Gå direkt till innehållet

Planer på att köpa bil? Detta ska du tänka på

Det är bäst att förbereda sig noggrant inför ett bilköp. Vilka tips kan experter ge? Tatu Mäkelä, produktchef på bilaffären Autoliike Nelipyörä, tipsar om hur du väljer en lämplig bil och Annemari Airaksinen, chef för utveckling av S-Bankens lån, ger råd om bilfinansiering.

Delning:

Tatu Mäkelä, produktchef på Nelipyörä, vad behöver man enligt dig beakta vid valet av bil?

Fundera på för vilken typ av användning du behöver bilen och hur mycket du är villig att investera i ditt köp. Vilka egenskaper och vilken utrustning ska bilen ha? Kör du mycket eller lite och på vilken typ av vägar? Använder du bil i arbetet eller skjutsar du familjemedlemmar till fritidsintressen?

Vilka egenskaper är viktigast hos bilen?

Enligt mig hör säkerhet och körkomfort till de viktigaste egenskaperna. Ju mer du använder bilen, desto större är risken för olyckor och då betonas säkerheten. Moderna bilar har mycket förebyggande säkerhetsutrustning, som många inte har någon tidigare erfarenhet av. Provkörning är av stor betydelse. Du kan läsa på noggrant om valet av bil i förväg, men köregenskaperna känner och ser du först vid provkörningen.

Vilken motor ska du välja: el, bensin eller diesel?

Valet av motortyp beror på hur mycket och hur du kommer att använda bilen. En elbil är ett utmärkt alternativ för många, även för de flesta av dem som är skeptiska till elbilar. Om du kan ladda bilen hemma och kör ett par hundra kilometer om dagen har du fulladdat batteri varje morgon och behöver inte slösa tid på laddning. Elbilen har tagit många med storm, och användarna vill inte längre byta tillbaka till förbränningsmotor.

Om du ska dra tung last med bilen, till exempel en hästtransport eller husvagn, är en bil med förbränningsmotor ett bättre alternativ. De moderna förbränningsmotorerna är miljövänliga och bensin- eller dieselsnåla. En behovskartläggning i samband med bilköpet hjälper dig att välja det mest förnuftiga alternativet.

Vilket är bättre, en ny eller en begagnad bil?

En ny bil ger vanligen inte upphov till några oförutsedda utgifter. En ny bil är ett bra alternativ om du uppskattar ett enkelt och bekymmersfritt alternativ med förutsebara utgifter. En begagnad bil i sin tur är ett utmärkt val om du vill ha lite lägre anskaffnings- och finansieringskostnader och är villig att acceptera oförutsedda utgifter.

Det är bra att vara medveten om att bilens faktiska pris inte fastställs vid köpet, utan vid försäljningen. Först när du gör dig av med bilen ser du hur mycket den har kostat dig totalt. Utgifterna för att ha bil är många, du ska betala för bland annat service, försäkringar, lån inklusive ränta och eventuella reparationer.

Annemari Airaksinen, chef för utveckling av S-Bankens lån, hur kan ett bilköp finansieras?

S-Bankens kunder kan välja mellan ett S-Lån utan säkerhet eller ett konsumtionslån med säkerhet. S-Lånet uppgår till 5 000–50 000 euro, och du kan ensam ansöka om upp till 30 000 euro i lån. Vid större belopp än så behövs två sökande.

Ett konsumtionslån med säkerhet är i sin tur avsett för finansiering av större anskaffningar på över 20 000 euro. Där krävs att den sökande har en fast säkerhet, till exempel en bostad eller sommarstuga. Fördelen med ett lån med säkerhet är att priset på lånet är förmånligare jämfört med ett konsumtionslån utan säkerhet.

Fördelen med S-Lånet utan säkerhet är att det är snabbt: du kan i bästa fall få pengarna på kontot redan samma dag. Till ett lån med säkerhet kan du ta ett låneskydd, som hjälper dig om du av någon anledning får problem med återbetalningen av lånet. I S-Lånet ingår inga amorteringsfria perioder. Med ett lån med säkerhet däremot kan du få amorteringsfrihet, upp till 12 månader beroende på lånetiden.

Varför ska jag välja ett billån i S-Banken?

Ett lån i S-Banken kan du använda för olika ändamål om du vill. Med lånet kan du finansiera både bilköpet och till exempel installation av en elstolpe eller nya däck. S-Lånet har en återbetalningstid på upp till 12 år, men du kan betala tillbaka det tidigare än planerat utan sanktioner. När du har hela din ekonomi inklusive dina lån på ett och samma ställe i S-Banken, är de enklare att hantera. Det är också enklare att kontakta banken om problem uppstår. Vi hjälper människor efter behov.

Är det klokt att investera sina besparingar i ett bilköp?

Du kan köpa bil genom att till exempel finansiera hälften av anskaffningspriset med egna besparingar och hälften med ett lån. Det är bra att ha besparingar för underhållet av bilen, till exempel reparationer.

Räntorna är höga, är det klokt att ta lån nu?

Om du behöver skaffa en bil nu är det knappast någon idé att vänta på bättre tider, eftersom ingen vet hur det ekonomiska läget i världen kommer att utvecklas. Du kan också göra besparingar om du byter en gammal bil som eventuellt behöver flera reparationer till en nyare som inte behöver repareras så ofta. Som en ansvarsfull kreditgivare vill vi att lånebeloppet ska vara anpassat efter kundens ekonomiska situation och betalningsförmåga.

Läs mer och ansöka om S-Lån

S-Lånekalkylatorn