Gå direkt till innehållet

S-Bankens ekonomiska prognos: Finländarnas köpkraft återhämtar sig gradvis

2024-09-26

Enligt Janne Ronkanen, ekonom på S-Banken, väntas Finlands ekonomi till en början växa långsamt, men kraftigare från och med nästa år när den inhemska efterfrågan stärks tack vare lägre räntor. Privathushållens köpkraft stärks gradvis i takt med att lönerna stiger mer än inflationen, räntorna sjunker och arbetsmarknaden vänder uppåt nästa år. Innan dess kommer sysselsättningen att nå sin lägsta nivå ännu i år.

I S-Bankens ekonomiska prognos som publicerades idag förutspår ekonom Janne Ronkanen att ekonomin kommer att växa snabbare år 2025. De förbättrade tillväxtutsikterna återspeglas bland annat i en liten uppgång i företagens förtroende jämfört med de lägsta nivåerna. Ekonomin kommer att växa i snabbare takt framöver, med privat konsumtion och investeringar som de främsta drivkrafterna bakom tillväxten.

Konsumenternas bedömningar om den egna ekonomin har förbättrats något. För löntagarna har realinkomsterna redan börjat öka, eftersom de nominella inkomsterna har stigit snabbare än konsumentpriserna. Lägre räntor hjälper i sin tur skuldsatta hushåll.

"Ekonomin blir bättre, men det kommer att ta flera år för privathushållen att återfå förlorad köpkraft", säger Janne Ronkanen.

Den senaste statistiken visar att privathushållen fortfarande var försiktiga med att konsumera i början av året. Ronkanen förutspår att tillväxten i den privata konsumtionen endast kommer att vara måttliga 0,2 procent i år. Under 2025–2026 kommer tillväxten att accelerera till 1,5 procent i genomsnitt.

Enligt vår prognos kommer Finlands BNP att öka med 1,5 procent år 2025 och 1,8 procent år 2026. Prognosen tar hänsyn till uppdateringar av BNP-statistiken som publicerades den 18 september.

Sysselsättningsläget försämras innan det vänder

Arbetsmarknadsläget har haft en nedåtgående trend under de senaste två åren. Många arbetsmarknadsindikatorer tyder på att det övergripande läget kommer att försämras under en tid innan det vänder till det bättre. Arbetslöshetsgraden är i genomsnitt 8,3 procent i år.

Ronkanen förutspår att arbetslöshetsgraden kommer att nå sin topp under den kommande vintern och att företagens rekryteringsavsikter återhämtar sig nästa år när den ekonomiska tillväxten tar fart. Enligt vår prognos sjunker arbetslöshetsgraden till 8,1 procent nästa år och till  7,4 procent år 2026.

 

Inflationen planar ut efter uppgången, investeringarna återhämtar sig gradvis  

I sommar dämpades inflationen i Finland till den lägsta nivån sedan början av 2021. Mätt med det harmoniserade konsumentprisindexet, som är jämförbart med andra euroländer, var Finlands årliga inflation till och med den långsammaste i euroområdet. Höjningen av den allmänna mervärdesskattesatsen leder till att inflationen ökar något i september, men efter skatteeffekterna av engångskaraktär kommer prisökningstakten på många varor att plana ut igen.

Förra året var inflationen i Finland fortfarande 6,2 procent i genomsnitt. I år dämpas inflationen till 1,7 procent i genomsnitt. Tack vare de lägre räntorna kommer inflationen nästa år att vara ännu lägre, i genomsnitt 1,5 procent. 

De totala investeringarna fortsätter att minska i år, på grund av det svåra läget inom byggbranschen. Efter det tredje kvartalet kan vi sannolikt konstatera att den nuvarande nedgången i bostadsbyggandet har varit ännu kraftigare än under lågkonjunkturen på 1990-talet. Nästa år kommer det att ske en vändning till det bättre i byggkonjunkturen, vilket vi ser preliminära tecken på i siffrorna som gäller bostadsbyggande och byggstarter. De offentliga investeringarna gynnar de totala investeringarna avsevärt under 2024–2026.

 

Fler räntesänkningar och lättnader på bostadsmarknaden är att vänta

Förtroendebarometrar visar en liten uppgång i avsikterna att köpa bostad. Botten ligger bakom oss och den markanta nedgången i de korta marknadsräntorna stimulerar så småningom bostadshandeln mot slutet av året. Under hösten kommer antalet bostadsaffärer sannolikt att öka betydligt på årsnivå, eftersom referensvärdena för ett år sedan är tämligen låga. Vi förutspår att priserna på gamla aktiebostäder kommer att sjunka med i genomsnitt 2,5 procent i hela landet i år, men att de kommer att stiga med 3,0 procent år 2025.

"Sammantaget vänder bostadsmarknaden i takt med att köpintentionerna blir verklighet tack vare lägre räntor och privathushållens stärkta förtroende", säger Janne Ronkanen.

Just nu förväntar sig räntemarknaden att ECB fortsätter att sänka räntan i ganska snabb takt fram till nästa sommar. Marknadens förväntningar har dock förändrats i rask takt under året. Vi förutspår att ECB sänker räntan med ytterligare 0,25 procentenheter i år på sitt möte i december. Nästa år förväntar vi oss räntesänkningar på totalt 1,0 procentenheter, vilket innebär att inlåningsräntan landar på 2,25 procent i slutet av 2025.

"De kortare 3 och 6 mån. Euriborräntorna kommer att landa på något lägre nivåer än 12 mån. Euribor år 2025. Under andra halvåret 2025 dämpas nedgången i Euriborräntorna och vi förutspår att de stabiliseras på drygt två procent", säger Janne Ronkanen.

 

S-Banken publicerar framöver prognoser för ekonomin och bostadsmarknaden fyra gånger om året. Läs hela den första prognosen (PDF på finska, 3Mt) .