Visste du att endast 40 procent av finländarna har gjort upp en budget och följer den? Å andra sidan har så mycket som två av tre förberett sig för oväntade utgifter med en ekonomisk buffert. Är du en av dem?
Du kan få igång en buffertfond på nolltid
När livet bjuder på överraskningar är det bra att ha besparingar som du lätt kan komma åt. Beloppet bör stå i relation till din inkomst och hur mycket pengar du vanligtvis behöver för de nödvändiga utgifterna i vardagen.
”Det är naturligtvis individuellt hur stor buffert som behövs. Alla bör se över hur mycket pengar de lägger varje månad på nödvändiga saker som boende, mat, mediciner och transporter. Om de månatliga nödvändiga utgifterna är 2 000 euro rekommenderas en kontantbuffert på omkring 4 000–6 000 euro. Då klarar du dig åtminstone i ett par månader”, säger Emilia Simola, träningschef på S-Banken.
Det är smart att spara ihop till en buffertfond genom att lägga undan ett belopp av de regelbundna inkomsterna på ett separat konto. Även ett litet månatligt sparbelopp hjälper dig att komma igång och besparingarna ökar nästan obemärkt. Ett bra hjälpmedel för att bygga upp en buffertfond kan också vara att mikrospara med hjälp av S-Bankens tjänst Spararen. Vid behov kan experterna på banken också hjälpa dig att välja rätt sparform.
Kreditkort ger flexibilitet och trygghet – men kom ihåg avgifterna
Om ett kreditkort används på ett ansvarsfullt sätt ger det, precis som en buffertfond, spelrum i oväntade situationer. Med ett kreditkort kan du betala dina inköp i mindre delbetalningar eller få räntefri betalningstid på i genomsnitt 30 dagar på dina köp.
”Ett kreditkort är ett praktiskt hjälpmedel för att till exempel betala för semesterresor, om semesterpenningen betalas ut först senare. Många föredrar också att betala med kreditkort i webbutiker. På så sätt minskar inköpen inte på de disponibla medlen på kontot förrän du har fått möjlighet att prova eller testa produkterna”, säger Marketta Lundell, produktgruppchef för kort på S-Banken.
Kreditkortet ger dig flexibilitet vid betalning av inköp, och dessutom är dina inköp i enlighet med konsumentskyddslagen automatiskt säkrade från och med köptillfället. Du kan med andra ord få pengarna tillbaka om en produkt som du beställt inte kommer fram, en konsert ställs in eller en butik debiterar betalningen fel.
Du kan enkelt följa kredittransaktionerna och -saldot i realtid till exempel i S-mobil. Lundell påpekar slutligen att när du använder kredit är det naturligtvis värt att kontrollera kostnaderna för krediten.
Dimensionera lånen rätt och överväg låneskydd
Om du har lån är det bra att ta reda på hur flexibla lånen i just din bank är i olika livssituationer.
”Lån dimensioneras alltid utifrån kundens situation, men när det gäller långfristiga lån krävs flexibilitet. Om din livssituation förändras, till exempel om familjen får tillökning eller drabbas av arbetslöshet, kan din bank erbjuda dig lättnader i återbetalningen av lånet. Det är bäst att kontakta banken omedelbart om du är orolig över återbetalningsförmågan”, säger Annemari Airaksinen, chef för utveckling av S-Bankens lån.
Du kan avtala om amorteringsfria perioder för ditt lån, då du betalar endast räntor på lånet och försäkringspremien för låneskyddet, om du har anslutit en låneskyddsförsäkring till ditt lån. Låneskyddet hjälper dig med återbetalningen av lånet, om inkomsterna i hushållet sjunker oförutsett, till exempel på grund av arbetslöshet, olycksfall, sjukdom eller dödsfall. Du kan även få S-gruppens Bonus på premierna för låneskyddet. Bered dig på oväntade livssituationer med hjälp av låneskydd.