Gå direkt till innehållet

Stigande marknadsutveckling

OKTOBER 2024 S-BANKEN VISION

Centralbankernas möten var en viktig pådrivande faktor på marknaden i september. Europeiska centralbanken (ECB) sammanträdde i början av månaden och beslutade som väntat att sänka inlåningsräntan. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sammanträdde i mitten av månaden. Före mötet förekom en dragkamp om storleken på räntesänkningen, men centralbanken beslutade att inleda starkt och sänkte styrräntan med 50 räntepunkter. I slutet av september meddelade Kina att landet inleder en kraftig marknadsstimulans för att stödja tillgångarnas värden och fastighetsmarknaden. Tillsammans stärker dessa faktorer vår uppfattning om att en mjuk nedgång är sannolik.

Delning:

Svaga ekonomiska nyckeltal i Europa

De ekonomiska nyckeltal som publicerades i Europa under månaden var till största delen svaga. Konsumenternas och investerarnas förtroende försämrades i Europa och dessutom var det välföljda inköpschefsindexet för augusti svagt. Även resultatförväntningarna sjönk under månaden. Samtidigt offentliggjordes konsumentprisinflationen för augusti och den var något svagare än väntat och även svagare än tidigare statistik. Förändringen på årsnivå var 2,2 procent och låg således mycket nära ECB:s mål på 2 procent. Detta gjorde det möjligt för ECB att sänka inlåningsräntan till 3,5 procent enligt förväntningarna. Det var redan andra gången som ECB sänkte inlåningsräntan med 25 räntepunkter under den aktuella ekonomiska cykeln. I euroområdet hör det till centralbankens mandat att upprätthålla prisstabiliteten och detta mål verkar redan vara under kontroll. Inflationstoppen inträffade på vintern 2022, då inflationen överskred 10 procent som mest. Centralbanken har alltså gott om utrymme att stimulera och sänka räntorna vid behov.

Nästan alla marknadsaktörer drar nytta av räntesänkningarna. Lägre inflation och lägre räntor ökar de medel som finns tillgängliga för att konsumera eller investera. Även företagen drar nytta av lägre räntekostnader, vilket innebär att företagens medel kan investeras i objekt med bättre avkastning. Företagens resultatmarginaler förbättras också när produktionskostnaderna minskar. Europas ekonomi behöver nu en stimulansinjektion och centralbanken har nycklarna i sin hand.

Centralbanksmötet var också ett prognosmöte. I centralbankens egen prognos sänktes den ekonomiska tillväxten 2024 med 0,1 procentenheter till 0,8 procent och den ekonomiska tillväxten 2025 uppskattades till 1,3 procent. Konsumentprisinflationen uppskattades till 2,5 procent 2024 tack vare de något mer utmanande jämförelsetalen samt till 2,2 procent 2025. Detta väcker frågan om hur Europeiska centralbanken kommer att fortsätta med sin räntepolitik. De svaga ekonomiska nyckeltalen i slutet av månaden har kraftigt ökat sannolikheten för räntesänkningar i oktober. 

Starkare ekonomisk utveckling i USA

I USA var de ekonomiska nyckeltalen bättre i september, även om många indikatorer har sjunkit från toppnivåerna. Även i USA finns det utrymme för räntesänkningar, då konsumentpriserna steg med 2,5 procent på årsnivå i augusti. Centralbanken oroar sig dock för den fortsatt höga tjänsteinflationen i USA. Frågan är om pristrycket kan dämpas som väntat, när jämförelsetalen blir mer utmanande mot slutet av året. På sitt möte i september sänkte Fed räntan för första gången under cykeln, med 50 räntepunkter, och styrräntans övre intervall ligger nu på 5,0 procent.

I USA verkar det fortfarande gå bra för tjänsterna och konsumtionen. Utmaningarna beror främst på svagare nyckeltal inom industrin. Den största utmaningen för Fed är nu att se till att pristrycket är under kontroll och samtidigt upprätthålla full sysselsättning. Under de senaste månaderna har de stigande arbetslöshetssiffrorna väckt oro och trenden är svag. Nu är det viktigt att följa med den ekonomiska tillväxten och den efterföljande fulla sysselsättningen, för att man ska kunna bedöma sannolikheten för kommande räntesänkningar och när de eventuellt sker. De indikatorer som förutspår sysselsättningsutvecklingen visar inga tecken på förbättring och när arbetslöshetsgraden börjar stiga är det svårt att vända trenden genom snabba åtgärder.

Den ekonomiska utvecklingen i USA i höst beror sannolikt också i hög grad på resultatet av det amerikanska presidentvalet. I september möttes presidentkandidaterna Trump och Harris i en valdebatt, där båda bedömdes ha klarat sig någorlunda. Slutresultatet av valet gör det emellertid möjligt för företagen att bedöma den kommande ekonomiska politiken och dess tyngdpunkter. Detta kan leda till att osäkerheten försvinner, vilket vanligtvis är en positiv sak för aktiemarknaden.

Kinas stimulanspaket ger ett uppsving på marknaden

I slutet av september meddelade Kina om kraftiga stimulansåtgärder. Sannolikt har landet väntat på att USA ska börja sänka räntorna först, för att det inte skulle uppstå ett tryck på att försvaga yuanen. Efter att USA skridit till verket, öppnades också möjligheten för Kina. Kina meddelade att landet sänker många centrala styrräntor och även den ränta som allmänt används som referensränta på bostadslån med 50 räntepunkter. Nu är det också möjligt att få låna upp till 100 procent av bostadsobjektets värde och inga andra säkerheter behövs. Samtidigt sänker Kina kraven på bankernas reserver med 0,50 procentenheter, vilket ökar tillgängligheten på krediter. Likviditeten i ekonomin ska också utökas och statens fonder rustas till att köpa kinesiska aktier, för att stimulera priserna på tillgångarna även på detta område.

Den kinesiska aktiemarknaden tog ett stort kliv uppåt i september, när Shanghaibörsen steg med 10 procent och Hong Kong-börsen med 13 procent under den sista hela veckan. Den sista veckan i september var den bästa på den kinesiska fastlandsbörsen sedan 2008 och på Hong Kong-börsen sedan 1998. Nu har marknaden uppnått topparna under innevarande år, efter den svaga perioden under sommaren. Under den första veckan i oktober firar landets kommunistparti 75-årsjubileum i form av den så kallade Golden Week och marknaden är stängd hela veckan.

Genom starka åtgärder strävar Kina efter att stärka konsumenternas förtroende och öka deras köpkraft. Genom åtgärderna strävar Kina också efter stabilitet på fastighetsmarknaden och efter att uppnå centrala ekonomiska tillväxtmål. Åtgärderna höjer i allmänhet inflationen. Landets allt sämre demografi på lång sikt och de svaga ekonomiska nyckeltalen som publicerats även denna månad har lett till oro för deflation i Kina. Således utlovas resoluta åtgärder även i framtiden för att säkerställa att de ekonomiska målen uppnås.

Det är fortfarande oklart hur Kinas stimulansåtgärder påverkar resten av världen. För Europa skulle en stärkt global handel å ena sidan vara viktig och åtgärderna kan öka efterfrågan på europeiska produkter. Å andra sidan exporterar Kina många produkter som konkurrerar med den europeiska produktionen (bland annat elbilar och solpaneler) och därför har det varit svårt för Europa att konkurrera med kinesiska produkter som erhåller statsstöd.  Som det är nu kommer åtgärderna alltså inte att påverka den globala tillväxten i någon större utsträckning. Kina är emellertid en enorm del av tillväxten inom världsekonomin och därför är det viktigt att landet uppnår målen för den globala ekonomiska tillväxten. Den globala tillväxttrenden på 2000-talet är 3,3 procent och tillväxten 2024 förväntas nå 3,1 procent.

Utmärkt avkastning i september

Aktiemarknadsavkastningen för hela året ligger på en utmärkt nivå. I USA har avkastningen stigit till nära 20 procent och på alla marknadsområden är avkastningen tvåsiffrig. September står för en betydande del av årets avkastning och till exempel tillväxtmarknaderna gav en avkastning på nästan 6 procent under månaden. Återhämtningen på Finlands aktiemarknad och på riskfyllda aktiemarknader liknande tillväxtmarknaderna är vanligen snabb när vändningen sker. Kan detta vara de första tecknen på en mer positiv trend också på Finlands aktiemarknad?

Även på räntemarknaden har september varit en lukrativ månad, i synnerhet inom räntesegment med högre risk. Obligationer på tillväxtmarknaderna gav en avkastning på över 2 procent i september (medelvärdet av obligationer denominerade i dollar och lokala valutor). Även High Yield- och Investment Grade-företagsobligationer påverkades av den positiva utvecklingen på aktiemarknaden och gav en bra avkastning. Under månaden sjönk Tysklands 10-årsränta med 17 räntepunkter till 2,13 procent, vilket innebär att avkastningen av statsobligationer också var tämligen god i september. Även den vanligaste referensräntan på bostadslån, 12 mån. Euribor, sjönk avsevärt i september. På årsnivå har alla räntesegment stigit skapligt och tillväxtländernas obligationer denominerade i dollar steg med så mycket som 17,6 procent.

Oljepriset har sjunkit under hela året på grund av försiktiga utsikter för efterfrågan. Oroligheterna i Mellanöstern har lokalt lett till stigande priser under året, men på årsnivå har priset på Brent-olja sjunkit med 18 procent. En situation där utbudet ökas, vilket Saudiarabien har meddelat om, kan emellertid leda till en positiv tillväxt globalt utan pristryck. Guldpriset har däremot stigit kraftigt under de senaste 12 månaderna (+35 %). Efterfrågan på guld har säkert ökat dess status som safe haven, men efterfrågan har också lett till att många centralbanker vill utöka sina valutareserver till andra tillgångsslag.

Vi överviktar aktier

I augusti höjde vi aktievikten i portföljerna två gånger då vi märkte av tillfällig svaghet på marknaden och vi överviktar fortfarande aktier. Även framöver gynnas aktierna av den stimulerande finansmiljön och de höga förväntningarna på resultattillväxt. Förväntningarna på centralbankernas räntesänkningar kommer fortfarande att variera kraftigt, men det väsentliga är att räntorna sjunker, vilket kommer att stimulera ekonomin. Även förväntningarna på resultattillväxt varierar och företagens framtidsutsikter är inte kristallklara, men i en stimulerande miljö är läget också enklare för företagen.

Enligt många kortsiktiga taktiska indikatorer har uppgången på riskfyllda marknader lett till ett alltför positivt sentiment. Marknaden kan alltså konsolideras något under de närmaste veckorna, då också politiken i form av presidentvalet i USA är en risk som gör sig påmind. Stigande värdering, särskilt i USA, är också en faktor som begränsar hög avkastning framöver. Vi förväntar oss emellertid att resten av året kommer att vara en positiv tid för investeringar.

Inom aktier överviktar vi tillväxtmarknaderna, där avkastningen var utmärkt i september. För tillväxtmarknaderna som investeringsområde talar den höga ekonomiska tillväxten och företagens resultatutveckling som motsvarar nivån i USA. Värderingen är också relativt låg i området, vid en granskning av P/E- eller P/B-talen. Den kraftiga stimulansen i Kina kan förbättra förutsättningarna för ekonomisk tillväxt, stabilisera bostadsmarknaden och i allt högre grad flytta ekonomins tyngdpunkt mot konsumtion.

På aktiemarknaderna underviktar vi Japan, där den ekonomiska cykeln befinner sig i ett mycket annorlunda skede än på andra håll globalt. Förväntningarna på den ekonomiska tillväxten 2024 är mycket svaga och den japanska centralbanken har begränsat utrymme att agera. Centralbanken blir tvungen att höja räntorna jämfört med nuläget, då inflationen stiger efter en deflationsspiral som sträckt sig över flera årtionden. Den senaste inflationssiffran i Japan var 3,0 procent, medan styrräntan bara var 0,25 procent. Den låga räntan har styrt kapitalflödet ut ur Japan och som mest försvagades valutan med 12 procent mot dollarn i somras (sedan årets början). Efter att centralbanken började höja räntan har yenen åter uppnått samma nivåer mot dollarn som vid årsskiftet.  

Inom räntor överviktar vi kreditriskfyllda företagsobligationer och tillväxtmarknadsobligationer

Huvudtemat för ränteallokeringen är fortfarande löpande avkastning på utvalda marknader. I den nuvarande omgivningen erbjuder europeiska kreditriskfyllda företagsobligationer och tillväxtmarknadsobligationer en attraktiv löpande avkastning.  I den rådande ekonomiska miljön och räntemiljön förväntar vi oss att den löpande avkastningen kommer att vara den viktigaste komponenten i investerarens totala avkastning under de kommande 6–12 månaderna. Uppåttrycket på Tysklands och USA:s långa räntor är begränsat då centralbankerna har börjat sänka räntorna. Tiden för måttlig eller långsam ekonomisk tillväxt när centralbankerna sänker styrräntorna har traditionellt varit en gynnsam tid för investeringar i företagsobligationer. Samtidigt stöder investerarnas efterfrågan företagsobligationsmarknaden. Trots att kreditriskpremierna redan ligger på strama nivåer, ser vi inga risker för någon större ökning av premierna.

För närvarande överviktar vi ränterisken lätt i portföljerna, trots att vi fortsätter att undervikta lång ränteduration i euroområdets statsobligationer. Detta beror främst på den kraftiga undervikten på penningmarknadsinvesteringar jämfört med Investment Grade-obligationer och tillväxtmarknadsobligationer. Vi förväntar oss att räntekurvorna kommer att bli brantare när centralbankernas räntesänkningar framskrider. Räntekurvornas former kommer alltså att normaliseras och tidspremien kommer att återvända till prissättningen av långa räntor. Med andra ord sjunker räntor på statsobligationer med kort maturitet mer än räntor på statsobligationer med lång maturitet. Det är inte ens säkert att räntorna på Tysklands och USA:s statsobligationer med lång maturitet (10 år) sjunker. Till denna syn passar det bra med övervikt på High Yield-obligationer med kort ränteduration jämfört med euroområdets statsobligationer.

Förutom euroområdets företagsobligationer överviktar vi statsobligationer med lång ränterisk på tillväxtmarknaderna. De sistnämnda statsobligationerna är känsliga för rörelserna i USA:s statsobligationsräntor. Övervikten beror inte på synen om en nedgång i USA:s långa statsobligationsräntor, utan vi anser att tillväxtländernas kreditriskpremier och högre lokala räntenivåer än i västländerna erbjuder en lockande löpande avkastning i ränteinvesteringsuniversumet. Denna syn stöds bland annat av att skuldsättningssiffrorna, budgetbalanserna och tillväxtsiffrorna ligger på en bättre nivå i tillväxtländerna än i västländerna. Dessutom spelar inflationen en mindre roll än i västländerna. Å andra sidan finns det gott om politiska risker i tillväxtländerna, men valet i USA ger givetvis en extra krydda mot slutet av året. Tillväxtländernas valutor har försvagats kraftigt sedan början av året, vilket har tärt på avkastningen av investeringar denominerade i lokala valutor. Vi tror att denna utveckling kommer att stabiliseras och vända mot slutet av året, bland annat när Fed börjar sänka räntorna. Historiskt har Feds räntesänkningsperioder varit en gynnsam tid för ränteinvesteringar på tillväxtmarknaderna.

Allt som allt tror vi på en mjuk nedgång i ekonomin. Detta innebär ett scenario där den ekonomiska tillväxten är stabil eller på uppgång, eftersom centralbankerna stimulerar ekonomin genom att sänka räntorna. Köpkraften ökar, vilket gynnar konsumtionen. Vi förväntar oss att resultattillväxten kommer att fortsätta och vi ser att industrin återhämtar sig. I detta scenario stiger aktierna och de korta räntorna sjunker, medan de långa räntorna är stabila eller stiger något.

 

S-Banken Vision

S-Banken Vision är S-Bankens portföljförvaltningens månatliga översikt av händelserna och de framtida utsikterna för de globala investeringsmarknaderna. Visionen redogör för vilka marknader som har de bästa avkastningsutsikterna och hur olika marknader viktas i S-Bankens fonder och portföljer.

Viktig information

Uppgifterna i detta material är informativa till sin karaktär och ska inte betraktas som en uppmaning att genomföra affärstransaktioner avseende ett enskilt finansiellt instrument.

Detta material utgör inte någon investeringsanalys enligt lagen om investeringstjänster, utan det är marknadsföringsmaterial från Sammanställaren av materialet. Framtagandet av detta material står därmed inte under regler och stadgar som gäller investeringsanalysens oberoende och de handelsbegränsningar som ingår i denna reglering. Informationen i detta material utgör inte heller investeringsrådgivning enligt lagen om investeringstjänster. Sammanställaren av materialet ansvarar inte för transaktioner som gjorts utifrån detta material.

Den information om tjänsteleverantören som lagen om investeringstjänster kräver, information om distansförsäljning enligt konsumentskyddslagen och beskrivningar av de risker som ansluter sig till finansiella instrument finns tillgängliga på www.s-banken.fi.

Denna rapport och kopior av den får inte distribueras i USA och i länder med liknande restriktioner. Om rapporten distribueras i USA eller i länder med liknande restriktioner eller till medborgare i sådana länder, kan det betraktas som överträdelse av gällande lagar i sådana länder.