Siirry suoraan sisältöön
Sijoita vaivattomasti reaaliomaisuuteen

S-Pankki Uudistava Maatalous B

Avaintietoasiakirja (PDF, 61 kt)


Mihin S-Pankki Uudistava Maatalous sijoittaa?

Osio otsikolla Rahaston esittely

S-Pankki Uudistava Maatalous -erikoissijoitusrahasto sijoittaa pääosin Suomessa sijaitseviin tiloihin ja peltoihin, joissa harjoitetaan uudistavaa maataloutta. Rahaston tuotto muodostuu sijoituskohteissa harjoitettavan maataloustoiminnan tuloksesta sekä kohteiden arvon noususta. Rahasto sopii sijoittajalle, joka tavoittelee tasaista ennakoitavissa olevaa tuottoa. Rahaston tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia tiedonantoasetuksen 9 artiklan mukaisesti.

Riski
Osuuden arvo 16.9.2024
10,1654 €
Tuotto 12 kk*
0,25 %
Tuotto alusta*
0,72 %
Kertasijoitus vähintään 50 000 €


Rahaston merkintäpäivät

Seuraavat merkintäpäivät ovat 16.12.2024, 17.3.2025, 16.6.2025, 15.9.2025 ja 15.12.2025. Seuraavat lunastuspäivät ovat 16.12.2024, 16.6.2025 ja 15.12.2025. 

2024-9-16

Rahastonhoitajan neljännesvuosikommentti 16.9.2024

Viljelijöiden katseet ovat kesän ja kiireisen syyskauden jälkeen kääntymässä tulevien vuosien suunnitteluun, mikä näyttäytyy rahastolle tulevien hanke-ehdotusten määrän kasvuna. Rahaston hankesalkku onkin hyvin vahva, sillä uusia ehdotuksia peltokaupoista tulee viikoittain. Näistä yksi toteutettiin alkusyksystä ja useita uusia hankkeita on arvioitavana.     Syksyn sadonkorjuukausi on parhaillaan käynnissä ja tähän liittyvät tiedot maataloustoimijoilta ovat pääsääntöisesti positiivisia. Samansuuntaista viestiä on tullut myös Luonnonvarakeskukselta, jonka satelliittikuviin perustuvan arvion mukaan kevätviljojen hehtaarisadot ovat 5–20 prosenttia keskimääräistä suurempia koko maan keskiarvoihin verrattuna. Näyttääkin varmalta, että sato tulee olemaan edellisvuotta parempi.  Maatalouden haasteena on ollut markkinoiden hintakehitys. Vaikka viljatuotteiden hinnoissa on alkusyksyn aikana näkynyt hienoista nousua, painaa alhainen hintataso maataloustoimijoiden tulosta. Viljojen hinnat laskivat Suomessa heinäkuun loppuun mennessä noin 5 prosenttia kolmen kuukauden takaiseen verrattuna. Loppukesästä Euroopan ja Yhdysvaltojen viljapörssien hinnat kävivät alimmillaan useaan vuoteen. Kuitenkin kuivuus on leikannut satotasoja niin Venäjällä, Pohjois-Amerikassa kuin myös EU-alueella, minkä vaikutuksesta satoennusteita on tarkistettu alaspäin. Tämän seurauksena futuurihinnat ovat syksyn aikana olleet hienoisessa nousussa.   Maatalouden tuotantovälineiden ostohintaindeksi on pysynyt kesäkaudella tasaisena. Vuoden alusta lähtien energian ja voiteluaineiden ostohintaindeksi on laskenut noin 10 prosenttia ja lannoitteiden noin 4 prosenttia. Kustannusten pienentyminen parantaa maatalouden kannattavuutta ja sen myötä myös rahaston tuottoja.     Peltojen hehtaarihinnoissa keväällä näkynyt hienoinen nousu vaihtui kesän aikana lievään laskuun, minkä seurauksena hinnat ovat suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden alussa. Aluekohtaiset erot hintatasoissa ja niiden kehityksissä ovat kuitenkin edelleen suuria.   Rahaston kesällä aloittamaa kohdetilojen hiilijalanjälkien mallintamista toteuttaa Biocode Oy. Tuloksia tullaan käyttämään sekä toteutettujen toimenpiteiden riittävyyden arvioimiseen että tulevien toimenpiteiden suunnitteluun. Rahasto on myös selvittämässä mahdollisuuksia pienen päästökaupan pilotointihankkeen toteuttamista viljelyliiketoiminnan kannattavuuden parantamiseksi.  Rahaston sijoitustoimintaa rajoittavana tekijänä näyttäytyy yhä rahaston käytettävissä olevien varojen määrä. Mielenkiinto rahaston tarjoamaan hajautusvaihtoehtoon tuntuu kuitenkin olevan kasvussa sekä korkojen laskun että osakemarkkinoiden heilahtelun myötävaikuttamana.

Jussi Nykänen

Rahastoa hoitaa

Jussi Nykänen
salkunhoitaja,
vaikuttavuussijoitukset
09 6134 623309 6134 6233
jussi.nykanen@s-pankki.fi

  
Osio otsikolla Palkkiot

Palkkiot **

** Lunastuspalkkio on:

  • 4,00 %, jos sijoitusaika on alle 1 vuosi
  • 3,00 % jos sijoitusaika on vähintään 1 vuosi mutta alle 3 vuotta
  • 2,00 %, jos sijoitusaika on vähintään 3 vuotta mutta alle 5 vuotta
  • 0,50 %, jos sijoitusaika on vähintään 5 vuotta mutta alle 10 vuotta
  • 0,00 %, jos sijoitusaika on vähintään 10 vuotta

Merkintäpalkkio tilitetään rahastoyhtiölle ja lunastuspalkkio tilitetään rahastolle täysimääräisenä. Nämä ovat palkkioiden enimmäismäärät, jotka voidaan veloittaa sijoituksesta kuluina merkinnän ja lunastuksen yhteydessä. Hallinnointipalkkio sisältää säilytyspalkkion.

Rahaston juoksevat kulut sisältävät hallinnointi- ja säilytyspalkkiot sekä mahdollisesti sijoituskohteena olevista rahasto-osuuksista perityt hallinnointi- ja säilytyspalkkiot.

 

S-Pankki Uudistava Maatalous Erikoissijoitusrahasto
Oikeushenkilötunnus: 743700ZZNTQA66OY6727
Julkaisupäivä: 21.12.2022
Päivitetty: 5.6.2024

Tiivistelmä

Tämä rahasto on tiedonantoasetuksen 9 artiklan mukainen tuote ja sen tavoitteena on tehdä kestäviä sijoituksia sijoittamalla sellaisiin tiloihin ja peltoihin, joissa harjoitetaan uudistavaa maataloutta. Rahasto pyrkii edistämään ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista sitomalla hiiltä maaperään. Hiilen sitoutumista maaperään tehostetaan mm. monipuolisella viljelykierrolla, ympärivuotisella kasvipeitteellä, vesitaloutta parantamalla sekä muokkausta minimoimalla. Rahasto skaalaa merkittävästi uudistavaa maanviljelyä ja siten edesauttaa maanviljelyn transitiota päästölähteestä hiilinieluksi.

Rahasto ei ole sitoutunut tekemään tiettyä määrää taksonomian mukaisia sijoituksia.

Ei merkittävää haittaa kestävälle sijoitustavoitteelle

Rahaston tekemät kestävät sijoitukset seulotaan ja varmistetaan, että ne eivät aiheuta merkittävää haittaa yhdellekään ympäristöllisille tai yhteiskunnallisille sijoitustavoitteille. Tämä varmistetaan muun muassa tekemällä sijoituskohteisiin tarkistuksia ennen sijoittamista ja omistusaikana sekä huomioimalla pääsiallisia haitallisia vaikutuksia koskevat indikaattorit. Mikäli sijoituskohteen katsotaan aiheuttavan merkittävää haittaa ei sitä pidetä kestävänä.

Rahoitustuotteen kestävä sijoitustavoite

Rahaston tavoitteena on muun muassa edistää ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista, kestävää maan käyttöä sekä luonnon monimuotoisuuden suojelua. Sijoitukset edistävät myös yhteiskunnallisia tavoitteita parantamalla maataloustuotannon kannattavuutta ja ruokahuollon omavaraisuutta sekä pienentämällä yrittäjän taloudellisia riskejä.

Rahasto pyrkii edistämään ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista  sitomalla hiiltä maaperään. Hiilen sitoutumista maaperään tehostetaan mm. monipuolisella viljelykierrolla, ympärivuotisella kasvipeitteellä (monilajiset aluskasvustot, kerääjäkasvit, monivuotiset nurmet), vesitaloutta parantamalla sekä muokkausta minimoimalla. Rahasto skaalaa merkittävästi uudistavaa maanviljelyä ja siten edesauttaa maanviljelyn transitiota päästölähteestä hiilinieluksi.

Lisäksi sijoituksilla pyritään pienentämään ilmastovaikutuksia muun muassa käyttämällä kierrätettyjä tuotteita (esim. kierrätettyä kipsiä tai teollisuudesta tulevia typpipitoisia materiaaleja lannoitteiden sijaan) neitseellisten tuotteiden korvaajina.

Sijoitusstrategia

Rahasto on aktiivinen ja se edistää ympäristöön- ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Rahasto noudattaa S-Pankki Varallisuudenhoitoliiketoiminnan Vastuullisen sijoittamisen periaatteita, sekä Ilmastostrategiaa. Dokumentit löytyvät verkkosivuiltamme.

Käytännössä rahasto edistää ympäristöön- ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia vaikuttavuussijoittamisen keinoin. Vaikuttavuussijoittaminen tarkoittaa, että rahastolle on asetettu selkeitä ja todennettavissa olevia vaikuttavuustavoitteita taloudellisen tuottotavoitteen lisäksi. Rahaston toiminnan tavoitteena on pitkällä aikavälillä kasvattaa rahasto-osuuden arvoa ja tuottaa positiivista ympäristöllistä vaikuttavuutta sijoittamalla rahaston varat pääsääntöisesti peltomaahan ja tiloihin, joissa harjoitetaan uudistavaa maataloutta.

Arvioimme säännöllisesti rahaston omistamien yhtiöiden hyvien hallintotapojen noudattamista keräämällä tietoa sijoituskohteena olevista yhtiöistä. Rahasto omistaa pääsääntöisesti enemmistön sijoituskohteena olevista yhtiöistä ja se edellyttää hyvien hallintotapojen noudattamista niissä. Rahasto omistaa pääsääntöisesti vain sellaisia yhtiöitä, joiden tarkoituksena on kiinteistöjen omistaminen. Edellä mainituilla yhtiöillä ei ole työntekijöitä.

Lisätietoja rahaston yleisestä sijoituspolitiikasta löytyy rahaston avaintietoasiakirjasta.

Sijoitusten osuus

Rahasto sitoutuu tekemään 60 % kestäviä sijoituksia. Rahasto ei ole sitoutunut tekemään tiettyä määrää taksonomian mukaisia sijoituksia.

Lisätietoa rahaston varojen allokoinnista löydät rahaston kestävyysasiakirjoista, jotka löytyvät yllä ”Ehdot ja asiakirjat” – otsikon alta.

Kestävän sijoitustavoitteen seuranta

Käytämme erilaisia ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä indikaattoreita mittaamaan kestävän sijoitustavoitteen toteutumista. Seuraamme indikaattoreita säännöllisesti koko sijoituksen elinkaaren ajan. Arviomme säännöllisesti käytettyjen datan toimittajien sekä kestävyysindikaattorien ajantasaisuutta.

Menetelmät

Rahasto määrittää sijoituskohdekohtaiset uudistavan maatalouden periaatteiden mukaiset viljelytoimenpiteet maatalousyrittäjien kanssa tehtävissä maankäyttösopimuksissa. Toimenpiteiden toteuttaminen on edellytys vuokrasopimuksen jatkumiselle.

Sijoituskohteena olevat tilat raportoivat vähintään vuositasolla toiminnoistaan ja raportteja käytetään sekä uudistavan maatalouden toimien toteutumisen seurantaan että toiminnan ohjaamiseen.

Tietolähteet ja tietojen käsittely

Keräämme pääsääntöisesti kestävyyteen liittyvät tiedot peltomaita viljeleviltä maatalousyrittäjiltä. Varmistamme säännöllisesti, että käyttämämme tieto on laadukasta ja paikkansa pitävää. Tämä varmistetaan muun muassa valitsemalla yhteistyökumppaneiksemme luotettavia toimijoita. Lisäksi teemme tarkistuksia kolmansilta osapuolilta saatuihin tietoihin ja ryhdymme toimenpiteisiin, mikäli havaitsemme poikkeamia tai puutteita tiedoissa. 

Osa tiedoista voi perustua kolmannen osapuolen tekemään arvioon. Tällaisia osapuolia voivat olla esimerkiksi maatalousalan asiantuntijaorganisaatio ProAgria tai tutkimuslaitokset kuten LUKE. Joidenkin indikaattorien laskenta perustuu tieteellisiin laskentamenetelmiin ja malleihin. Arvioitavien tietojen osuutta ei ole mahdollista määrittää etukäteen, koska se vaihtelee rahaston kulloistenkin sijoituskohteiden ja seurattavien indikaattorien mukaan.

Hyödynnettäviä tietolähteitä arvioidaan säännöllisesti. Mikäli hyödynnettävässä tietolähteessä havaittaisiin puutteita, ryhdytään tarvittaessa toimenpiteisiin puutteiden korjaamiseksi tai tietolähteen vaihtamiseksi.

Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset

Sijoituskohteena olevista kiinteistöistä ei välttämättä ole aina saatavilla kaikkea kestävyyteen liittyvää tietoa, joten käytössämme oleva tieto voi perustua osittain arvioihin tai se ei välttämättä kata täysimääräisesti kaikkia sijoituskohteita. Esimerkiksi laajempien peltokokonaisuuksien hiilitaseen mittaamiseen ei ole tällä hetkellä mittausmenetelmiä. Seuraamme ja pyrimme tukemaan uudentyyppisten mittausmenetelmien kehittämistä. Pyrimme keräämään tietoa mahdollisimman kattavasti kaikista sijoituskohteistamme.

Varmistamme säännöllisesti, että tuotetta koskevat kestävyyteen liittyvät vähimmäissitoumukset täyttyvät. Mikäli vähimmäissitoumukseen liittyvä raja alittuisi, ryhdyttäisiin viipymättä toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.

Asianmukainen huolellisuus

Seulomme kaikki sijoituskohteemme säännöllisesti varmistaaksemme, että kestävyyteen liittyvät sitoumukset täyttyvät. Sijoituskohteita analysoidaan ennen sijoituspäätöksen tekoa sekä säännöllisesti sijoitusaikana.

Vaikuttamispolitiikat

Rahasto pyrkii tekemään kestäviä sijoituksia vaikuttavuussijoittamisen keinoin. Rahaston tavoitteena on rahoittaa uudistavan maatalouden periaatteita noudattavien maatalousyrittäjien liiketoiminnan skaalausta pyrkien positiivisiin muutoksiin ympäristö- ja ilmastovaikutuksissa.

Kestävän sijoitustavoitteen saavuttaminen

Rahastolle ei ole nimetty vertailuarvoa kestävän sijoitustavoitteen saavuttamiseksi.

Rahasto tukee toiminnallaan Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamista. Pariisin ilmastosopimuksessa ei asetettu maakohtaisia tavoitteita päästöjen vähentämiselle, joten ei ole mahdollista tehdä tarkkaa arviota rahaston toimenpiteiden positiivisten ilmastovaikutusten suhteesta Pariisin sopimuksen tavoitteisiin.

Summary in English

This Fund is categorised under Article 9 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), and its objective is to make sustainable investments by investing in farms and fields that practise regenerative agriculture. The Fund aims to promote the mitigation of and adaptation to climate change by sequestering carbon in the soil. The sequestration of carbon in the soil is enhanced by measures including diversified crop rotation, year-round crop cover, improving water management and minimising tillage. The Fund significantly scales regenerative agriculture, thereby supporting the transition of agriculture from a source of emissions to a carbon sink.

The Fund is not committed to making taxonomy-aligned investments.

 

*Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Tuottoluvuissa on huomioitu mahdolliset tuotonmaksut. Alle vuoden toimineiden rahastojen osuussarjojen osalta tuotto esitetään annualisoimattomana.

Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin.