbjudan innan du på s-banken.fi/handelsbanken förbereder överföringen av din kundrelation till S-Banken. Då kan vårt system identifiera att du hör till ett ägarkundshushåll.

Om du är minderårig, kan din vårdnadshavare ansluta dig till ett ägarkundshushåll i sin S-mobil eller genom att logga in på S-kanava på s-kanava.fi. Om din vårdnadshavare är en kund som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken, kan hen ansluta dig till ett ägarkundshushåll på samma gång som hen aktiverar sin kundrelation till S-Banken på s-banken.fi/handelsbanken. 

För att det ska gå smidigt att överföra kundrelationen erbjuder S-Banken också andra privatkunder som överförs från Handelsbanken än ägarkunder och personer som hör till ett ägarkundshushåll konto, webbankskoder och debit-kort utan månadsavgift från och med att kundrelationen överförs fram till maj 2025. Tjänsterna är även efter detta avgiftsfria för S-gruppens ägarkunder och personer som hör till ett ägarkundshushåll.

S-Bankens gällande servicetariff finns på vår webbplats: s-banken.fi/serviceavgifter

För att kunna bli ägarkund ska du ha en adress i Finland. Därför kan kunder som bor utomlands tyvärr inte bli ägarkunder.

Avsnitt med titel overforing-av-tjanster

Överföring av tjänster till S-Banken

Följande av Handelsbankens produkter och tjänster har överförts till S-Banken: 

  • Konton 
  • Debit- och Online Debit-kort (Credit/Debit-kombinationskort ersätts med S-Bankens Visa Debit-kort).
  • Lån jämte säkerheter 
  • Fonder  
  • Kapitalförvaltningsavtal 

Dessa produkter och tjänster har inte överförts från Handelsbanken till S-Banken:

  • Kreditkortsavtal (inkluderar kreditegenskapen på Credit/Debit-kombinationskort. Credit/Debit-kombinationskort ersätts med S-Bankens Visa Debit-kort)
  • Avtal om webbanken
  • Förmedling och förvaring av värdepapper, inklusive värdeandelskonton
  • Valutakonton

Dessa tjänster kommer att upphöra på Handelsbanken, som ger mer information om dem separat per brev och som meddelande på Handelsbankens nätbank.

Dina konto- och debit-kortavtal har överförts till S-Banken, där du också kan begära att få dem vid behov. Det kan dock förekomma dröjsmål i överföringen av avtalen.

S-Banken har öppnat det antal konton som motsvarar dina kontoavtal på Handelsbanken och dina kontonummer har ändrats. Vi skickade information om ditt nya kontonummer till dig i november.

Dagliga banktjänsterna

Dina kort på Handelsbanken har avslutats i samband med överföringen och du kan nu använda dina nya S-Banken Visa Debit-kort.

Handelsbankens kort (Debit- och Online Debit-kort samt Credit/Debit-kort) har ersatts med S-Bankens Visa Debit-kort. Under oktober-november skickade S-Banken nya S-Banken Visa Debit-kort per brev till de kunder som berörs av förändringen.

Kortets bruksgränser (inköp, uttag och geografiska gränser) har inte överförts automatiskt till ditt nya kort. Du kan ändra de förvalda gränserna för ditt kort på S-Banken på önskat sätt i S-mobil, på S-Bankens webbank eller på ett av S-Bankens kundtjänstställen eller vid behov genom att ringa vår kundtjänst på 010 76 5810 (lna/mta). Du kan nu uppdatera uppgifterna om det nya kortet i tjänster som tar ut en månatlig avgift på kortet.

Observera dock att kreditsidan av ditt kreditkort eller Credit/Debit-kort på Handelsbanken inte har överförts till S-Banken. Vid behov kan du ansöka om ett kort med kredit hos S-Banken på S-Bankens webbank eller i S-mobil med S-Bankens webbankskoder. Observera att minderåriga inte beviljas kort med kredit hos S-Banken.

Överföringar av kundavtal bygger på avtal mellan Handelsbankenkoncernen och köparna. Handelsbankens kreditkort överförs inte till S-Banken i anslutning till förvärvet. Det innebär att du inte får ett kreditkort automatiskt och att du ska ansöka om ett kreditkort hos S-Banken separat. Dessutom har varje bank sina egna kriterier för kreditgivning. Ansvarsfullhet är viktigt för S-Banken och en central del av alla våra beslut. Därför vill vi, när vi fattar beslut om att bevilja kredit, säkerställa att krediten som vi beviljat till kunden betalas tillbaka. Läs mer om hur ansvarsfullhet återspeglas i vår verksamhet här: s-banken.fi/ansvarsfull-langivare

I maj 2024 skickade Handelsbanken mer information om uppsägning av kreditkortsavtal till sina kreditkortskunder per brev och till Handelsbankens nätbank. Vid behov kan du ansöka om ett kort med kredit hos S-Banken på S-Bankens webbank eller i S-mobil med S-Bankens webbankskoder. För att kunna ansöka om kreditkort ska du vara stadigvarande bosatt i Finland. Observera att minderåriga inte beviljas kort med kredit hos S-Banken.

Eftersom dina kreditkortsavtal inte överförs från Handelsbanken till S-Banken, har du från S-Banken fått ett Visa Debit-kort som motsvarar Debit-sidan av ditt Credit/Debit-kombinationskort på Handelsbanken. Under oktober-november skickade S-Banken nya S-Banken Visa Debit-kort per brev till de kunder som berörs av förändringen. Kortet aktiverades för användning i samband med att förvärvet genomfördes.

Vid behov kan du ansöka om ett kort med kredit hos S-Banken på S-Bankens webbank eller i S-mobil med S-Bankens webbankskoder eller med en annan banks webbankskoder. För att kunna ansöka om kreditkort ska du vara stadigvarande bosatt i Finland. Observera att minderåriga inte beviljas kort med kredit hos S-Banken.

Dina Debit-kortavtal överfördes till S-Banken när förvärvet genomfördes. Under oktober-november skickade S-Banken nya S-Banken Visa Debit-kort per brev till alla kunder som berörs av förändringen. Korten aktiverades för användning den 1 december 2024. Kortet är anslutet till det nya konto på S-Banken som motsvarar det konto på Handelsbanken för vilket du nu har ett kort.

Om du har ansökt om ett kombinationskort hos S-Banken före överföringen, kan du ha fått både ett kombinationskort och ett Visa Debit-kort per post. Då är båda korten anslutna till ett och samma bankkonto. Du kan avsluta ett Visa Debit-kort som du inte behöver genom att kontakta S-Bankens kundtjänst. På webbanken eller i S-mobil kan du också byta det bankkontonummer som är anslutet till dina kort, om du vill ansluta ett av dina kort till ett annat konto. Bytet av bankkontonummer för kortet är avgiftsfritt för dig.

Vid behov kan du ansöka om ett kort med kredit hos S-Banken på S-Bankens webbank eller i S-mobil med S-Bankens webbankskoder. För att kunna ansöka om kreditkort ska du vara stadigvarande bosatt i Finland. Observera att minderåriga inte beviljas kort med kredit hos S-Banken.

Behandlingen av ansökan om kreditkort bygger på bankens helhetsbedömning. Dessutom har varje bank sina egna kriterier för kreditgivning.

Om du redan har ansökt om ett kreditkort hos S-Banken och fått ett negativt beslut, kan du begära att din ansökan ska behandlas på nytt. Det kan du göra genom att skicka oss ett meddelande på S-Bankens webbank eller ringa S-Bankens kundtjänst på 010 76 5810 (lna/mta).

Du kan också göra en ny ansökan om ett kort med kredit hos S-Banken på S-Bankens webbank eller i S-mobil med S-Bankens webbankskoder. För att kunna ansöka om kreditkort ska du vara stadigvarande bosatt i Finland. Observera att minderåriga inte beviljas kort med kredit hos S-Banken.

S-Banken har inga Platinum-kort med tilläggstjänster. På S-Banken finns tilläggstjänsterna i anknytning till S-Banken Private Visa-kortet. För att få kortet krävs en Private-kundrelation och att ansökningskriterierna är uppfyllda.

I september 2024 skickade S-Banken information om Private Banking-kundrelationen på S-Banken och om praktiska frågor, som aktivering av webbankskoder, överföring av tjänster och ansökan om Private Visa-kort samt ansökningskriterier, till dem som flyttas över från Handelsbanken och blir Private Banking-kunder på S-Banken. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen.

Mer information om en Private-kundrelation finns på s-banken.fi/private-banking

På S-Banken kan en myndig kund ansöka om kort med kredit personligen eller som parallellkort med solidariskt ansvar. När det gäller parallellkort med kredit och med solidariskt ansvar är båda kortinnehavarna gäldenärer, dvs. gemensamt ansvariga för krediten. Därför kan S-Banken inte bevilja minderåriga kort med kredit. Vi rekommenderar att kunderna ansöker om personliga kreditkort. Då är möjligheterna att ändra krediten mer flexibla. Om flera personer vill använda samma bankkonto, kan S-Bankens Visa Debit-kort anslutas till den andra personens bankkonto utifrån dispositionsrätten. Visa Debit-korten är alltid personliga. 

Du kan ansöka om ett personligt kreditkort på webbanken, i S-mobil eller på s-banken.fi/visa. 

Ja. Om du är en kund som överförs från Handelsbanken till S-Banken, fick du av säkerhetsskäl fått ett nytt kort och PIN-koden hemskickade till dig i separata försändelser i oktober-november.

Av säkerhetsskäl fick du det nya S-Banken Visa Debit-kortet och PIN-koden hemskickade till dig i separata försändelser i oktober-november.

Privatkunder som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken kan ändra PIN-kod avgiftsfritt fram till den 31 maj 2025. Syftet är att göra det enklare för kunderna att börja använda nya tjänster.

Du kan beställa en valfri PIN-kod för ditt kort i S-mobil eller på S-Bankens webbank. Observera att när PIN-koden byts, byts även kortnumret och ett nytt kort skickas till dig.

Du kan kontrollera PIN-koden för ditt nya kort på S-Bankens webbank eller i S-mobil.  

Vi har öppnat ett nytt konto för att ersätta ditt konto på Handelsbanken, och om du haft ett Debit-kort anslutet till det kontot har du fått S-Bankens Visa Debit-kort, som är anslutet till det nya kontot.

Du kan kontrollera vilket konto kortet är anslutet till på S-Bankens webbank eller i S-mobil. Du kan byta det bankkonto som kortet är anslutet till på S-Bankens webbank och i S-mobil.

Du kan förhindra köp på internet med S-Bankens kort genom att sätta internetköpgränsen till noll euro på S-Bankens webbank eller i S-mobil. 

Gränserna för ditt Handelsbanken-kort har inte överförts till S-Bankens kort. Du kan ändra de förvalda gränserna för ditt kort på S-Banken i S-mobil eller på webbanken så att de passar dig. Säkerhetsgränserna för en minderårigs kort kan endast ändras av vårdnadshavaren på S-Bankens kundtjänstställe eller genom att skicka ett meddelande på S-Bankens webbank.

Ditt Handelsbanken-kort har avslutats i samband med överföringen och du kan inte längre använda det för betalningar. De nya S-Banken Visa Debit-korten är nu aktiverade för våra kunder.  

Ja. Ditt nya kortnummer uppdateras inte automatiskt i dina nuvarande tjänster. Därför ska du själv lämna uppgifterna om det nya kontonumret till alla tjänster som gör automatiska debiteringar. 

Om du varken var ägarkund eller hörde till ett ägarkundshushåll när kortet beställdes, har du fått ett blått Visa Debit-kort från S-Banken. Du kan därför ha fått ett blått Visa Debit-kort per post, ifall du inte var ägarkund då uppgifterna om kunder som flyttades över från Handelsbanken till S-Banken överfördes.

Om du har blivit ägarkund efter detta, beställs ett grönt S-Förmånskort Visa Debit för dig hos S-Banken. Du kan avsluta ditt blå Visa Debit-kort och andra kort som du inte längre behöver genom att kontakta S-Bankens kundtjänst. För att säkerställa en smidig överföring tar S-Banken fram till den 31 maj 2025 inte ut månadsavgifter för kort av de privatkunder som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken.

Ditt nya kort på S-Banken har nu aktiverats för användning.

Observera att du ska göra en kortbetalning med PIN-kod i betalterminal för att få tillgång till kontaktlös betalning.

Du kan använda kortet för att göra inköp på internet utan att behöva använda det fysiska kortet i en chipavläsare, till exempel i en butik eller i en automat. Detta kräver dock stark autentisering första gången.

Kortet är anslutet till ditt nya konto på S-Banken som motsvarar det konto på Handelsbanken för vilket du tidigare hade ett kort.

Du kan se kortet och göra ändringar i kortet på S-Bankens webbank och i S-mobil.

Ditt nya kort aktiverades för dig i samband med att förvärvet genomfördes den 1 december. Du kan nu uppdatera kortuppgifterna i tjänster som tar ut en månatlig avgift på ditt.   

Om du har fler än två kort på S-Banken, tar vi från och med den 1 juni 2025 ut en serviceavgift för det tredje kortet eller fler kort än så av de kunder som flyttats över från Handelsbanken till S-Banken. Syftet med temporärt avgiftsfria kort är att göra det enklare för kunderna att börja använda nya tjänster.

Du kan avsluta kort som du inte längre behöver genom att kontakta S-Bankens kundtjänst.

Det förkomna kortet behöver spärras. Uppgifterna om det kort som överförs visas inte på webbanken och i S-Mobil. Därför ska du kontakta vår kundtjänst för att spärra ditt kort. Du kan kontakta vår kundtjänst via S-Bankens webbtjänst, per telefon eller genom att besöka ett av våra serviceställen. Samtidigt kan vi beställa ett kort som ersätter det förkomna kortet till dig.

Handelsbankens bank- och kreditkort stängs lördagen den 30 november. Därefter kan du inte använda dina kort i betalterminaler och webbutiker och inte heller ta ut kontanter med dina kort. Kortet fungerar inte heller i appar där uppgifterna om kortet är lagrade. Om du har en kreditkortsskuld, kan du betala hela skulden på en gång eller i mindre delbetalningar.

I november skickade Handelsbanken per brev och som meddelande på Handelsbankens nätbank ytterligare information om att tjänsterna upphör och att kundrelationen överförs till S-Banken till de kunder som berörs av förändringen.

Under söndagen den 1 december, efter att förvärvet har genomförts, kan du börja använda det S-Banken Visa Debit-kort som du fick från S-Banken i oktober-november.

Dina kreditkortsavtal har inte överförts från Handelsbanken till S-Banken. Om du har en kreditkortsskuld, kan du betala den till Handelsbanken på en gång eller i mindre delbetalningar.

I maj 2024 skickade Handelsbanken mer information om uppsägning av kreditkortsavtal till sina kreditkortskunder per brev och till Handelsbankens nätbank.

De första och sista siffrorna i kortnumret för det kort som PIN-koden tillhör anges i det övre högra hörnet av PIN-kodsbrevet. Kortets fyra sista siffror är ett unikt nummer som identifierar kortet. Om du har fått fler än en PIN-kod har du också fått fler än ett kort, med olika kortnummer. 

Om ditt S-Banken-kort och din PIN-kod har levererats till fel adress ska du kontakta S-Bankens kundtjänst.

Om ditt barn/din partner inte är ägarkund eller inte hörde till ett ägarkundshushåll vid kortbeställningen har barnet/partnern fått S-Bankens blå Visa Debit-kort. Kontrollera att du har anslutit ditt barn/din partner till ditt ägarkundshushåll ifall även barnet/partnern vill ha ett grönt S-Förmånskort Visa Debit-kort.

Om ditt barn/din partner har blivit ägarkund eller anslutit sig till ditt ägarkundshushåll efter kortbeställningen kan ni beställa ett grönt S-Förmånskort Visa Debit-kort från S-Banken i samband med anslutningen eller senare. Ni kan avsluta barnets/partnerns blå Visa Debit-kort och andra kort du själv inte längre behöver genom att kontakta S-Bankens kundtjänst när förvärvet har genomförts. Förvärvet väntas ske den 1 december 2024.

Uppgifterna på överförda kort har skapats från de namnuppgifter för Handelsbanken-kort som Handelsbanken tillhandahållit. Om uppgiften är inaktuell, kan du begära ett ersättande kort med rätt namn genom att kontakta vår kundtjänst.

Vi kan beställa ett nytt kort med rätt namn åt dig från och med den 1 december, då förvärvet genomförs. Felaktiga eller inaktuella namnuppgifter påverkar inte kortets funktion och du kan använda kortet tills du får ett nytt.

Det enklaste sättet att säga upp ett onödigt Visa Debit-kort är att göra det själv på webbanken. Alternativt eller vid behov kan du säga upp ett Visa Credit- eller Visa Credit/Debit-kort med kreditegenskap genom att kontakta vår kundtjänst så att du skickar ett meddelande i S-Mobil, ringer vår telefontjänst eller besöker en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt.

Uppsägning av kort på webbanken

På webbanken kan du själv säga upp ditt S-Förmånskort Debit.

  • När du är inloggad på webbanken, väljer du Kort > Mina kort > Välj det kort du vill säga upp > Säg upp kort i övre menyn.

Observera att om det är fråga om ett kort med kredit, kan du inte på egen hand säga upp kortet. Om krediten har flera gäldenärer, ska var och en av dem skicka en egen begäran om uppsägning av krediten och det anslutna kortet, antingen genom att skicka ett meddelande i S-mobil eller på webbanken, genom att ringa vår kundtjänst eller genom att besöka en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt.

Säga upp kort genom att skicka ett meddelande i S-mobil

I S-mobil kan du säga upp ditt S-Förmånskort Debit genom att skicka en begäran om uppsägning av kort som ett meddelande till vår kundtjänst.

  1. När du är inloggad i S-mobil, väljer du S-Banken -> Jag i undermenyn.
  2. Klicka sedan på meddelandeikonen i övre högra hörnet.
  3. På den sida som öppnas väljer du Nytt meddelande till S-Banken under rubriken S-Bankens personliga meddelanden.
  4. Välj Visa-kort och S-Lån som ämne för meddelandet och sedan alternativet Ändringar och frågor gällande kort.
  5. Ange i meddelandet att du vill säga upp ett visst kort och ange sedan de fyra sista siffrorna i kortnumret. Av säkerhetsskäl ska du aldrig ange hela kortnumret i ett meddelande.
  6. När vi har behandlat ditt meddelande avslutar vi kortet i fråga. Om vi behöver mer information innan vi avslutar kortet, skickar vi ett meddelande till dig.

Observera att om det är fråga om ett kort med kredit och krediten har flera gäldenärer, ska varje part skicka en egen begäran om uppsägning av krediten och det anslutna kortet, antingen genom att skicka ett meddelande i S-mobil eller på webbanken, genom att ringa vår kundtjänst eller genom att besöka en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt.

Säga upp kort genom att ringa kundtjänsten eller genom att besöka en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt

Du kan också säga upp ett kort genom att ringa vår kundtjänst eller genom att besöka en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt. Kontaktuppgifter finns på vår webbplats på s-banken.fi/kontaktaoss.

Beroende på din kundrelation överfördes kontoavtalen antingen till S-Banken eller till Oma Sparbank i samband med att förvärvet genomfördes. S-Banken har lagt upp nya konton i enlighet med S-Bankens kontovillkor genom att öppna nya konton som motsvarar antalet konton i Handelsbanken för de kunder som överförs till S-Banken.

Uppgifterna om kontots dispositionsrätter överfördes till S-Banken utifrån tillgänglig information från Handelsbanken. Handelsbankens nätbanksavtal har inte överförts till S-Banken. Därför ska kontoinnehavaren separat bevilja eventuella dispositionsrättsinnehavare rätt att använda kontot som betalkonto på S-Bankens webbank.

Tjänster för värdepappersförvar, inklusive värdeandelskonton, överförs inte till S-Banken. Dessa tjänster kommer att upphöra på Handelsbanken. Mer information finns på Handelsbankens webbplats: handelsbanken.fi/sv/nordnet.

Så här har Handelsbankens konton förändrats:

  • Brukskonto och grundläggande betalkonto är S-Konto på S-Banken.
  • Avkastningskonto är S-Konto på S-Banken.
  • Placeringskonto är S-Avkastningskonto på S-Banken.
  • Placeringsdeposition är S-Tidsbundet konto på S-Banken.
  • Kapitalförvaltningskonto är Placeringskonto på S-Banken.
  • Handelsbankens BSP-konto är också BSP-konto på S-Banken.

Medlen på Handelsbankens konton har överförts automatiskt till de nya konton som öppnades på S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes den 1 december.

Konton som pantsatts under Handelsbankentiden, inklusive hyresgarantikonton, har överförts som pantsatta konton till S-Banken i samband med överföringen. Handelsbankens pantsättningsförbindelser och intyg över förbud mot kvittering förblir giltiga, och inga nya förbindelser eller intyg om pantsättning utfärdas av S-Banken.

Ditt BSP-konto och uppgifterna om de kvartal då du sparat har överförts från Handelsbanken till S-Banken. Du kan fortsätta att spara på ditt konto som vanligt.

S-Bankens allmänna avtalsvillkor för bostadssparavtal tillämpas på BSP-konton och tilläggsränta betalas i enlighet med S-Bankens villkor. Den nuvarande tilläggsräntan på S-Bankens
BSP-konton är 4 procent.

Uppgifterna om BSP-kontona har överförts till S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes.

Uppgifterna om transaktionerna på BSP-kontona visas dock inte för kunderna i självbetjäningskanalerna. Vi ber dig vid behov lagra kontoutdragen och uppgifterna om kontotransaktionerna på Handelsbankens nätbank. De tidigare kontoutdragen på nätbanken kan ses via Handelsbankens nätbank fram till slutet av mars 2025.

Räntebestämningen ändrades när kontona överfördes till S-Banken. Räntan grundar sig i framtiden på S-Bankens primränta (S-Prime) och på en specifik marginal för varje kontoprodukt. S-Primeräntan är en referensränta som administreras av S-Banken. Vid justering av referensräntan justeras kontots ränta med lika många procentenheter den dag som justeringen av primräntan träder i kraft. S-Primeräntan är för närvarande 2,50 procent (2.4.2024). Senast S-Primeräntan justerades var den 12 oktober 2023.

Du kan se de specifika marginalerna för varje kontoprodukt och S-Bankens gällande primränta på s-banken.fi, under S-Prime nedtill på förstasidan.

Handelsbankens tidsbundna placeringsdepositioner ändras till S-Tidsbundet konto på S-Banken och den ränta du avtalat om med Handelsbanken förblir oförändrad ända tills den dag då depositionen förfaller.

S-Bankens allmänna avtalsvillkor för bostadssparavtal tillämpas på BSP-konton och tilläggsränta betalas i enlighet med S-Bankens villkor. Den nuvarande tilläggsräntan på S-Bankens BSP-konton är 4 procent.

Ja, dina kontovillkor har ändrats. I april skickade Handelsbanken mer information till sina privatkunder per brev och på Handelsbankens nätbank. Informationen gäller praktiska frågor om de tjänster som överförs, såsom de villkor som tillämpas efter överföringen och vilka åtgärder som krävs.

Ja, ditt kontonummer har ändrats vid överföringen. Vi har skickat information om ditt nya kontonummer till dig under oktober-november.

Om du har S-Bankens webbank kan du se ditt kontonummer där. Om du inte har webbanken och har tappat bort ditt kontonummerbrev kan du kontakta S-Bankens kundtjänst.

I november 2024 skickade S-Banken per brev de nya S-Banken-kontonumren till de kunder som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken och mer information om vad kunden ska göra. När du har fått ditt kontonummer ska du göra följande när dina konton har överförts till S-Banken: 

  • Meddela de nya kontonumren på S-Banken till relevanta parter (t.ex. arbetsgivaren, FPA, Skatteförvaltningen) och uppdatera vid behov kontonumren i de betalappar som du använder (t.ex. MobilePay).
  • Lagra vid behov kontoutdragen och uppgifterna om kontotransaktionerna på Handelsbankens nätbank. Du ser de tidigare kontoutdragen på Handelsbankens nätbank under fyra månaders tid efter att tjänsterna har överförts.
  • Kontrollera genast när kontona har överförts till S-Banken att dispositionsrätterna är tillräckligt omfattande och ge vid behov ditt samtycke till att en eventuell innehavare av dispositionsrätt får se och använda kontot för betalningar på sin webbank. Kontrollera också betalningsgränserna per dygn för dina konton. Du kan göra detta i uppgifterna om dina konton på S-Bankens webbank, under fliken Dispositionsrättigheter. Om du inte kan uträtta ärenden på elektronisk väg, kan du kontrollera dispositionsrätterna på vårt kundtjänstställe. På s-banken.fi/tidsbokning kan du boka tid till ett kundtjänstställe.

Observera att medan tjänsterna överförs, debiteras täckningsreserveringer för korttransaktioner på Handelsbanken från kontona på S-Banken med viss fördröjning. Därför visas transaktionerna på dina konton på S-Banken efter några dagar.

Du kan få ditt kontonummer genom att kontakta vår kundtjänst. Du kan höra dig för om dina nya kontonummer genom att skicka ett meddelande till vår kundtjänst i S-mobil eller på webbanken. Vi ber dig ange numren på dina nuvarande Handelsbanken-konton i meddelandet, och vi anger motsvarande nya kontonummer i ett svarsmeddelande.

De nya kontona öppnas för användning på S-Banken den 1 december. Löner, pensioner och andra betalningar som görs till ett nytt konto i S-Banken före detta datum returneras till betalaren. Meddela dina nya kontonummer till relevanta parter tidigast den 1 december.

Kontotransaktionerna har inte överförts från Handelsbanken till S-Banken.

Handelsbankens nätbank är tillgänglig för Handelsbankens kunder med begränsade tjänster fram till slutet av mars 2025 och du ser dina kontotransaktioner där. Lagra vid behov de kontoutdrag och uppgifter om kontotransaktioner som finns på Handelsbankens nätbank. Handelsbankens mobilbank stängs permanent fredagen den 29 november 2024.

Ja, även S-Banken skickar papperskontoutdrag till sina kunder. Ett papperskontoutdrag som skickas hem per post är avgiftsbelagt, medan ett kontoutdrag på webbanken är avgiftsfritt. När din kundrelation har överförts till S-Banken, kan du när som helst byta till ett avgiftsfritt kontoutdrag på webbanken. Du kan göra ändringen på din webbank eller genom att kontakta vår kundtjänst.

Nej. Kontoutdragen och de tidigare kontotransaktionerna på Handelsbanken överförs inte till S-Banken, vilket innebär att du inte ser dem på S-Bankens webbank.

Du kan se dina kontoutdrag på Handelsbanken nätbank fram till slutet av mars 2025.

Ja. Dina konton på Handelsbanken har överförts till S-Banken, även om du redan hade motsvarande tjänster på S-Banken. S-Banken har öppnat det antal konton som motsvarar dina kontoavtal på Handelsbanken. Kontonumren har ändrats.

I november 2024 skickade S-Banken information om nya kontonummer och anvisningar om praktiska åtgärder till kunder som skulle överföras från Handelsbanken.

Handelsbankens tidsbundna placeringsdepositioner ändras till S-Tidsbundet konto på S-Banken och den ränta du avtalat om med Handelsbanken förblir oförändrad ända tills den dag då depositionen förfaller. När den tidsbundna depositionen förfaller betalas depositionen in på ett konto i S-Banken. S-Banken erbjuder också möjligheten att förnya den tidsbundna depositionen i enlighet med S-Bankens förslag.

Betalningen av räntor i samband med överföringen varierar från fall till fall. Vad gäller tidsbundna insättningar betalar S-Banken räntan när insättningen förfaller till betalning på S-Banken. Vad gäller BSP-konton betalas krediteringsräntan fram till överföringstidpunkten till kundernas BSP-konton i samband med att saldot överförs. Vad gäller övriga konton betalas räntan när kontot har avslutats på Handelsbanken.

Uppgifterna om kontots dispositionsrätter har överförts till S-Banken utifrån tillgänglig information från Handelsbanken. Innan förvärvet genomfördes lämnade Handelsbanken uppgifter om innehavaren av dispositionsrätt, såsom personuppgifter och uppgifter om kontodispositionsrätten, till S-Banken. I juli 2024 skickade Handelsbanken ytterligare information om detta till de kunder som berördes av förändringen.

När kontoavtalet har överförts till S-Banken i samband med förvärvet, är det bra om kontoinnehavaren på fliken Dispositionsrättigheter kontrollerar att dispositionsrätterna är tillräckligt omfattande och vid behov ger sitt samtycke till att en innehavare av dispositionsrätt ser och använder kontot för betalningar på S-Bankens webbank. Samtycket ska ges till innehavaren av dispositionsrätt separat, eftersom Handelsbankens nätbanksavtal inte överförs till S-Banken. Det innebär att både kontoinnehavaren och innehavaren av dispositionsrätt ska ingå avtalen separat på S-Banken. För att kunna se eller vid betalningar använda det konto som du har dispositionsrätt till ska du ha webbankskoder till S-Banken. Om du som innehavare av dispositionsrätt har ett Debit-kort som är anslutet till ett överfört konto, har du fått ett nytt kort från S-Banken under oktober-november.

Om kontoinnehavaren inte kan uträtta ärenden på elektronisk väg, t.ex. på S-Bankens webbank, kan dispositionsrätterna kontrolleras på vårt kundtjänstställe. På s-banken.fi/tidsbokning går det att boka tid till ett kundtjänstställe.

Kontoinnehavaren bör separat bevilja en annan person rätt att använda kontot som betalkonto på S-Bankens webbank, eftersom Handelsbankens nätbanksavtal har inte överförs till S-Banken. För att kunna använda kontot som betalkonto ska innehavaren av dispositionsrätt ha webbankskoder till S-Banken.

På S-Bankens webbank kan du ge tillstånd att betala när du går till dina kontouppgifter på fliken Dispositionsrättigheter. När du har gett tillstånd, kan innehavaren av dispositionsrätt använda kontot för betalning på sin webbank.

Kontonummerbrevet har skickats både via nätet och per post till kunder vars konton överförs från Handelsbanken till S-Banken. Kontonumret för ditt nya konto finns i en bilaga till brevet och skickas endast per post.

Pantsatta konton överförs från Handelsbanken till S-Banken den 1 december 2024, då förvärvet väntas bli genomfört. Kontovillkoren, pantsättningshandlingarna och pantsättningen är oförändrade och gäller som sådana även i S-Banken.

Om du har frågor om pantsättningen och du har S-Bankens webbankskoder, kan du kontakta vår kundtjänst genom att skicka ett meddelande i S-mobil eller S-Bankens webbank. Du kan också kontakta vår kundtjänst på 010 76 5810 (må-fr kl. 9–16, lna/msa).

Pantsatta konton överförs från Handelsbanken till S-Banken den 1 december 2024, då förvärvet väntas bli genomfört. Kontovillkoren, pantsättningshandlingarna och pantsättningen är oförändrade och gäller som sådana även i S-Banken. Om du har frågor om pantsättningen kan du kontakta pantsättaren. 

Pantsatta konton överförs från Handelsbanken till S-Banken den 1 december 2024, då förvärvet väntas bli genomfört. Pantsättningen kan upphävas och de pantsatta medlen frigöras hos S-Banken när panthavaren ger sitt tillstånd till upphävandet. Panthavaren måste ge tillstånd till upphävande av pantsättningen genom att underteckna den pantsättningsförbindelse som ingåtts i Handelsbanken, dvs. anmälan om garanti för hyresavtal eller förbindelse om att avstå kvittning, punkten "Pantsättningens upphörande".

 Uppdraget att upphäva pantsättningen och frigöra medlen ska i regel ges på ett av S-Bankens serviceställen. Uppdraget kan ges antingen av kontohavaren eller av panthavaren genom att den pantsättningsförbindelse som ingåtts i Handelsbanken och som panthavaren undertecknat lämnas in i original på ett av S-Bankens serviceställen.

Pantsatta konton överförs från Handelsbanken till S-Banken den 1 december 2024, då förvärvet väntas bli genomfört. Det är möjligt att upphäva en pantsättning som genom förvärvet överförts till S-Banken och att frigöra pantsatta medel hos S-Banken när panthavaren ger sitt tillstånd till upphävandet. I första hand ska tillståndet lämnas genom att den pantsättningsförbindelse som ingåtts i Handelsbanken undertecknas och återlämnas i original till ett serviceställe.

 Om den ursprungliga förbindelsen har förkommit ska panthavaren lämna en fritt formulerad skriftlig utredning om att den pantsättningsförbindelse som ingåtts i Handelsbanken (anmälan om garanti för hyresavtal eller förbindelse om att avstå kvittning) har förkommit och att medlen på kontot får frigöras. Närmare information och anvisningar om hur utredningen ska göras får du genom att kontakta S-Bankens kundtjänst. 

Som panthavare måste du lämna en fritt formulerad skriftlig utredning om situationen och på vilka grunder du gör anspråk på de pantsatta medlen.

Närmare information och anvisningar om hur anspråket ska göras får du genom att kontakta S-Bankens kundtjänst. 

S-Banken behandlar dina personuppgifter i egenskap av personuppgiftsansvarig. S-Banken får personuppgifter som ska behandlas för att genomföra företagsförvärvet från Svenska Handelsbanken, som är motpart vid förvärvet. I S-Bankens kundregister kan också uppgifter om potentiella kunder behandlas. Dessutom kan registeruppgifterna uppdateras utifrån offentliga källor, såsom befolkningsdatasystemet.

Mer information om behandlingen av personuppgifter och om dina rättigheter finns på våra webbsidor nedan. Vid behov får du också mer information från vår kundtjänst.

Kunder som flyttas över från Handelsbanken: s-banken.fi/handelsbanken/dataskydd

Allmänt på S-Banken: s-banken.fi/dataskydd

Det enklaste sättet att avsluta ett onödigt S-Konto eller S-Avkastningskonto är att göra det själv på webbanken. Alternativt kan du avsluta ditt konto genom att kontakta vår kundtjänst så att du skickar ett meddelande i S-Mobil, ringer vår telefontjänst eller besöker en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt.

Avslutande av konto på webbanken

På webbanken kan du själv avsluta ditt konto.

När du är inloggad på webbanken, väljer du Konton och betalning > Mina konton i övre menyn.

Välj sedan det S-Konto eller S-Avkastningskonto som du vill avsluta > Avsluta konto.

Innan du avslutar ditt konto bör du komma ihåg att överföra din lön eller pension eller andra återkommande inbetalningar på kontot till ett av dina andra konton i S-Banken innan du skickar begäran om avslutande av konto. Överför också de tjänster som är anslutna till det konto som du vill avsluta till ett annat konto eller säg upp tjänsterna innan du skickar begäran om avslutande av konto. Glöm inte heller att kontrollera att det konto som ska avslutas inte är ett inbetalningskonto för ägarkundsförmåner, dvs. ett konto som Bonus och betalningssättsförmån betalas in på. Vid behov kan du ändra ditt andra konto på S-Banken till ett inbetalningskonto för förmåner.

Observera att om kontot innehas av flera personer, kan du inte avsluta kontot på egen hand. Varje kontoinnehavare ska lämna in en egen begäran om avslutande av konto, antingen genom att skicka ett meddelande i S-Mobil eller på webbanken, genom att ringa vår kundtjänst eller genom att besöka en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt.

Avsluta konto genom att skicka ett meddelande i S-mobil

I S-mobil kan du avsluta ditt konto genom att skicka en begäran om avslutande av konto som ett meddelande till vår kundtjänst.

  1. När du är inloggad i S-mobil, klickar du på meddelandeikonen i övre högra hörnet.
  2. På den sida som öppnas väljer du Nytt meddelande till S-Banken under rubriken S-Bankens personliga meddelanden.
  3. Välj Konton och betalningar som ämne för meddelandet och sedan Avslutande av konto.
  4. I meddelandet ska du ange att du vill avsluta ett visst konto och anger numret på det kontot. Ange också numret på det konto till vilket du vill överföra eventuella medel och ränta på det konto som ska avslutas.
  5. När vi har behandlat ditt meddelande avslutar vi kontot i fråga. Om vi behöver mer information innan vi avslutar kontot, skickar vi ett meddelande till dig.

Innan du avslutar ditt konto bör du komma ihåg att överföra din lön eller pension eller andra återkommande inbetalningar på kontot till ett av dina andra konton i S-Banken innan du skickar begäran om avslutande av konto. Överför också de tjänster som är anslutna till det konto som du vill avsluta till ett annat konto eller säg upp tjänsterna innan du skickar begäran om avslutande av konto. Glöm inte heller att kontrollera att det konto som ska avslutas inte är ett inbetalningskonto för ägarkundsförmåner, dvs. ett konto som Bonus och betalningssättsförmån betalas in på. Vid behov kan du ändra ditt andra konto på S-Banken till ett inbetalningskonto för förmåner.

Observera att om kontot innehas av flera personer, ska varje kontoinnehavare skicka en egen begäran om avslutande av konto.

Avsluta konto genom att ringa kundtjänsten eller genom att besöka en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt

Du kan också avsluta ett konto genom att ringa vår kundtjänst eller genom att besöka en Ägarkundtjänst och S-Banken-servicepunkt. Kontaktuppgifter finns på vår webbplats på s-banken.fi/kontaktaoss.

Din kontoavgift har förblivit oförändrad eller har eventuellt minskat efter att ditt konto har överförts till S-Banken. På S-Bankens webbank kan du se beloppet av kontoavgiften i uppgifterna om den låneamortering som förfaller till betalning. Om låneamorteringen hade bildats innan lånet överfördes till S-Banken, inverkar en eventuell ändring först på den därpå följande låneamorteringen.

Dina nuvarande avtal om ee-faktura överförs inte till S-Banken. Därför ska du beställa nya e-fakturor. Senare i höst ger S-Banken kontoinnehavare som flyttas från Handelsbanken till S-Banken i höst mer detaljerad information och anvisningar om hur man beställer e-faktura.

E-fakturabeställningar hos Handelsbanken visas på Handelsbankens nätbank. Vi ber dig vid behov kontakta Handelsbankens kundtjänst, om du behöver hjälp med e-fakturabeställningar.

Vid behov kan du se dina inkomna e-fakturor på Handelsbanken och de avslutade e-fakturabeställningarna på Handelsbankens nätbank fram till slutet av mars 2025.

Observera att dina e-fakturaavtal på Handelsbankens nätbank inte överförs till S-Banken och att du därför ska beställa nya e-fakturor. Du kan beställa nya e-fakturor på S-Bankens webbank eller i S-mobil. Närmare anvisningar finns på s-banken.fi/e-faktura.

De beställningar av direktbetalning som är anslutna till konton på Handelsbanken har överförts till S-Banken. Direktbetalning är en tjänst som ersätter e-fakturan och är avsedd för kunder som inte använder webbanken. Det är dock möjligt att dina beställningar av direktbetalning på Handelsbanken innehåller föråldrad eller ofullständig information och att fakturautställaren inte kan börja fakturera förrän informationen har uppdaterats.

När du får en pappersfaktura som ska debiteras som direktbetalning, ska du kontrollera om det står ”suoraveloitus” eller ”direktbetalning” i fakturauppgifterna. Om så inte är fallet, ska du betala fakturan själv och beställa en direktbetalning av fakturan på S-Bankens kundtjänstställe. På s-banken.fi/tidsbokning kan du boka tid till ett kundtjänstställe.

Följ därför dina direktbetalningar och beställ vid behov nya.

Du ska beställa nya e-fakturor till S-Banken. Du kan beställa nya e-fakturor på S-Bankens webbank eller i S-mobil. Se närmare anvisningar på s-banken.fi/e-faktura.

Vid behov kan du se dina inkomna e-fakturor på Handelsbanken och de avslutade e-fakturabeställningarna på Handelsbankens nätbank under fyra månaders tid efter överföringen.

De insättningar som har överförts till S-Banken ersätts i fortsättningen ur Finlands insättningsgarantifond. Insättningsgarantierna i Finland och Sverige är mycket likartade och täcker en kunds ersättningsbara insättningar i samma bank upp till 100 000 euro. Läs mer om insättningsgarantin på Handelsbankens webbplats på handelsbanken.fi/sv/andringar-i-insattningsgarantin

Dina avtal om SEPA-direktdebitering överförs inte från Handelsbanken till S-Banken. Du bör kontakta fakturautställarna och informera dem om ditt nya kontonummer. När en första begäran om SEPA-direktdebitering kommer in på ditt nya konto, kontaktar vi dig för att ett SEPA-direktdebiteringsavtal ska ingås mellan banken och kunden.

Förfallna betalningar på kontona överförs till S-Banken, om förfallodagen infaller efter överföringsdagen.

Obekräftade betalningar på webbanken eller mobilbanken överförs inte. Du kan göra nya betalningar på S-Bankens webbank eller i S-mobil.

Gireringar som återkommer en gång i månaden eller på den sista bankdagen i månaden har överförts till S-Banken. Om vissa gireringar återkommer i någon annan takt, överförs de av tekniska skäl inte till S-Banken. Vi informerar dig ännu separat med ett meddelande på webbanken eller per brev, om dina återkommande betalningar inte har kunnat överföras till S-Banken.

Kontrollera dina återkommande gireringar och gör vid behov nya betalningar på S-Bankens webbank eller i S-mobil.

Du kan kontrollera de förfallna och återkommande gireringar som har överförts till S-Banken bland de förfallna betalningarna på S-Bankens webbank eller i S-mobil.

Vi kontaktar dig med ett meddelande på webbanken eller per brev, om överföringen av vissa betalningar till S-Banken inte har lyckats.

Nej. Du kan spara nya betalningsunderlag på S-Bankens webbank och i S-mobil.

Om du inte använder webbanken och tidigare har betalat dina fakturor på Handelsbankens kontor, kan du skicka fakturor till S-Banken för betalning i ett betalkuvert efter att din kundrelation och dina konton har överförts. Betalkuvert finns tillgängliga på våra kundtjänstställen. Närmare anvisningar om detta finns på s-banken.fi/betaltjanst.

Gireringar (SEPA-betalningar) som kommer in på ditt gamla konto på Handelsbanken styrs automatiskt till ditt nya konto på S-Banken under tre månaders tid. Efter detta returneras gireringar till betalarna. Observera att omstyrningen av gireringar inte gäller utlandsgireringar (betalningar i annan valuta än euro) och snabbgireringar. Dessa returneras till betalarna från och med den 1 december.

I november skickade S-Banken nya kontonummer till de kunder som berörs av förändringen. Kontonumren skickades i ett brev per post samt som meddelande på webbanken till de kunder som redan har webbankskoder till S-Banken.

Det är viktigt att du meddelar ditt kontonummer på S-Banken till alla betalare.

Efter överföringen av tjänsterna debiteras täckningsreserveringar för korttransaktioner på ditt konto på Handelsbanken från ditt konto på S-Banken med viss fördröjning.

Om dina konton som överförts har haft täckningsreserveringar, visas transaktionerna på dina konton på S-Banken några dagar efter överföringen av tjänsterna.

På S-Banken sker stark autentisering alltid med webbankskoder eller genom biometrisk autentisering i S-Mobil. S-Banken använder inte lösenord för stark autentisering.

Omdirigerade betalningar kan dröja innan de kommer in på S-Bankens konto. I regel kommer dock betalningarna in på kundernas konton inom samma dag som betalningen har kommit in på det gamla kontot i Handelsbanken. Fördröjningen av registreringen av betalningar gäller även omdirigerade löner och pensioner. Till skillnad från de vanliga betalningstiderna kan de eventuellt bli registrerade på nya konton i S-Banken först senare under betalningsdagen.

Kontrollera och uppdatera också mottagarens kontonummer i betalningar som sänds till gamla konton på Handelsbanken (till exempel återkommande gireringar mellan egna konton, presentfondgireringar och gireringar där mottagarens kontonummer avser ett gammalt konto på Handelsbanken). 

Handelsbankens nätbanksavtal överförs inte till S-Banken. Dina övriga banktjänster har överförts till S-Banken, och du kan sköta din ekonomi och betala räkningar via S-Bankens digitala kanaler. För detta ändamål behöver du webbankskoder till S-Banken. Om du ännu inte har S-Bankens webbankskoder, kan du skaffa koderna på sidan s-banken.fi/handelsbanken.

Om du är ägarkund i S-gruppen eller hör till ett ägarkundshushåll, kan du också börja använda den avgiftsfria appen S-mobile.

I september 2024 skickade S-Banken information om kundrelationen på S-Banken och om praktiska frågor, som aktivering av webbankskoder och överföring av tjänster, till de kunder som flyttas över från Handelsbanken. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen.

Du kan inte logga in i S-Bankens webbank med Handelsbankens koder, utan du behöver webbankskoder från S-Banken. Om du redan har koder till S-Banken, behöver du inte nya koder. Du ser automatiskt de nya kontona på S-Bankens webbank efter att din kundrelation överförts från Handelsbanken.

Om du ännu inte har S-Bankens webbankskoder, bör du skaffa koderna. I september 2024 skickade S-Banken per brev information om kundrelation i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder och överföring av tjänster, till de kunder som flyttas över från Handelsbanken.

Handelsbankens nätbanksavtal överförs inte till S-Banken när förvärvet genomförs och du får inte heller automatiskt koder till S-Bankens webbank. Du bör därför ingå ett nytt webbanksavtal och ansöka om koder till S-Banken.

I september 2024 skickade S-Banken per brev information om kundrelation i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder och överföring av tjänster, till de kunder som flyttas över från Handelsbanken.

Om din adress är i ett annat land än Finland, kan vi aktivera begränsade webbankskoder åt dig. Uppdatera dina kunduppgifter på s-banken.fi/egna-uppgifter. När du har uppdaterat dina uppgifter, kan du ringa vår kundtjänst på +358 10 76 5810 (lna/mta), öppet må–fr kl. 9–16 (Finlands tidszon UTC+2).

Observera att om du ringer från ett annat land än Finland, kan den operatör som tillhandahållit ditt telefonabonnemang ta ut extra avgifter för samtal.

För att du ska kunna aktivera S-Bankens webbankskoder krävs identifiering. För identifiering behöver du koder från en annan bank med verksamhet i Finland, till exempel Handelsbanken, eller mobilcertifikat.

Webbankskoderna skickas till dig per post.

Handelsbankens nätbank är tillgänglig för Handelsbankens kunder med begränsade tjänster fram till utgången av mars 2025. Handelsbankens mobilbank stängs permanent fredagen den 29 november 2024.

Handelsbanken informerade sina kunder om överföringen av tjänsterna till S-Banken per brev i november 2024.

Avsnitt med titel lan

Lån (t.ex. bostadslån eller studielån)

Lån som du beviljats på Handelsbanken har överförts automatiskt till S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes.

I april skickade Handelsbanken per brev och som ett meddelande på Handelsbankens nätbank mer information om bland annat avtalsvillkor och lån till de kunder som berörs av förändringen. Lån bundna till referensräntan Euribor har överförts till S-Banken med nuvarande villkor, säkerheter och borgen. Räntemarginalerna för överförda lån är också oförändrade.

Du ser dina lån och de nya lånenumren på S-Bankens webbank, om du har S-Bankens webbankskoder. I september skickade S-Banken information om kundrelationen på S-Banken och om praktiska frågor, som aktivering av webbankskoder och överföring av tjänster. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen.

Den risklivförsäkring som garanterar återbetalningen av ditt lån ifall du avlider gäller som vanligt. Din försäkringsgivare har bytts ut och den nya försäkringsgivaren kommer att vara Fennia Liv.

Din försäkring överförs till Fennia Liv och ditt lån till S-Banken, och du behöver inte göra några ändringar i ditt låneskydd. Försäkringsbolaget är förpliktigat att hålla låneskyddet för ditt lån i kraft, även om lånet överförs till en annan bank.

Ditt studielån överfördes till S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes.

Om räntan på ditt studielån är Handelsbanken Prime-ränta eller om du håller på att amortera på ditt studielån, har dess referensränta på S-Banken ändrats till S-Prime. 

Om du inte har börjat amortera på ditt studielån, är referensräntan på S-Banken 3 mån. Euribor. Då har även räntejusteringsdagen ändrats, och referensräntan justeras den 15:e i mars, juni, september och december. Om det i samband med den första räntejusteringsdagen uppstår extra kostnader för dig på grund av att räntejusteringsdagen ändras, kompenserar S-Banken dig för kostnaderna för detta genom att betala en ersättning till ditt konto på S-Banken.

Efter överföringen till S-Banken kan de studielånebelopp som eventuellt inte lyfts 2024 tas ut genom att låntagaren kontaktar S-Bankens kundtjänst via ett webbmeddelande på S-Bankens webbank. Efter detta kan du ta ut, höja och ändra nya studielånebelopp samt ansöka om nytt studielån på S-Bankens webbank.

I september 2024 skickade S-Banken information om bland annat aktivering av webbankskoder och överföring av tjänster, till de kunder som flyttas över från Handelsbanken. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen. Dessutom skickade Handelsbanken i april 2024 de kunder som berörs av förändringen per brev och till Handelsbankens nätbank mer detaljerad information om hur förändringen påverkar studielånen.

Ditt låneskötselkonto på Handelsbanken och medlen på kontot överfördes till S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes och du behöver inte göra någonting. De automatiska debiteringarna för lånet sker nu från det nya konto på S-Banken som motsvarar ditt tidigare låneskötselkonto på Handelsbanken.

Vi ber dig emellertid observera att kontonumret på ditt låneskötselkonto har ändrats. Observera också att låneamorteringen registreras i kontotransaktionerna på S-Banken direkt, men med en liten fördröjning i låneuppgifterna, och vanligen visas vardagen efter amorteringen.

På S-Banken skapas låneposterna natten före förfallodagen. Detta innebär att om du betalar ditt lån före förfallodagen och använder lånets nummer som kontonummer, registreras betalningen automatiskt som en extra betalning på lånet, såvida du inte har en lånebetalning som är försenad, och riktas alltså inte till den kommande månadsbetalningen.

Du kan smidigt göra ändringar i dina lån på S-Bankens webbank, om du har S-Bankens webbankskoder. I september 2024 skickade S-Banken information om bland annat aktivering av webbankskoder och överföring av tjänster, till de kunder som flyttas över från Handelsbanken. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen.

Om du inte har ett aktivt låneskötselkonto på S-Banken, skickar vi en pappersfaktura på amorteringen av ditt lån. För pappersfakturan tar vi ut en avgift enligt vår prislista över krediter och säkerheter. Du kan ta del av prislistan på s-banken.fi/serviceavgifter.

Ja.

Om du har avtalat med Handelsbanken om amorteringsfrihet på ditt lån, överförs också uppgiften om det i samband med att lånet överförs till S-Banken. Detta innebär att den amorteringsfrihet du avtalat om med Handelsbanken fortsätter oförändrad.

Lån bundna till referensräntan Euribor har överförts till S-Banken med nuvarande villkor.

Referensräntan på lån bundna till referensräntan Handelsbanken Prime ändrades till S-Prime i samband att förvärvet genomfördes. Observera att om den del av ditt lån bundet till Prime som ska betalas i december redan har bildats före förvärvet, kommer räntan fortfarande att beräknas enligt Handelsbanken Prime. Då krediterar vi det belopp som betalats för mycket till följd av ränteändringen i nästa låneamortering.

Uppgifterna om betalningshistoriken för dina lån har inte överförts till S-Banken och du ser inte dem på S-Bankens webbank.

Lagra vid behov de transaktionerna på ditt låneskötselkonto som finns på Handelsbankens nätbank.

Du ser de tidigare kontoutdragen på skötselkontot på Handelsbankens nätbank under fyra månaders tid efter överföringen.

Räntan på lån som är bundna till räntan Handelsbanken Prime har ändrats till S-Bankens primränta i samband med överföringen. S-Primeräntan den 2 april 2024 är 2,50 procent och senast S-Primeräntan justerades var den 12 oktober 2023. Du kan kontrollera den aktuella S-Primeräntan på S-Bankens webbplats på s-banken.fi, under S-Prime nedtill på förstasidan.

Observera att om den del av ditt lån bundet till Prime som ska betalas i december redan har bildats före förvärvet, kommer räntan fortfarande att beräknas enligt Handelsbanken Prime. Då krediterar vi det belopp som betalats för mycket till följd av ränteändringen i nästa låneamortering.

En fast ränta som du kommit överens om med Handelsbanken fortsätter att gälla i enlighet med ditt avtal.

Ändringen påverkar inte räntemarginalen för ditt lån. Den marginal du kommit överens om med Handelsbanken ändras inte.

Nej. Den nya banken kan inte ensidigt ändra låneavtalens villkor. Krediträntan kan ändras under avtalsförhållandet endast i situationer som överenskommits på förhand, till exempel om värdet på referensräntan ändras. Däremot kan banken ändra serviceavgifterna enligt lag, och överföringen av kundrelationen till en annan bank ändrar inte på detta. 

Pantsatta säkerheter har överförts till S-Banken i samband med överföringen av lånet. Du behöver inte vidta några åtgärder med anledning av att säkerheterna överförs.

Lån bundna till referensräntan Euribor har överförts till S-Banken med nuvarande villkor.

Referensräntan på lån bundna till referensräntan Handelsbanken Prime ändrades till S-Prime i samband att förvärvet genomfördes.

Observera att Handelsbankens kreditkort och konton med kredit inte har överförts till S-Banken i samband med förvärvet.

Handelsbanken har sålt sin privatkundsverksamhet samt kapitalförvaltnings- och investeringstjänstverksamhet till S-Banken. Den säkerhet du ställt överläts till S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes.

Försäljningen av Handelsbankens privatkundsverksamhet i Finland påverkar inte lån som har beviljats i andra länder.

Om ditt lån har beviljats i Handelsbankens privatkundsverksamhet i Finland, överfördes ditt lån till S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes.

De kommer inte att flyttas över. Om du har frågor om skuldsanering eller utsökning, bör du kontakta Handelsbanken.

Var och en av gäldenärerna kan själv göra ändringar i lånet på S-Bankens webbank utan den andra gäldenärens samtycke. Gäldenären kan till exempel ändra låneskötselkontot eller förfallodagen för lånet och eventuellt ta i bruk amorteringsfria månader.

Om ni önskar att båda gäldenärernas samtycke ska behövas för att göra ovannämnda ändringar i lånet, kan ni separat komma överens om det genom att skicka ett meddelande på S-Bankens webbank. Observera att om en gäldenär enbart får göra ändringar i lånet tillsammans med den andra gäldenären, ska ändringar begäras genom att skicka ett meddelande från båda gäldenärernas webbank.

Lagstiftningen ålägger S-Banken att rapportera de överförda krediterna till det positiva kreditupplysningsregistret senast dagen efter överföringen. Det är möjligt att en del krediter under en tid visas i registret två gånger, dvs. en gång rapporterade av S-Banken och en gång rapporterade av Handelsbanken. Handelsbanken meddelar om uppsägning av kredit till registret senast två vardagar efter att kreditförhållandet mellan kreditgivaren och kredittagaren upphört och parterna inte längre har några åtaganden gentemot varandra.

Ditt lån har överförts till S-Banken med nuvarande villkor. Säkerheten för lånet blir tills vidare kvar på Handelsbanken. Värdeandelskontot har inte överförts till S-Banken, med undantag för situationer där värdeandelskontot ingår i ett avtal om diskretionär kapitalförvaltning.

Vi ber dig kontakta Handelsbanken, om du har frågor om ditt värdeandelskonto.

Ditt lån har nu överförts till S-Banken och du ser uppgifter om lånet på S-Bankens webbank. Villkoren för lånet har förblivit oförändrade och låneamorteringarna fortsätter enligt återbetalningsplanen.

I januari skickade vi mer information om överföringen av ditt lån till S-Banken per brev till borgensmannen/pantsättaren för ditt lån. Du behöver inte vidta några åtgärder med anledning av detta.

Vid förvärvet överfördes Handelsbankens kontorslokaler till S-Banken, utom kontoren i Munksnäs, Fiskehamnen, Böle och Aviapolis i huvudstadsregionen.

De kundansvariga som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken är fortfarande kontaktpersoner för sina kunder. Det innebär att du kan fortsätta att sköta dina ärenden på det kontor och med den kontaktperson du känner till.

Observera att det har skett ändringar i de kundansvarigas kontaktuppgifter. Telefonnumren ändrades när personalen flyttades över till S-Banken och framöver får du kontakt med de kundansvariga via S-mobil eller S-Bankens webbank. De kundansvarigas kontaktuppgifter finns på s-banken.fi/handelsbanken.

Kassatjänster erbjuds inte längre på de kontor som överförs från Handelsbanken till S-Banken. Med S-Bankens bankkort kan du göra uttag i bankautomater i Finland och utomlands. Som kund hos S-Banken kan du också ta ut och sätta in kontanter avgiftsfritt med S-Bankens bankkort på de flesta av våra kundtjänstställen och vid cirka tusen kassor på S-gruppens verksamhetsställen som tillhandahåller kontanttjänster. Du behöver ett Visa-kort med debit-egenskap som har beviljats av S-Banken och är anslutet till ditt S-Konto. Dessutom behöver du kortets PIN-kod och ett identitetskort eller pass för att styrka din identitet. Läs mer på s-banken.fi/kontanter.

Handelsbankens investerings- och kapitalförvaltningsverksamhet i Finland har sålts till S-Banken. I fortsättningen kan du hantera dina fondinnehav på S-Banken. Dina fondinnehav förändras inte.

Försäljningen av Handelsbankens verksamheter i Finland påverkar inte förvaltningen av Handelsbanken-fonderna. Fonderna förvaltas även i framtiden av Handelsbanken Fonder AB. När förvärvet nu genomförts kan du lämna order till dina Handelsbanken-fonder via S-Banken.

Ja. Månadssparandet i fonder fortsätter som förut och det sker inga förändringar av dina fondinnehav.

S-Banken har fått information om fullmakter som gäller investeringstjänster från Handelsbanken. S-Banken har fått informationen om fullmakter endast om de gäller elektroniska kanaler, såsom nätbanken.

S-Banken tar inte ut några avgifter för teckning eller inlösen av Handelsbanken-fonderna, så det sker inga ändringar i fondernas kostnader. S-Banken erbjuder inte byte av Handelsbanken-fonderna. Beslut om förvaltningsavgifterna för fonderna fattas av Handelsbanken Fonder AB och S-Banken kan inte påverka eventuella ändringar av dessa.

Om du haft ett kapitalförvaltningsavtal på Handelsbanken, har det nu överförts till S-Banken. Din kapitalförvaltare på Handelsbanken har kontaktat dig angående överföringen.

I augusti 2024 skickade Handelsbanken dessa kunder information om de allmänna villkoren för S-Bankens avtal om diskretionär kapitalförvaltning och avtal om konsultativ kapitalförvaltning. Villkoren gäller avtal som motsvarar de överförda avtalen från Handelsbanken och tillämpas efter överföringen till S-Banken. Informationen skickades per brev och som meddelande på Handelsbankens nätbank.

S-Banken öppnar de placeringskonton som behövs för dina kapitalförvaltningstjänster efter att tjänsterna har överförts. Kontona öppnas för din räkning och du behöver inte göra någonting. Medlen på Handelsbankens konton har överförts automatiskt till de nya konton som öppnades på S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes.

Kapitalförvaltningstjänsterna på S-Banken fungerar i huvudsak på samma sätt som på Handelsbanken. S-Banken erbjuder sina kunder liknande kapitalförvaltningstjänster som Handelsbanken: diskretionär kapitalförvaltning eller konsultativ kapitalförvaltning. Om du har ett kapitalförvaltningsavtal, blev du S-Bankens Private Banking-kund i samband med att förvärvet genomfördes.

Efter att kapitalförvaltningstjänsterna har överförts till S-Banken kan du följa investeringarnas utveckling på S-Bankens webbank, där du också kan se månadsrapporter för investeringarna.

I september 2024 skickade S-Banken information om kundrelationen på S-Banken och om praktiska frågor, som aktivering av webbankskoder och överföring av tjänster. Informationen skickades per brev till Private Banking-kunder som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken.

Månadssparandet i fonder fortsätter som förut och kräver inga åtgärder från din sida.

När dina tjänster nu överförts kan du lämna order till Handelsbankens fonder via S-Banken. Det är bra om investeraruppgifterna är uppdaterade innan du lämnar order. Vid behov kan du uppdatera uppgifterna på S-Bankens webbank.

Det har inte skett några förändringar i dina fondinnehav i och med överföringen av fonderna till S-Banken. Du kan lämna order till dina Handelsbanken-fonder via S-Banken. Överföringen av Handelsbanken-fonderna till S-Banken medför inga skattepåföljder. S-Banken tar inte ut några avgifter för teckning eller inlösen av Handelsbanken-fonderna, så det sker inga ändringar i fondernas kostnader. S-Banken erbjuder inte byte av Handelsbanken-fonderna.

Försäljningen av Handelsbankens verksamheter i Finland påverkar inte förvaltningen av fonderna, utan fondförvaltningen fortsätter precis som förut på Handelsbankens fondbolag i Sverige. Nu när förvärvet genomförts finns Handelsbankens fonder tillgängliga på S-Banken.   

Du behöver S-Bankens webbankskoder. I september 2024 skickade S-Banken dig mer information om aktivering av bankkoder. 

Nu när förvärvet genomförts ser du ditt fondinnehav på S-Bankens webbank, där du kan göra nya teckningar i fonderna.

Om du är ägarkund i S-gruppen kan du också börja använda S-Bankens mobilbank, S-mobil. På så sätt ser du dina investeringar också på mobilen i framtiden. Att teckna fonder är dock endast möjligt via en webbläsare på din webbank.

På Handelsbanken har dina investeringar omfattats av ersättningsfonden för investerare i Sverige. Dina investeringar har nu överförts till S-Banken och de skyddas av Ersättningsfonden för investerare i Finland. Det maximala ersättningsbeloppet kommer att vara 9/10 av fordringsbeloppet, men högst 20 000 euro per investerare. Ersättningsfonden för investerare ger skydd till icke-professionella kunder. Ersättningsfonden för investerare tryggar investerarens tillgodohavanden om en investeringstjänsteleverantör inte kan betala investerarens tillgodohavanden enligt överenskommelse.

Kapitalförvaltningstjänsterna på S-Banken fungerar i huvudsak på samma sätt som på Handelsbanken. S-Banken erbjuder sina kunder liknande kapitalförvaltningstjänster som Handelsbanken: diskretionär kapitalförvaltning eller konsultativ kapitalförvaltning. I augusti 2024 skickade Handelsbanken per brev och på Handelsbankens nätbank mer detaljerad information om S-Bankens kapitalförvaltningstjänster och S-Bankens villkor till de kunder som berörs av förändringen.

Företagets kapitalförvaltningstjänster har nu överförts till S-Banken, och ni kan följa utvecklingen av era investeringar på S-Bankens webbank för företag. På webbanken för företag kan ni också se månadsrapporter för investeringarna.

Ni kan nu aktivera S-Bankens webbankskoder för företag tillsammans med er kundansvarige. Ni kan boka tid för detta via er kundansvarige.

Nej. Till S-Banken överfördes bara avtal om sådana investeringstjänster och förvarstjänster där kunden hade fondinnehav eller giltiga sparavtal. Om kunden inte har innehav i fondförvar, överförs inte avtalet till S-Banken. Om du har frågor om dina avtal om investeringstjänster och förvar kan du kontakta din kundansvarige eller Handelsbankens kundtjänst på 010 444 2442 (lna/mta).

Investeringstjänsterna har överförts från Handelsbanken till S-Banken. Nu kan du lämna order till Handelsbankens fonder via S-Banken. Det är bra om investeraruppgifterna är uppdaterade innan du lämnar order. Vid behov kan du uppdatera uppgifterna på S-Bankens webbank.

Om du vill lösa in hela din fondportfölj på en gång eller om din relation till S-Banken kommer att upphöra, kan du kontakta vår kundtjänst och lämna in en inlösenorder till S-Banken för manuellt genomförande. För inlösenordern ska du meddela S-Banken den andra bankens motkonto som medlen från inlösen ska överföras till.

Om du vill fortsätta att förvalta dina placeringar eller göra extra insättningar i fonder på S-Banken, rekommenderar vi att du öppnar ett konto och webbankskoder på S-Banken. När du öppnar ett konto och webbankskoder på S-Banken, kan du förvalta dina placeringar på webbanken och i S-mobil samt till exempel lämna in fondorder själv.

De investeringsprodukter som S-Banken erbjuder är i regel tillgängliga endast i Finland.

En tjänsteleverantör med auktorisation i ett EU/EES-land får tillhandahålla gränsöverskridande investeringstjänster inom EU/EES förutsatt att tjänsteleverantören har notifierat varje sådant land om de investeringstjänster och förvaltade produkter som tillhandahålls. Om tjänsteleverantören distribuerar produkter från tredje part är distributionssamarbetet ofta begränsat till det land där tjänsteleverantören är auktoriserad.

S-Banken är auktoriserad att tillhandahålla investeringstjänster i Finland. S-Banken har notifierat i fråga om investeringstjänster inom EU/EES.

S-Banken tillhandahåller inte investeringstjänster utanför EU/EES.

På S-Bankens webbank kan order läggas i fonder som förvaltas av Handelsbanken Fonder AB söndagen den 1 december direkt efter att förvärvet har genomförts. Via andra kanaler, t.ex. kontoren eller telefontjänsten, kan order läggas under kanalernas öppettider.

Efter att förvärvet har genomförts förmedlas order från S-Banken till Handelbanken Fonder AB med en fördröjning på en bankdag jämfört med den vanliga förmedlingstiden. Order som via S-Banken läggs i fonder som förvaltas av Handelsbanken Fonder AB vidarebefordras till Handelsbanken Fonder AB första gången tisdagen den 3 december. Efter detta vidarebefordras order alla bankdagar som vanligt. Order till fonder som förvaltas av Handelsbanken Fonder AB ska läggas senast kl. 12.00 på den dag då respektive fond är öppen.

Fondinnehaven eller kapitalförvaltningsavtalet har överförts till S-Banken vid förvärvet. Nu kan du också investera i S-Bankens produkter via webbanken.

På S-Banken förutsätter ett Private Visa-kort en Private-kundrelation och att ansökningskriterierna är uppfyllda. Mer information om Private-kundrelationen på S-Banken får du av S-Bankens privatbankirer. Allmän information om en Private-kundrelation på S-Banken finns på s-banken.fi/private-banking.

I september 2024 skickade S-Banken information om Private Banking-kundrelationen på S-Banken och om praktiska frågor, som aktivering av webbankskoder, överföring av tjänster och ansökan om Private Visa-kort samt ansökningskriterier, till dem som flyttas över från Handelsbanken och blir Private Banking-kunder på S-Banken. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen.

Handelsbankens kontor har överförts till S-Banken, utom kontoren i Munksnäs, Fiskehamnen, Böle och Aviapolis i huvudstadsregionen. De kundansvariga som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken fortsätter som kontaktpersoner för sina kunder. Det innebär att du kan fortsätta att sköta dina ärenden på det kontor och med den kontaktperson du känner till även efter överföringen.

Observera att det har skett ändringar i de kundansvarigas kontaktuppgifter. Telefonnumren ändrades när personalen flyttades över till S-Banken och framöver får du kontakt med de kundansvariga via S-mobil eller S-Bankens webbank. De kundansvarigas kontaktuppgifter finns på s-banken.fi/handelsbanken.

Företagskunder som blir huvudbankskunder i S-Banken

Om ert företag har haft ett kapitalförvaltningsavtal med Handelsbanken, har det nu överförts till S-Banken.

Handelsbanken har uppdaterat sina villkor för konsultativ kapitalförvaltning och diskretionär kapitalförvaltning i syfte att förbereda överföringen av tjänsterna. I april skickade Handelsbanken information om ändringarna till de kunder som berörs av ändringarna.

Företagets fondinnehav kommer inte att ändras. Fondförvaret och de tillhörande avtalen om investeringstjänster och förvar har överförts till S-Banken. Företagskunderna kan nu hantera sina Handelsbankenfonder via S-Banken.

Kapitalförvaltningsavtalen har överförts till S-Banken.

På fondförvar och fondhandel tillämpas villkoren i S-Bankens investeringstjänstavtal och motsvarande villkor i S-Bankens kapitalförvaltningsavtal på kapitalförvaltningsavtal

Nej. Bara privatkunder i S-Banken kan bli ägarkunder.

S-Bankens dagliga banktjänster, dvs. konto, kort, webbankskoder och mobilbanken S-mobil, är avgiftsfria för de av S-bankens privatkunder som är ägarkunder i S-gruppen eller hör till ett ägarkundshushåll. En privatkund kan bli ägarkund genom att ladda ner S-mobil från appbutiken i en mobil enhet eller genom att gå till webbtjänsten för att bli ägarkund på s-kanava.fi/sv. En privatkund i S-Banken kan också bli ägarkund på Ägarkundstjänst och S-Banken-servicepunkterna på S-gruppens verksamhetsställen.

Det har skett ändringar i prissättningen av produkter och tjänster. I maj skickade Handelsbanken S-Bankens servicetariff för företagskunder till de av sina företagskunder som berörs av ändringen. I servicetariffen kan företagskunderna läsa mer om prissättningen av tjänsterna.

Handelsbankens produkter och tjänster som överförts till S-Banken när hela kundrelationen för en företagskund har överförts till S-Banken:  

  • Konton (inkl. Placeringsdeposition, Penningmarknadskonton och Primekonton)
  • Lån jämte säkerheter 
  • Fonder  
  • Kapitalförvaltningsavtal 

Dessa produkter och tjänster har inte överförts från Handelsbanken till S-Banken när hela kundrelationen (dvs. konton, lån och kapitalförvaltnings- och investeringstjänster) för en företagskund överförts till S-Banken:

  • Avtal om nätbanken
  • Avtal om betalningsrörelse
  • Materialöverföringstjänster för betalningsrörelse (WebServices)
  • Kort anslutna till företagskonton
  • Avtal om kontanthantering

Till S-Banken överförs dessutom inte valutakonton, kontokrediter, bankgarantier, derivat och internationella cash management-tjänster, såsom GlobalOn-Line, räntestödslån samt förmedling och förvaring av värdepapper (inkl. värdeandelskonton).

Vid behov kan S-Banken aktivera konto- och betalningsrörelsetjänster för de företagskunder som flyttas över.

Så här har Handelsbankens konton förändrats:  

  • Penningmarknadskonton och Primekonton är S-Företagskonton på S-Banken.
  • Kapitalförvaltningskonton är Placeringskonton på S-Banken.
  • Placeringsdeposition är S-Tidsbundet konto på S-Banken.

Räntebestämningen ändrades när kontona överfördes till S-Banken. Räntan grundar sig i framtiden på S-Bankens primränta (S-Prime) eller på 1 mån. Euribor. S-Primeräntan är en referensränta som administreras av S-Banken. S-Primeräntan är för närvarande 2,50 procent (14.5.2024). Senast S-Primeräntan justerades var den 12 oktober 2023. Värdet på referensräntan finns tillgängligt på S-Bankens serviceställen eller på s-banken.fi.

I maj skickade Handelsbanken information om väsentliga förändringar i tjänsterna, såsom överföring av konton, nya avtalsvillkor och priser, till de företagskunder som berörs av förändringen. Meddelandena skickades per brev och som meddelande på Handelsbankens nätbank. Brevet innehåller också mer information om räntebestämningen för företagskonton.

S-Banken har lagt till dispositionsrätt till det nya konto som öppnats utifrån tillgänglig information från Handelsbanken. Som företagets kontoinnehavare bör ni kontrollera att den dispositionsrätt som beviljats för kontot är tillräckligt omfattande. Kontot visas på dispositionsrättsinnehavarens egen webbank i S-Banken och i S-mobil endast om kontot har anslutits som betalkonto till dispositionsrättsinnehavarens webbank. Observera att kontoinnehavaren skriftligen ska informera S-Banken om ändringar i dispositionsrätten för kontot.

Kort anslutna till företagskonton har inte överförts till S-Banken.

Handelsbanken har meddelat att den säger upp eventuella kort anslutna till företagskonton så att de upphör den 30 november 2024. På Handelsbankens webbplats på handelsbanken.fi/s-banken finns information om att korten upphör.

Handelsbankens nätbanksavtal har inte överförts till S-Banken vid förvärvet, utan företaget bör ingå ett nytt avtal med S-Banken om webbanken ifall ni inte redan har gjort det.

I september 2024 skickade S-Banken information om kundrelation i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder för företag och uppdatering av investeraruppgifter, till de företagskunder som flyttas över från Handelsbanken. Informationen skickades per brev till de företagskunder som berörs av förändringen.

Lån bundna till referensräntan Euribor har överförts till S-Banken med samma villkor, säkerheter och borgen och ni behöver inte göra någonting. Räntemarginalerna för de lån som överförs är oförändrade.

Avtal om betaltjänster har inte överförts till S-Banken.

S-Banken erbjuder inte kassatjänster för företagskunder. Det är inte möjligt att ta ut kontanter från företagskontot eller sätta in kontanter på kontot.

Företagets konto inklusive kontodispositionsrätten har överförts till S-Banken vid förvärvet. Av denna anledning hade Handelsbanken, innan förvärvet genomfördes, lämnat uppgifter om innehavaren av dispositionsrätt, såsom personuppgifter och uppgifter om kontodispositionsrätten på Handelsbanken, till S-Banken.

Dispositionsrätten till kontot är oförändrad efter överföringen av kontoavtalet, men kontonumret har ändrats. Observera att företagets webbankskoder inte överförs till S-Banken vid förvärvet, utan företaget behöver aktivera dessa på S-Banken.

Från och med den 1 december kan företaget boka ett möte med en kundansvarig, till exempel för att aktivera webbankskoder för företag, ingå kontoavtal och överföra investerings- och portföljfullmakter. På mötet ska en eller flera personer med firmateckningsrätt i företaget eller en person som har fått fullmakt av en firmatecknare delta. Ta med er då bland annat ett styrelsemötesprotokoll där dispositionsrätten till kontot/kontona på företagets webbank ska specificeras. Användare som har angetts som användare av företagets webbank får dispositionsrätter till de konton som i styrelsemötesprotokollet anges som konton för betaltrafik på företagets webbank.

I september 2024 skickade S-Banken information om kundrelation i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder för företag och överföring av tjänster, till de företagskunder som flyttas över från Handelsbanken. Informationen skickades per brev till de företagskunder som berörs av förändringen.

Betalningar som förfaller och återkommande betalningar, som ni har matat in på konton på Handelsbanken, har inte överförts till det nya kontot på S-Banken (med undantag för återkommande månadssparande i fonder, som har överförts automatiskt). S-Banken tillhandahåller inte e-faktureringstjänster eller filtjänster på sin webbank.

Uppgifterna om dispositionsrätterna till ditt företags konton har överförts till S-Banken utifrån tillgänglig information från Handelsbanken. Observera att Handelsbankens nätbanksavtal inte har överförts till S-Banken. Därför bör ni vid behov ingå ett avtal om webbanken för företag med S-Banken.

Du kan kontrollera dispositionsrätterna till kontot via ditt företags kundansvarige. På mötet kan ni också ingå ett avtal om webbanken för ert företag. I november skickade S-Banken per brev mer information om bokning av möte till de Private Banking-företagskunder som flyttas över till S-Banken och som berörs av förändringen.

Nej. De förfallna och återkommande betalningar som ert företag har matat in på Handelsbankens konton har inte överförts till kontot på S-Banken.

Observera att återkommande månadssparande i fonder ändå har överförts automatiskt till S-Banken.

Du ser de tidigare kontoutdragen på Handelsbankens nätbank för företag till sommaren 2025.

Vid behov kan ni lagra de kontoutdrag och uppgifter om kontotransaktioner som finns på Handelsbankens nätbank för företag.

En automatisk debitering av företagets låneamorteringar från ett låneskötselkonto kräver ett gällande låneskötselkonto. Låneskötselkontot har överförts automatiskt från Handelsbanken till S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes.

När era konton har överförts, debiteras avgifterna för lånet från det nya konto på S-Banken som motsvarar ert tidigare låneskötselkonto på Handelsbanken. Ni kan kontrollera ert låneskötselkonto på S-Bankens webbank för företag. Ni kan ingå ett avtal om webbanken för företag genom att boka tid via er kundansvarige.

Om ert företag inte har ett aktivt låneskötselkonto, skickar vi en pappersfaktura på amorteringen av lånet och tar ut en avgift för fakturan enligt vår prislista över krediter och säkerheter.

Om ert företag ingår ett avtal om webbanken för företag, kan ni se det nya lånenumret på S-Bankens webbank för företag. Ni kan ingå ett avtal om webbanken för företag via er kundansvarige från och med den 1 december 2024. Om ert företag inte använder S-Bankens digitala kanaler, kan ni se ert lånenummer på fakturan på amorteringen.

Ni kan säga upp eventuella onödiga konton via er kundansvarige eller genom att skicka ett meddelande på S-Bankens webbank för företag.

Företagskunder som blir huvudbankskunder i Oma Sparbank

Vissa av ditt företags tjänster – som konto- och nätbanksavtal – överförs till Oma Sparbank (OmaSp) 1.9.2024, och då har företag inte längre möjlighet att se dina investeringar i Handelsbanken. Ditt kapitalförvaltningsavtal inklusive kapitalförvaltningskontot som ingår i avtalet överförs till S-Banken i samband med att förvärvet genomförs, som förväntas ske vid månadsskiftet november–december.

Om du vill följa upp företagets investeringar i september–november innan kapitalförvaltningsavtalet överförs till S-Banken behöver ditt företag ett nytt avtal om nätbanken för företag med Handelsbanken. I så fall bör du kontakta en person som är kundansvarig i Handelsbanken senast den 15 augusti. Det nya nätbanksavtalet är avgiftsfritt för ditt företag.

Era tjänster har nu överförts till S-Banken och ni kan aktivera S-Bankens webbankskoder för företag tillsammans med er kundansvarige. Ni kan boka tid för detta via er kundansvarige. De kundansvariga som har flyttats över från Handelsbanken till S-Banken fortsätter i regel som kontaktpersoner för sina kunder. Observera att det har skett ändringar i kontaktuppgifterna till kundansvariga och de kundansvarigas kontaktuppgifterna finns på s-banken.fi/handelsbanken.

Med fullmakt att vidta åtgärder kan ditt företag nu lämna order till Handelsbankens fonder via S-Banken, antingen via er kundansvarige eller genom att skicka ett meddelande på företagets webbank. Observera att ert företag ska uppdatera investeraruppgifterna innan order kan lämnas. Ni kan uppdatera investeraruppgifterna tillsammans med ert företags kundansvarige på ett gemensamt möte.

I september 2024 skickade S-Banken information om kundrelation i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder för företag och överföring av tjänster, till de företagskunder som flyttas över från Handelsbanken. Informationen skickades per brev till de företagskunder som berörs av förändringen.

Era fonder har nu överförts till S-Banken och det har inte skett några förändringar i ditt företags fondinnehav.

Med fullmakt att vidta åtgärder kan ni nu lämna order till Handelsbankens fonder via S-Banken, antingen via er kundansvarige eller genom att skicka ett meddelande på företagets webbank. Observera att företaget ska uppdatera investeraruppgifterna innan order lämnas. Ni kan uppdatera investeraruppgifterna tillsammans med ert företags kundansvarige på ett gemensamt möte.

Överföringen av Handelsbanken-fonderna till S-Banken medför inga skattepåföljder. S-Banken tar inte ut några avgifter för teckning eller inlösen av Handelsbanken-fonderna, så det sker inga ändringar i fondernas kostnader. S-Banken erbjuder inte byte av Handelsbanken-fonderna. 

I september 2024 skickade S-Banken information om kundrelation i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder för företag, uppdatering av kund- och investeraruppgifter och överföring av tjänster, till de företagskunder som flyttas över från Handelsbanken. Informationen skickades per brev till de företagskunder som berörs av förändringen.

Försäljningen av Handelsbankens verksamheter i Finland påverkar inte förvaltningen av fonderna, utan fondförvaltningen fortsätter precis som förut på Handelsbankens fondbolag i Sverige. Handelsbankens fonder är nu tillgängliga för ditt företag på S-Banken. Med fullmakt att vidta åtgärder kan du lämna order till Handelsbankens fonder via S-Banken, antingen via er kundansvarige eller genom att skicka ett meddelande på företagets webbank.

I september 2024 skickade S-Banken information om kundrelation i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder för företag och överföring av tjänster, till de företagskunder som flyttas över från Handelsbanken. Informationen skickades per brev till de företagskunder som berörs av förändringen.

Med fullmakt att vidta åtgärder kan du lämna order till Handelsbankens fonder via S-Banken, antingen via er kundansvarige eller genom att skicka ett meddelande på företagets webbank.

I Handelsbanken har företagets investeringar omfattats av en ersättningsfond för investerare i Sverige. När företagets investeringar har överförts till S-Banken skyddas de av Ersättningsfonden för investerare i Finland.

Det maximala ersättningsbeloppet kommer att vara 9/10 av fordringsbeloppet, men högst 20 000 euro per investerare. Ersättningsfonden för investerare ger skydd till icke-professionella kunder. Ersättningsfonden för investerare tryggar investerarens tillgodohavanden om en investeringstjänsteleverantör inte kan betala investerarens tillgodohavanden enligt överenskommelse.

Nej. S-Banken har öppnat de konton och förvar som företaget behöver för kapitalförvaltningstjänsterna. Ni behöver inte göra någonting.

Företagets medel på Handelsbankens konton har överförts automatiskt till de nya konton som öppnades på S-Banken i samband med att förvärvet genomfördes. Information om kontonummer skickades till er i oktober-november.

Ni kan nu aktivera S-Bankens webbankskoder för företag tillsammans med er kundansvarige. Ni kan boka tid för detta via er kundansvarige. De kundansvariga som har flyttats över från Handelsbanken till S-Banken fortsätter i regel som kontaktpersoner för sina kunder. Observera att det har skett ändringar i kontaktuppgifterna till kundansvariga och de kundansvarigas kontaktuppgifter finns på s-banken.fi/handelsbanken.

I september 2024 skickade S-Banken de företagskunder som flyttas över från Handelsbanken information om kundrelation i S-Banken och om överföring av tjänster. Informationen skickades per brev till de företagskunder som berörs av förändringen.

Nej. Till S-Banken överfördes bara avtal om sådana investeringstjänster och förvarstjänster där kunden hade fondinnehav eller giltiga sparavtal. Om kunden inte hade innehav i fondförvar, överfördes avtalet inte till S-Banken.

Ditt kapitalförvaltningsavtal inklusive det kapitalförvaltningskonto som ingår i avtalet har överförts till S-Banken vid förvärvet.

S-Bankens villkor för kapitalförvaltningsavtal tillämpas på kapitalförvaltningsavtalen. I augusti 2024 skickade Handelsbanken de företagskunder som flyttas över mer information om överföringen av kapitalförvaltningsavtalen samt S-Bankens villkor.
Dessutom har S-Banken skickat information om kundrelation i S-Banken och om praktiska frågor, såsom aktivering av webbankskoder för företag och överföring av tjänster, till de företagskunder som berörs av förändringen. Informationen skickades per brev och som meddelande på webbanken till de företagskunder som redan har S-Bankens webbankskoder för företag.

Uppdatera investeraruppgifterna tillsammans med din kundansvarige. Samtidigt kan ni vid behov ansöka om S-Bankens webbankskoder för företag. Med koderna kan du till exempel kontrollera ert företags investeringar och rapporter om investeringarna. Ni kan boka tid för detta via er kundansvarige.

Observera att det har skett ändringar i de kundansvarigas kontaktuppgifter. Telefonnumren ändrades när personalen flyttades över till S-Banken och framöver får ni kontakt med de kundansvariga via S-Bankens webbank för företag. De kundansvarigas kontaktuppgifter finns på s-banken.fi/handelsbanken

S-Banken har inga separata konton för firmor. Dessa konton har överförts från Handelsbanken till S-Banken som konton för privatpersoner i samband med överföringen. Observera att du inte längre får använda detta konto för din firmas penningtransaktioner.

S-Banken har inga separata konton för föreningar eller sammanslutningar. Dessa konton har överförts från Handelsbanken till S-Banken som konton för privatpersoner i samband med överföringen. Observera att du inte längre får använda dessa konton för föreningens/sammanslutningens penningtransaktioner.

Tjänster för dödsbon överfördes från Handelsbanken till S-Banken den 1 december 2024. Handelsbanken har lämnat grundläggande uppgifter om dödsboet samt information om dödsboets banktjänster och avtal på Handelsbanken till S-Banken. Om ett bouppteckningsinstrument har lämnats till Handelsbanken, har det också överlämnats till S-Banken.

Dödsboets övriga handlingar, till exempel fullmakter, överförs inte till S-Banken, utan de ska vid behov lämnas till S-Banken för skötsel av dödsboets ärenden. Handlingarna behövs, om förvaltningen av dödsboet kräver andra åtgärder än att betala räkningar. Sådana åtgärder kan till exempel vara beviljande av dispositionsrätter eller avslutande av dödsboets tjänster. Du kan ladda ner en fullmakt här.

Fullmakten ska omfatta fullmakt att efter den 1 december 2024 förvalta dödsboets ärenden i S-Banken, inklusive de tjänster som överförs från Handelsbanken.

Fullmakter att sköta dödsboets ärenden i alla banker är också giltiga, eftersom de kan anses gälla kundrelation i både Handelsbanken och S-Banken. Från fall till fall kan en fullmakt som överlämnats till Handelsbanken tidigare också vara giltig för att sköta ärenden i S-Banken, om de produkter som ska överföras (till exempel konton och beviljade dispositionsrätter) har specificerats i fullmakten tillräckligt detaljerat.

I september 2024 skickade S-Banken de kunder som flyttas över från Handelsbanken information om skötsel av ett dödsbos ärenden och om inlämnande av nödvändiga handlingar. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen. Allmän information om skötseln av dödsboets ärenden på S-Banken finns på s-banken.fi/dodsbo.

Nej. Du behöver inte vara kund hos S-Banken för att sköta dödsboets ärenden. Det är dock lättare att sköta dödsboets ärenden om dödsboförvaltaren har S-Bankens webbankskoder.

Då går det att sköta ärenden digitalt. Annars ska dödsboets ärenden skötas på S-Bankens kundtjänstställe. Dödsboförvaltaren kan vid behov etablera en egen kundrelation och aktivera webbankskoder på S-Banken. Detta är enklast på vår webbplats på s-banken.fi/bli-kund. För att dödsboets konto och eventuella andra tjänster som överförts till S-Banken ska kunna läggas till på dödsboförvaltarens webbank krävs också fullmakt av de övriga dödsbodelägarna.

Den 1 december 2024 överfördes beviljade dispositionsrätter till dödsboets konto automatiskt till det konto som öppnats på S-Banken. Övriga fullmakter överförs inte, utan du bör lämna in en ny fullmakt från dödsbodelägarna för att sköta ärenden till S-Banken, om skötseln av dödsboet kräver några andra åtgärder än att betala räkningar. Sådana åtgärder kan till exempel vara beviljande av dispositionsrätter eller avslutande av dödsboets tjänster.

Fullmakten ska omfatta fullmakt att efter den 1 december 2024 förvalta dödsboets ärenden i S-Banken, inklusive de tjänster som överförs från Handelsbanken.

Fullmakter att sköta dödsboets ärenden i alla banker är också giltiga, eftersom de kan anses gälla kundrelation i både Handelsbanken och S-Banken. Från fall till fall kan en fullmakt som överlämnats till Handelsbanken tidigare också vara giltig för att sköta ärenden i S-Banken, om de produkter som ska överföras (till exempel konton och beviljade dispositionsrätter) har specificerats i fullmakten tillräckligt detaljerat.

I september 2024 skickade S-Banken de kunder som flyttas över från Handelsbanken information om skötsel av ett dödsbos ärenden och om inlämnande av nödvändiga handlingar. Informationen skickades per brev till de kunder som berörs av förändringen. Allmän information om skötseln av dödsboets ärenden på S-Banken finns på s-banken.fi/dodsbo.

Ja, om du har webbankskoder till S-Banken. För att dödsboets konto och eventuella andra tjänster som överförts till S-Banken ska kunna läggas till på dödsboförvaltarens webbank krävs fullmakt från de övriga dödsbodelägarna.

Dödsboförvaltaren kan vid behov etablera en egen kundrelation och aktivera webbankskoder på S-Banken. Detta är enklast på vår webbplats på s-banken.fi/bli-kund. Ett dödsbos ärenden kan inte skötas genom att identifiera sig med en annan banks koder eller med mobilcertifikat.

För att säkerställa en smidig överföring av kundrelationen erbjuder S-Banken konton utan månadsavgift för dödsbon som överförs från Handelsbanken från och med överföringstidpunkten fram till den 31 maj 2025. Därefter tar vi ut en serviceavgift för kontot enligt servicetariffen.

I fortsättningen kan du skicka fakturor till S-Banken för betalning i ett betalkuvert.

Observera att tjänsten är belagd med avgift. Närmare anvisningar finns på s-banken.fi/betaltjanst.

Avsnitt med titel intressebevakning

Minderåriga och personer som står under intressebevakning

Nej. Det räcker att en av familjemedlemmarna blir ägarkund, det vill säga att barnet kan höra till samma ägarkundshushåll som vårdnadshavaren. Huvudmedlemmen i ägarkundshushållet kan lägga till barnet i sitt ägarkundshushåll. Då har barnet rätt till ägarkundsförmåner. I S-mobil kan du lägga till personer i ditt ägarkundshushåll.

Barnet kan också vara kund hos S-Banken utan att vara medlem i ett ägarkundshushåll. Observera att S-Bankens dagliga banktjänster, det vill säga konto, kort och webbankskoder, är avgiftsfria för ägarkunder och personer som hör till ägarkundshushåll. Dessutom är det bra att veta att bara ägarkunder och personer som hör till ägarkundshushåll kan använda appen S-mobil. För att säkerställa en smidig överföring av kundrelationen erbjuder S-Banken privatpersoner som flyttas över från Handelsbanken till S-Banken webbankskoder och debit-kort utan månadsavgift från den tidpunkt då kundrelationen överförs fram till den 31 maj 2025. Efter detta är tjänsterna avgiftsbelagda för kunder som inte är ägarkunder eller hör till ägarkundshushåll.

Det går också att ansluta ett minderårigt barn till ett ägarkundshushåll efter september. Då är det emellertid inte möjligt att få ägarkundernas gröna S-Förmånskort Visa vid överföringen från Handelsbanken, utan barnet får det blå kortet S-Banken Visa Debit, som inte berättigar till ägarkundsförmåner såsom Bonus. Om barnet har anslutits till ett ägarkundshushåll efter den 30 september, är det möjligt att senare ansöka om S-Förmånskort Visa för ägarkunder i stället för det blå kortet S-Banken Visa Debit som barnet fått tidigare och att avsluta det blå Debit-kortet. Vi skickar ett nytt kort och en ny PIN-kod per post i separata försändelser i oktober–november.

Huvudmannens konton och till dem anslutna debit-kort har överförts från Handelsbanken till S-Banken utan ändringar.

Om din huvudman inte behöver några nya tjänster på S-Banken, räcker det med att uppdatera huvudmannens kunduppgifter. Om huvudmannen har webbankskoder, kan hen uppdatera sina kunduppgifter på s-banken.fi/egna-uppgifter. Som intressebevakare kan du också uppdatera kunduppgifterna för huvudmannens räkning, till exempel genom att ringa S-Bankens Kundtjänst och identifiera dig med S-Bankens bankkoder eller genom att besöka S-Bankens serviceställe.

Om huvudmannen till exempel behöver ha webbankskoder, ska du anmäla huvudmannens rätt att använda banktjänster. Beslutet om intressebevakning eller en fastställd intressebevakningsfullmakt överfördes från Handelsbanken till S-Banken efter förvärvet. Om du ännu inte har lämnat följande handlingar till S-Banken, bör du göra det så snart som möjligt:

  • Intressebevakarens anmälan om huvudmannens rätt att använda banktjänster.

En privat intressebevakare kan lämna in handlingarna antingen vid en Ägarkundstjänst och S-Banken-servicepunkt eller på S-Bankens webbank.

Anmälan om huvudmannens rätt att använda banktjänster behandlas när kundrelationen har överförts, den 1 december. Du informeras om att anmälan har behandlats och därefter kan din huvudman öppna de tillåtna tjänsterna.

Observera att du som intressebevakare också ska vara privatkund hos S-Banken, om du behöver tillgång till din huvudmans konton. Via din webbank kan du betala huvudmannens fakturor från huvudmannens konto, som du har rätt att använda och som du har bett S-Banken ansluta till din webbank som betalkonto.

Kontrollera att du har den roll du vill ha på S-Banken för att sköta huvudmannens ärenden. Om du inte är kund hos S-Banken, kan du endast sköta huvudmannens ärenden på S-Bankens serviceställe.

Innan förvärvet genomfördes försåg Handelsbanken S-Banken med personuppgifter om intressebevakare och intressebevakningsfullmäktige samt meddelade att personen är intressebevakare för huvudmannen. Dessutom har Handelsbanken försett S-Banken med uppgifter om intressebevakarens eller intressebevakningsfullmäktigs eventuella rätt att disponera kontot på Handelsbanken.

Efter att förvärvet har genomförts skickar Handelsbanken ett beslut om intressebevakning till S-Banken, om det har lämnats in till Handelsbanken.

Observera att Handelsbanken inte lämnar S-Banken uppgifter om huvudmannens eventuella kontodispositionsbegränsningar, såsom överenskomna begränsningar av uttag på serviceställen. Uppgifterna om eventuella begränsningar för användningen av kort har inte heller överförts till S-Banken. Intressebevakaren/intressebevakningsfullmäktig bör därför komma överens om begränsningarna på nytt med S-Banken.

Nej. Handelsbanken har inte lämnat S-Banken uppgifter om huvudmannens eventuella kontodispositionsbegränsningar, och begränsningarna för användningen av kort har inte heller överförts till S-Banken. Intressebevakaren/intressebevakningsfullmäktig bör komma överens om dem på nytt med S-Banken.

Om du har en intressebevakare eller är minderårig, kommer din intressebevakare eller din vårdnadshavare att förvalta dina investeringar på S-Banken. Om du har S-Bankens webbankskoder, kan du också se uppgifterna om dina fonder själv på webbanken.

Om ni vill göra ändringar i vyerna, ber vi er kontakta S-Bankens kundtjänst. Observera att du som huvudman inte själv kan lämna order till fonder. Intressebevakaren kan ge användningsrätt till investeringarna genom att anmäla om huvudmannens rätt att använda banktjänster.

Intressebevakaren kan göra huvudmannen till en ägarkund vid S-gruppens Ägarkundstjänst och S-Banken-servicepunkt. Intressebevakaren kan uträtta ärendet vid servicepunkten tillsammans med huvudmannen eller ensam.

I egenskap av intressebevakare kan du uppdatera kunduppgifterna på huvudmannens vägnar, antingen genom att besöka S-Bankens kundtjänstställe eller genom att ringa S-Bankens kundtjänst. Om intressebevakaren ringer kundtjänsten, ska hen identifiera sig med S-Bankens webbankskoder eller S-mobil.

Om barnet har haft nätbankskoder till Handelsbanken och ni vill också skaffa koder till S-Banken, ska de aktiveras separat. Ni kan skaffa S-Bankens webbankskoder om barnet har fyllt 12 år. I S-Bankens webbankskoder ingår en kodtabell, en användarkod och ett lösenord. Med hjälp av koderna är det möjligt att uträtta ärenden på internet, till exempel hantera konton, kort eller investeringar, och koderna kan användas för stark autentisering i telefontjänsten och i olika webbtjänster.  

Enklast är det att aktivera webbankskoder och nya tjänster då barnet och barnets alla officiella vårdnadshavare uträttar ärenden tillsammans på ett av våra kundtjänstställen.  

Om ni inte kan besöka kundtjänststället tillsammans, kan den ena vårdnadshavaren också befullmäktiga den andra vårdnadshavaren att uträtta ärenden tillsammans med barnet. En vårdnadshavare kan upprätta en fullmakt på S-Bankens webbank, om hen har personliga webbankskoder till S-Banken. Fullmakten kan upprättas på webbanken, under Inställningar > Banktjänster för barn eller ungdomar > Öppna konto. Ni kan också använda fullmakten som finns på vår webbplats på s-banken.fi/livssituationer. När fullmakten har upprättats kan ni boka tid enligt anvisningarna nedan.