Gå direkt till innehållet

Strömsömarknad?

FEBRUARI 2024 S-BANKEN VISION

På investeringsmarknaden verkar alla bitar falla på plats. Det går som på Strömsö, tack vare att avkastning strömmar in från alla håll och utsikterna är goda. Det lönar sig att delta i uppgången, men tålamod är en dygd även på uppgångsmarknaden.

Delning:

 

Det nya investeringsåret tog vid där det gamla slutade, det vill säga i positiv stämning. I januari steg aktierna tack vare det goda nyhetsflödet. I synnerhet i USA och Japan gick det bra, medan det fortfarande gick lite dåligt för Finland, trots att den finländska marknaden tog sig upp på plus. På räntemarknaden var januari en ombytlig månad, eftersom marknaden övervägde hur snabbt räntorna kommer att sjunka i år, men den mer långsiktiga avkastningen är utmärkt även här.

Inte bara som på Strömsö

Under senare tid har det på marknaden verkat som om nästan allt investerarna rör vid blir till guld. Samtidigt har nyheterna om ekonomin, inflationen och centralbankerna varit goda. När allt går bra, går det som på Strömsö. Det finns dock utrymme för en liten varning. Marknaden är beroende av förväntningar. När nyheterna är goda och utsikterna starka, beaktas detta även i priserna på investeringarna. Detta å ena sidan begränsar möjligheterna till fortsatt uppgång, eftersom priserna redan är höga, och å andra sidan ökar kraften i bakslaget på marknaden om det skulle ske besvikelser.

Vad lönar det sig alltså att göra i denna situation? Det lönar sig att njuta av medvinden på marknaden och att delta i uppgången. Samtidigt är det dock bra att komma ihåg att alla vindar inte blåser från en och samma riktning i all oändlighet, utan att tålamod är en dygd. För investeraren är det bra om avkastningen kommer från många håll, såväl på aktie- som på räntemarknaden. Vi fortsätter med neutral vikt på aktier och ränteinvesteringar i våra portföljer och söker avkastning inom en stor radie. På så sätt får portföljen skydd, trots att vindarna växlar.

Något bra är på gång

Om ekonomin gick dåligt och inflationen steg för ett par år sedan, har den globala investeraren fått förundra sig över det motsatta i början av detta år. I USA har ekonomin varit mycket stark trots alla hotbilder. Sysselsättningen är som bäst på över 50 år, konsumenterna konsumerar och förtroendet för ekonomin förbättras. Enligt de färskaste prognoserna kan tillväxten i USA i början av året nå över fyra procent.

Som om det inte var tillräckligt för att stödja aktierna, har de senaste årens orosmoment inflationen avtagit ordentligt. Konsumentpriserna steg på grund av köpivern efter pandemin och flaskhalsarna inom utbudet, till exempel logistikproblem, som inträffade samtidigt. Rysslands attack mot Ukraina bidrog också. Nu har överefterfrågan lugnat sig och produktionen fungerar normalt. Således har råvaruinflationen avtagit rejält.

Centralbankerna utropar dock inte en slutlig vinst över inflationen riktigt ännu. Trycket på löneförhöjningar fortsätter inom ekonomin, eftersom läget på arbetsmarknaden är ansträngt. Om arbetstagarna får mera lön, har de råd att betala mer för samma saker. Inflationen har inte försvunnit helt, utan den har förflyttat sig från varor till tjänster. Centralbankerna har i sina kommentarer sagt att lönetrycket borde minska innan de är redo att sänka räntorna ordentligt. Marknaden förväntar sig emellertid att räntesänkningar ska inledas i såväl euroområdet som USA före sommaren och att styrräntorna ska sänkas med cirka 1,5 procentenheter före utgången av året. Detta är möjligt, men kräver att läget på arbetsmarknaden lättar.

Teknikjättarna på gott och ont

Det positiva nyhetsflödet har stimulerat aktiemarknaden, precis som sig bör. Marknaden har emellertid stigit i så rask takt, att värderingen har pressats uppåt avsevärt. I USA har megateknikjättarna, numera under epitetet Magnificent 7, fortsatt sitt segertåg. Även deras senaste resultat i slutet av fjolåret var övertygande. Teknikjättarnas andel av USA:s enorma aktiemarknad har redan stigit till 30 procent. Av företagen i fråga har marknadsvärdet på sex av dem redan stigit till över en biljondollar (1 000 miljarder dollar). Jämförelsevis kan man nämna att hela Helsingforsbörsens marknadsvärde är drygt 250 miljarder euro. Teknikjättarna kan nästan helt ensamma få världsmarknaden att stiga.

”Bra är inte billigt, men å andra sidan lönar det sig inte heller att köpa billigt skräp.” Den gamla börsvisdomen har fungerat under senare år. I januari steg USA:s aktiemarknad till sin högsta nivå genom tiderna. Samtidigt har också P/E-värderingen stigit till sin högsta nivå sedan topparna under pandemin. Den starka tillväxten och världens megatrender har bidragit till att USA:s aktier har gått upp, trots den höga värderingen. De har absolut sin givna plats i investerarnas portföljer. Vi höjde vikten på USA:s aktier till neutral vikt i början av året, eftersom det ekonomiska läget och resultatet fortsatte uppåt.

Hemtagning av vinster från Japan

Om värderingen har varit det stora samtalsämnet i USA, har nollräntorna i Japan väckt förvåning redan under årtionden. När alla andra höjde räntorna i fjol, behöll Japan räntorna kring noll. Detta försvagade yenen och gynnade landets företag, vilket ledde till att de japanska aktierna steg kraftigt. På hösten överviktade vi japanska aktier i våra portföljer. Framöver kommer ränteskillnaderna att minska, eftersom räntorna börjar sänkas på andra håll, vilket innebär att det extra stödet för Japan minskar. Därför har vi sänkt vikten på japanska aktier, som har gett en bra avkastning, till neutral vikt i våra portföljer.

I Finland befinner sig ekonomin i en recession och aktierna har varit svaga jämfört med många andra regioner. Den kraftiga räntehöjningen och tillbakagången inom industrin internationellt har drabbat Finland hårdare än andra länder. Å andra sidan kommer Finland att höra till vinnarna, när vinden vänder, räntorna börjar sjunka och situationen inom industrin stabiliseras, och därför fortsätter vi med övervikt på finländska aktier i våra portföljer.

Avkastning på räntor

En av de mest positiva händelserna för investerarna i fjol var revanschen för ränteinvesteringarna. Räntorna har stigit kraftigt sedan nollräntetiden och åter blivit en viktig byggsten i investeringsportföljen. Till och med statsobligationer med låg risk och penningmarknadsinvesteringar erbjuder en avkastningsnivå på några procent. Vi söker nu tilläggsavkastning i ränteportföljerna genom att övervikta tillväxtländernas obligationer. Deras räntenivå är intressant och de gynnas av räntesänkningar framöver. Tillväxtländernas obligationer ger också en god diversifieringsnytta för ränteinvesteringarna, som i övrigt fokuserar på euroområdet.

 

S-Banken Vision

S-Banken Vision är S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominens månatliga översikt av händelserna och de framtida utsikterna för de globala investeringsmarknaderna. Visionen redogör för vilka marknader som har de bästa avkastningsutsikterna och hur olika marknader viktas i S-Bankens fonder och portföljer.

Tidigare S-Banken Visioner

Viktig information

Uppgifterna i detta material är informativa till sin karaktär och ska inte betraktas som en uppmaning att genomföra affärstransaktioner avseende ett enskilt finansiellt instrument.

Detta material utgör inte någon investeringsanalys enligt lagen om investeringstjänster, utan det är marknadsföringsmaterial från Sammanställaren av materialet. Framtagandet av detta material står därmed inte under regler och stadgar som gäller investeringsanalysens oberoende och de handelsbegränsningar som ingår i denna reglering. Informationen i detta material utgör inte heller investeringsrådgivning enligt lagen om investeringstjänster. Sammanställaren av materialet ansvarar inte för transaktioner som gjorts utifrån detta material.

Den information om tjänsteleverantören som lagen om investeringstjänster kräver, information om distansförsäljning enligt konsumentskyddslagen och beskrivningar av de risker som ansluter sig till finansiella instrument finns tillgängliga på www.s-banken.fi.

Denna rapport och kopior av den får inte distribueras i USA och i länder med liknande restriktioner. Om rapporten distribueras i USA eller i länder med liknande restriktioner eller till medborgare i sådana länder, kan det betraktas som överträdelse av gällande lagar i sådana länder.