S-Pankki-rahastot osallistuivat viime vuonna 39 kotimaiseen yhtiökokoukseen ja 147 ulkomaiseen yhtiökokoukseen. Kaiken kaikkiaan rahastot äänestivät reilussa 3 100 asiakohdassa. Rahastot kannattivat reilua 70 osakkeenomistajien aloitteita, jotka oli nostettu PRI:n (Principles for Responsible Investment) sivuille. Suoran yhtiövaikuttamisen kohteena oli 11 yhtiötä vuonna 2024.
S-Pankki on varainhoitajana sitoutuneet saavuttamaan nettonollapäästöt vuoteen 2050 mennessä. Kesäkuussa 2024 asetimme myös päästövähennystavoitteen vuodelle 2030. Tavoitteena on vähentää päästöjä 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2019 tasoon verrattuna.
Viime vuoden aikana S-Pankin varallisuudenhoidossa syvennetiin ymmärrystään ja osaamistaan luonnon monimuotoisuudesta sekä sijoitustoimintansa luontovaikutuksista ja -riippuvuuksista. Toteutimme toimialariskikartoituksen, jonka avulla arvioimme osake- ja korkorahastojemme altistumista korkean luontoriskin toimialoille.
Lisäksi S-Pankki-rahastojen poissulkukriteereitä tiukennettiin. Poissulkukriteeri asetettiin arktisen alueen öljyn- ja kaasuntuotannolle. Uuden kriteerin mukaan S-Pankki ei tee suoria sijoituksia yhtiöihin, joiden liikevaihdosta yli 5 prosenttia tulee arktisen alueen öljyn- tai kaasuntuotannosta.
Vuonna 2023 asetetun tavoitteen mukaan S-Pankin kiinteistörahastojen suoraan hallinnoimien kohteiden osalta energiankäyttö on hiilineutraalia vuoteen 2030 mennessä huomioiden tason 1 (tuotetun energian päästöt) ja tason 2 päästöt (ostoenergian päästöt). Vuonna 2024 liityimme FiGBC:n #BuildingLife-hankkeeseen, jonka myötä alettiin rakentaa hiilineutraalisuustiekarttaa kiinteistövarainhoidolle.
Uutena rahastona aloitti 12.3.2024 S-Pankki European Private Credit Erikoissijoitusrahasto. Rahasto sijoittaa liikkeeseen laskettuihin velkainstrumentteihin yksityisesti pääasiassa Euroopassa. Rahasto on syöttörahasto, jonka kohderahastona on Blackstone European Private Credit SICAV-rahasto. Rahasto on avoinna merkinnöille ja lunastuksille kuukausittain.
S-Pankki-rahastojen hinnastoa päivitettiin 7.11.2024. Muutoksessa poistettiin merkintä- ja lunastuspalkkiot päivittäin auki olevilta osake- ja korkorahastoilta, joilta sitä ei ollut poistettu jo aikaisemmin. Merkintä- ja lunastuspalkkioita peritään jatkossa vain rahastoilta, joilla ko. palkkiot tilitetään rahastolle itselleen. Rahastojen hallinnointipalkkiot säilyivät ennallaan.
Muun muassa nämä tiedot käyvät ilmi maalikuussa julkistetuista sijoittamisen vastuullisuusraporteista ja rahastojen vuosikertomuksesta vuodelta 2024. Vastuullisuusraportit kertovat, miten vastuullisuus näkyi lukuina ja tekoina S-Pankin hallinnoimissa rahastoissa sekä kiinteistösalkuissa viime vuonna. S-Pankki-rahastojen sijoitustoiminnan osalta lisätietoja tarjoaa rahastojen vuosikertomus.
Kohokohtia vuodesta 2024
- S-Pankki-rahastojen osuudenomistajien määrä nousi noin 55 000:lla noin 447 000:een
- S-Pankki-sijoitusrahastot ja -erikoissijoitusrahastot keräsivät nettomerkintöjä 130,9 miljoonaa euroa vuonna 2024
- S-Pankin Varallisuudenhoitoliiketoiminnan hallinnoimat varat kasvoivat 8,3 miljardiin euroon
Raportit vuodelta 2024
Osake-, korko- ja yhdistelmärahastojen sekä vaikuttavuussijoittamisen vastuullisuusraportti 2024 (PDF, 3,7 Mt)
Kiinteistövarainhoidon vastuullisuusraportti 2024 (PDF, 3,37 Mt)
Varallisuudenhoitoliiketoiminnan vastuullisuusraportti 2024 (PDF, 15,0 Mt)
Rahastojen vuosikertomus 2024 (PDF, 10,7 Mt)