S-Pankki Metsä Erikoissijoitusrahasto
Oikeushenkilötunnus: 743700XD130RN2ZYBH07
Julkaisupäivä: 21.12.2022
Päivitetty: 31.3.2025
Tiivistelmä
Tämä rahasto edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, eli se on tiedonantoasetuksen 8 artiklan mukainen tuote. Käytännössä ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyviä ominaisuuksia edistetään muun muassa hakkaamalla rahaston omistamia metsiä pitkällä aikajänteellä kasvua vähemmän, jolloin metsät toimivat hiilinieluina. Kasvua tehostetaan hyvällä ja oikea-aikaisella metsänhoidolla sekä tarvittaessa muun muassa metsiä lannoittamalla. Rahasto pyrkii lisäämään myös uutta hiilinielua metsittämällä metsän kasvatukseen soveltuvia aloja. Rahaston kaikki Suomessa sijaitsevat metsät ovat PEFC- ja FSC-sertifioituja.
Rahasto sitoutuu tekemään 50 % kestäviä sijoituksia ja 50 % taksonomian mukaisia sijoituksia.
Ei kestävää sijoitustavoitetta
Tämä rahasto edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, mutta sen tavoitteena ei ole kestävien sijoitusten tekeminen.
Vaikka tuotteen tavoitteena ei ole kestävien sijoitusten tekeminen, voi rahastoon sisältyä kestäviä sijoituksia. Siltä osin, kun rahastoon sisältyy kestäviä sijoituksia, varmistetaan, etteivät sijoitukset aiheuta merkittävää haittaa muille ympäristöllisille tai yhteiskunnallisille tavoitteille. Tämä varmistetaan muun muassa tekemällä sijoituskohteisiin tarkistuksia ennen sijoittamista ja omistusaikana sekä huomioimalla pääsiallisia haitallisia vaikutuksia koskevat indikaattorit. Mikäli sijoituskohteen katsotaan aiheuttavan merkittävää haittaa ei sitä pidetä kestävänä.
Lisäksi varmistamme ja seuraamme, että sijoituskohteena olevat yhtiöt noudattavat yleisesti hyväksyttyjä kansainvälisiä normeja. Rahasto sijoittaa lähtökohtaisesti vain sellaisiin yhtiöihin, joiden tarkoituksena on omistaa metsäkiinteistöjä.
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet
Rahaston tavoitteena on esimerkiksi lisätä metsien hiilinielua, luonnon monimuotoisuutta sekä monipuolistaa metsien virkistyskäyttöä. Rahaston kaikki Suomessa sijaitsevat metsät ovat PEFC- ja FSC-sertifioituja.
Sijoitusstrategia
Rahasto on aktiivinen ja se edistää ympäristöön- ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Rahasto noudattaa S-Pankki Varallisuudenhoidon Vastuullisen sijoittamisen periaatteita sekä Ilmastostrategiaa. Dokumentit löytyvät verkkosivuiltamme.
Käytännössä ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyviä ominaisuuksia edistetään muun muassa hakkaamalla rahaston omistamia metsiä pitkällä aikajänteellä kasvua vähemmän, jolloin metsät toimivat hiilinieluina. Kasvua tehostetaan hyvällä ja oikea-aikaisella metsänhoidolla sekä tarvittaessa muun muassa metsiä lannoittamalla. Rahasto pyrkii lisäämään myös uutta hiilinielua metsittämällä metsän kasvatukseen soveltuvia aloja. Rahaston kaikki Suomessa sijaitsevat metsät ovat PEFC- ja FSC-sertifioituja. Metsäsertifiointi on tae laillisesta ja kestävästä metsienkäytöstä ja sillä varmistetaan, että metsiä hoidetaan laajan sidosryhmäjoukon yhteisesti sopimien monimuotoisuus- ja ympäristövaatimusten mukaisesti. FSC-sertifiointi edellyttää myös, että vähintään 5 prosenttia sertifikaatin alla olevista metsistä on vapaaehtoisesti jätetty talouskäytön ulkopuolelle ja toiset 5 prosenttia on erityishakkuiden ja hoitotoimenpiteiden piirissä (esim. jatkuva kasvatus).
Rahasto vuokraa metsätiloja tuulivoimaloille ja osallistuu siten ilmastotalkoisiin. Lisäksi rahasto mahdollistaa metsien virkistyskäytön jokamiehenoikeuksia laajemmin muun muassa vuokraamalla tilojen metsästysoikeuksia paikallisille metsästysseuroille ja tarjoamalla mahdollisuuksia rakentaa retkeily- ja vaellusreittejä rahaston omistamille maille.
Arvioimme säännöllisesti rahaston omistamien yhtiöiden hyvien hallintotapojen noudattamista keräämällä tietoa sijoituskohteena olevista yhtiöistä. Rahasto omistaa pääsääntöisesti enemmistön sijoituskohteena olevista yhtiöistä ja se edellyttää hyvien hallintotapojen noudattamista niissä. Rahasto omistaa pääsääntöisesti vain sellaisia yhtiöitä, joiden tarkoituksena on metsäkiinteistöjen omistaminen.
Lisätietoja rahaston yleisestä sijoituspolitiikasta löytyy rahaston avaintietoasiakirjasta.
Sijoitusten osuus
Rahasto sitoutuu tekemään 50 % kestäviä sijoituksia. Lisäksi rahasto on sitoutunut tekemään 50 % taksonomian mukaisia sijoituksia.
Lisätietoa rahaston varojen allokoinnista löydät rahaston kestävyysasiakirjoista, jotka löytyvät yllä ”Ehdot ja asiakirjat” – otsikon alta.
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta
Käytämme erilaisia ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä indikaattoreita mittaamaan ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien toteutumista. Seuraamme indikaattoreita säännöllisesti koko sijoituksen elinkaaren ajan. Arviomme säännöllisesti käytettyjen datan toimittajien sekä kestävyysindikaattorien ajantasaisuutta.
Menetelmät
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien arvioimisessa, mittaamisessa ja seuraamisessa käytetään muun muassa PEFC™- ja FSC® -standardeja, koska metsäsertifikaateilla pystytään osoittamaan, että rahasto hoitaa metsiänsä kestävän metsänhoidon periaatteita noudattaen ja luonnon monimuotoisuutta ylläpitäen. Vuodesta 2020 alkaen kaikki rahaston Suomessa sijaitsevat metsät on auditoitu ja siirretty tuplasertifiointiin, mikä tarkoittaa, että metsät sertifioidaan sekä PEFC- että FSC-standardeihin. Sertifiointien kautta rahaston metsiin kohdistuu vuosittain riippumattoman arvioijan suorittama tarkastus. Auditoinneilla varmennetaan metsässä tehtävien toimenpiteiden vastuullisuus. Lisäksi rahasto mittaa muun muassa seuraavia indikaattoreita vuosittain ja raportoi niistä vastuullisuusraportilla: pystypuuston hiilivarasto, metsän vuotuinen hiilitase, keskimääräinen vuotuinen metsän hiilinielu Suomessa ja keskimääräinen vuotuinen hiilivaikutus Suomessa.
Rahasto raportoi seuraavista asioista vuosittain: hiilinielunmäärä, sertifioitujen kohteiden määrä ja talouskäytön ulkopuolella olevien kohteiden määrä. Edellä kuvattu koskee myös rahaston omistamia metsäkiinteistöarvopapereita.
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Keräämme pääsääntöisesti kestävyyteen liittyvät tiedot suoraan omistamistamme metsäkiinteistöistä, mutta voimme hyödyntää tiedon keräämisessä yhteistyökumppaneitamme. Pääasiallinen yhteistyökumppanimme on Innofor Finland Oy. Varmistamme säännöllisesti, että käyttämämme tieto on laadukasta ja paikkansa pitävää. Tämä varmistetaan muun muassa valitsemalla yhteistyökumppaneiksemme luotettavia toimijoita. Lisäksi teemme tarkistuksia kolmansilta osapuolilta saatuihin tietoihin ja ryhdymme toimenpiteisiin, mikäli havaitsemme poikkeamia tai puutteita tiedoissa.
Osa tiedoista voi perustua kolmannen osapuolen tekemään arvioon. Joidenkin indikaattorien laskenta perustuu tieteellisiin laskentamenetelmiin ja malleihin. Arvioitavien tietojen osuutta ei ole mahdollista määrittää etukäteen, koska se vaihtelee rahaston kulloistenkin sijoituskohteiden ja seurattavien indikaattorien mukaan. Kun raportoitua tietoa on saatavilla, hyödynnetään ensisijaisesti raportoitua tietoa. Vähimmäissitoumuksiin liittyvissä laskennoissa toimimme neljän silmän katselmoinnin periaatteen mukaan.
Hyödynnettäviä tietolähteitä arvioidaan säännöllisesti. Mikäli hyödynnettävässä tietolähteessä havaittaisiin puutteita, ryhdytään tarvittaessa toimenpiteisiin puutteiden korjaamiseksi tai tietolähteen vaihtamiseksi.
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Sijoituskohteena olevista kiinteistöistä ei välttämättä ole aina saatavilla kaikkea kestävyyteen liittyvää tietoa, joten käytössämme oleva tieto voi perustua osittain arvioihin tai se ei välttämättä kata täysimääräisesti kaikkia sijoituskohteita. Pyrimme keräämään tietoa mahdollisimman kattavasti kaikista sijoituskohteistamme.
Varmistamme säännöllisesti, että tuotetta koskevat kestävyyteen liittyvät vähimmäissitoumukset täyttyvät. Mikäli vähimmäissitoumukseen liittyvä raja alittuisi, ryhdyttäisiin viipymättä toimenpiteisiin asian korjaamiseksi.
Asianmukainen huolellisuus
Seulomme kaikki sijoituskohteemme säännöllisesti varmistaaksemme, että kestävyyteen liittyvät sitoumukset täyttyvät. Sijoituskohteita analysoidaan ennen sijoituspäätöksen tekoa sekä säännöllisesti sijoitusaikana.
Vaikuttamispolitiikat
Pyrimme edistämään ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia myös vaikuttamalla siihen, miten metsätiloja käytetään, muun muassa vuokraamalla metsätiloja tuulivoimaloille ja osallistumalla siten ilmastotalkoisiin. Lisäksi rahasto mahdollistaa metsien virkistyskäytön jokamiehenoikeuksia laajemmin muun muassa vuokraamalla tilojen metsästysoikeuksia paikallisille metsästysseuroille ja tarjoamalla mahdollisuuksia rakentaa retkeily- ja vaellusreittejä rahaston omistamille maille.
Nimetty vertailuarvo
Rahastolle ei ole nimetty vertailuarvoa ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien saavuttamiseksi.
Summary in English
This Fund promotes environmental or social characteristics, i.e. the Fund is categorised under Article 8 of the Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). In practice, environmental, social and governance characteristics are promoted by measures such as felling forests owned by the Fund less than they grow, which will turn the forests into carbon sinks. Growth is boosted by good and timely forest management and fertilisation if necessary. The Fund also aims to increase new carbon sequestration by the afforestation of suitable areas. All the Fund’s forests in Finland are PEFC- and FSC-certified.
The Fund is committed to making 50% sustainable investments and 50% taxonomy-aligned investments.
Rahastonhoitajan neljännesvuosikommentti 17.3.2025
Metsäsijoitusmarkkina on pysynyt vireänä talven aikana, ja kiinteistöjä on ollut kaupan poikkeuksellisen paljon. Kiinteistöjen hinnat ovat toistaiseksi säilyneet vakaina, mutta niiden hinnoissa aiemmin loppuvuoden aikana havaittu nousupaine on pysynyt vielä pääosin kuopissaan. Vastoin markkinaodotuksia korkojen laskut eivät toteudu yhtä nopeasti kuin toivottu, mikä on vaikuttanut sijoittajien varovaisuuteen. Vaikka metsäsijoittaminen säilyy houkuttelevana vaihtoehtona, on ostajan markkina yhä voimissaan. Korkotason pysyminen hieman odotettua korkeampana vaikuttaa myös metsätilamarkkinan näkymiin. Tämän vuoden aikana metsäkiinteistömarkkina voi yhä elpyä nousu-uralle, mutta aiempia arvioita hitaammin. Metsäkiinteistöjen tuottopotentiaali suhteessa korkosijoituksiin ei parane yhtä nopeasti kuin alun perin odotettiin. Tämä voi osaltaan hillitä kysynnän kasvua. Tuontipuun vähyyden vuoksi kantohintojen ennustetaan kuitenkin pysyvän korkealla tasolla, mikä tukee metsänomistajien kassavirtoja tämän vuoden aikana. Ukrainan sodan mahdollinen päättyminen voi vaikuttaa merkittävästi Euroopan puumarkkinoihin ja metsätilakauppaan lähivuosina. Sodan alkuhetkistä lähtien tuontipuun saatavuus niin Venäjältä kuin Valko-Venäjältäkin on ollut lähes olematonta. Tämä on nostanut kantohintoja Euroopassa sekä lisännyt kotimaisen puun kysyntää. Jos sota päättyy ja mahdolliset pakotteet höllentyvät, voisi venäläisen ja valkovenäläisen puun paluu markkinoille lisätä tarjontaa ja siten painaa hintoja alaspäin. Toisaalta sodanjälkeinen jälleenrakentaminen kasvattaa puun kysyntää etenkin rakennusteollisuudessa, mikä voi tukea kantohintoja lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Metsätilojen osalta mahdollinen hintaheilunta voi luoda uusia sijoitusmahdollisuuksia, mutta sijoittajat saattavat odottaa markkinoiden tasapainottumista ennen suuria investointipäätöksiä. Rahaston kannalta viime ja tämä vuosi ovat olleet hyvin erilaisia aikaisempaan 4–5 vuoteen peilaten. Metsäkiinteistöjen hintojen lasku korkotason nousun vetämänä on heijastunut suoraan rahaston arvoon, sillä kiinteistöt arvostetaan markkinahintaan neljä kertaa vuodessa. Koska korkojen ei odoteta laskevan tänä vuonna ennalta odotetun mukaisesti, on kiinteistöjen tuottoarvoon perustuvaa arviota vastaavasti tarkistettu. Tämä on osaltaan laskenut rahaston arvoa. Rahaston tase on kuitenkin edelleen vahva. Jos tuottoa tarkastellaan suhteessa kiinteistöjen hankintahintaan, on pitkän aikavälin näkymä positiivinen. Kulunut vuosi on ollut vahvasti metsätalouden varassa, ja tuotot ovat muodostuneet hakkuista ilman merkittäviä uusia kiinteistöhankintoja. Tänä vuonna hakkuumäärät tulevat olemaan edellisvuoden tasolla. Vuodelta 2024 on rahastolle kertynyt realisoitunutta tulosta kasvaneiden hakkuutulojen kautta. Rahastoyhtiön päätöksellä rahasto on maaliskuussa 2025 jakanut tuotto-osuuksina sijoittajille noin 1,9 miljoonaa euroa. Kaikki uudet Suomesta hankittavat metsätilat sertifioidaan aina, kun lainhuudatus ja lohkominen on suoritettu ja metsät on inventoitu. Tällä hetkellä 100 prosenttia rahaston Suomessa sijaitsevista metsistä on FSC®- ja PEFC-sertifioituja, mikä tukee kestävää metsänhoitoa ja vahvistaa metsien arvon säilymistä pitkällä aikavälillä.
Timo Hakulinen