S-Pankki Asunto A
Avaintietoasiakirja (PDF, 51 kt)
Mihin S-Pankki Asunto sijoittaa?
S-Pankki Asunto sijoittaa pääasiassa pieniin vuokra-asuntoihin, jotka sijaitsevat Suomen kasvukeskuksissa tai niiden lähettyvillä työssäkäynti- ja opiskelualueilla. Vuokra-asuntoihin sijoittamisessa tuotto perustuu vuokran lisäksi myös asuntojen arvon muutokseen. S-Pankki Asunto sopii sijoittajalle, joka tavoittelee tasaista inflaatiosuojattua tuottoa, joka on korkeampaa kuin korkosijoituksissa. Rahasto edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, eli se on tiedonantoasetuksen 8 artiklan mukainen tuote.
Voit ladata S-mobiilin puhelimeen sovelluskaupasta. Saat sovelluksen pankkipalvelut käyttöösi S-Pankin verkkopankkitunnuksilla tai toisen pankin verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, kun sinulla on tili ja verkkopankkitunnukset S-Pankissa.
Rahaston merkintäpäivät
Seuraavat merkintäpäivät ovat 28.2.2025, 30.5.2025, 29.8.2025 ja 28.11.2025. Seuraavat lunastuspäivät ovat 28.2.2025 ja 29.8.2025.
S-Pankki Asunto Erikoissijoitusrahaston lunastuspäivät ovat muuttuneet. Lue lisää tiedotteesta.
Tee merkintä S-mobiilissa** tai verkkopankissa ennen klo 16. Sijoituksen voi tehdä myös muuna aikana, mutta se merkitään rahastoon vasta seuraavana merkintäpäivänä.
**Jos sijoittajatietosi eivät ole voimassa, sinun tulee täyttää ne S-Pankin verkkopankissa valitsemalla Asetukset > Omat tiedot > Sijoittajatiedot ennen kun voit sijoittaa tähän rahastoon S-mobiilissa.
Miten S-Pankki Asunto -rahasto toimii?
Voit antaa merkintätoimeksiannon S-Pankki Asunto -rahastoon S-mobiilissa tai S-Pankin verkkopankissa. Merkintätoimeksiannon jälkeen rahat siirtyvät rahaston tilille odottamaan merkintäpäivää. Rahasto-osuuksien merkintäpäivä on rahaston sääntöjen mukaisesti kunkin helmi-, touko-, elo- ja marraskuun viimeinen pankkipäivä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vuoden ensimmäinen merkintä tulee jättää helmikuun viimeiseen pankkipäivään kello 16:een mennessä. Tehty toimeksianto toteutuu helmikuun viimeiselle pankkipäivälle laskettuun osuuden arvoon. Toteutunut merkintäsi näkyy S-mobiilissa ja verkkopankissa noin kolmen viikon kuluessa merkintäpäivästä.
Koska varoillesi ei kerry korkoa tältä ajalta, kannattaa sinun tehdä merkintätoimeksianto mahdollisimman lähellä merkintäpäivää. Merkintä voidaan toteuttaa edellyttäen, että merkintäsumma on rahastoyhtiön käytettävissä merkintäpäivänä ja että merkintää varten on annettu asianmukaiset ja riittävät tiedot.
Miksi asuntosijoitusrahasto?
- Asuntosijoittaminen kiinteistörahaston kautta on helppoa ilman oman sijoitusasunnon ylläpidon vaivaa.
- Edulliset kulut.
- Pieni minimisijoitussumma, 200 euroa.
Ostaminen on helppoa:
- Asuntosijoitusrahastolla on merkintäpäivä neljä kertaa vuodessa. Tee merkintä verkkopankissa ennen klo 16. Sijoituksen voi tehdä myös muuna aikana, mutta se merkitään rahastoon vasta seuraavana merkintäpäivänä.
- Toteutunut merkintäsi näkyy S-mobiilissa ja verkkopankissa noin kolmen viikon kuluessa merkintäpäivästä.
- Tarvitsetko apua? Soita meille.
Miten sijoitan S-Pankki Asunto -rahastoon?
Voit ostaa eli merkitä S-Pankki Asunto -rahastoa S-Pankin verkkopankissa valitsemalla Säästöt ja sijoitukset > Rahastosäästäminen > Tutustu ja osta rahastoa > S-Pankki Asunto tai S-mobiilissa valitsemalla S-Pankki > Sijoitukset > Tutustu ja sijoita > S-Pankki Asunto. Vähimmäiskertasijoitus on 200 euroa.
Kun olet tehnyt merkinnän, rahat siirtyvät S-Pankki Asunto -rahaston tilille odottamaan merkintäpäivää. Rahasto-osuuksien merkintä toteutetaan neljästi vuodessa vahvistetun rahasto-osuuden merkintäpäivän arvoon perustuen.
Rahastoa hoitaa
Juho Santaharju |
Usein kysyttyä
Palkkiot **
** Lunastuspalkkio on:
- 4,00 %, jos sijoitusaika on alle 1 vuosi
- 3,00 %, jos sijoitusaika on vähintään 1 vuosi, mutta alle 3 vuotta
- 2,00 %, jos sijoitusaika on vähintään 3 vuotta, mutta alle 4 vuotta
- 1,00 %, jos sijoitusaika on vähintään 4 vuotta.
Lunastuspalkkion laskenta muuttui 31.8.2020. Osuudenomistajien, jotka ovat sijoittaneet rahastoon ennen 29.5.2020, osalta lunastuspalkkio lasketaan todellisen sijoitusajan mukaisesti pyöristettynä lähimpään alempaan palkkiotasoon oikeuttavaan sijoitusaikaan seuraavasti: Jos sijoitusaika on 11 kuukautta, lasketaan lunastuspalkkio 1 vuoden sijoitusajan mukaisesti. Jos sijoitusaika on 2 vuotta 11 kuukautta, lasketaan lunastuspalkkio 3 vuoden sijoitusajan mukaisesti. Jos sijoitusaika on 3 vuotta 11 kuukautta, lasketaan lunastuspalkkio 4 vuoden sijoitusajan mukaisesti.
Merkintäpalkkio tilitetään rahastoyhtiölle ja lunastuspalkkio tilitetään rahastolle täysimääräisenä. Nämä ovat palkkioiden enimmäismäärät, jotka sijoituksesta voidaan veloittaa kuluina merkinnän ja lunastuksen yhteydessä. Hallinnointipalkkio sisältää säilytyspalkkion.
Rahaston juoksevat kulut sisältävät hallinnointi- ja säilytyspalkkiot sekä mahdollisesti sijoituskohteena olevista rahasto-osuuksista perityt hallinnointi- ja säilytyspalkkiot.
Katsaukset
*Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Tuottoluvuissa on huomioitu mahdolliset tuotonmaksut. Alle vuoden toimineiden rahastojen osuussarjojen osalta tuotto esitetään annualisoimattomana.
Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin.
Rahastonhoitajan neljännesvuosikommentti 29.11.2024
Katsauskauden aikana korkojen lasku jatkui ja katsausta kirjoittaessa 12 kuukauden euribor on noin 2,4 prosenttia (edellisvuonna 4,0 prosenttia). Markkinoilla odotetaan 12 kuukauden euriborin laskevan hieman alle kahteen prosenttiin vuoden 2025 aikana. Korkojen lasku alkaa hiljalleen näkymään asuntokauppojen määrän kasvamisena sekä myyntiaikojen lyhenemisenä. Kiinteistövälitysalan keskusliiton tilastojen mukaan lokakuussa 2024 vanhojen asuntojen kauppamäärä oli 5152 asuntoa, mikä merkitsee noin 23 prosentin kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kauppamäärät piristyivät erityisesti yksiöissä. Esimerkiksi Helsingissä yksiöiden kauppamäärät kasvoivat noin 30 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Vuosina 2020 ja 2021 vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika pääkaupunkiseudulla oli 58 päivää, kun taas viime vuosina on noustu hieman yli 100 päivään, eli keskimääräinen myyntiaika on pidentynyt noin kuukaudella. Lokakuun tilastoissa keskimääräinen myyntiaika laski 94 päivään (syyskuussa 105 päivää), mikä viestii luottamuksen ja kysynnän elpymisestä sekä edesauttaa hintojen vakautumista. Rahaston taloudellisen vuokrausasteen keskiarvo katsauskaudelle oli 95,6 prosenttia. Suurista kaupungeista korkein vuokrausaste oli Tampereella (99,8 %), jossa vuokramarkkinan tilanne on erinomainen, kun taas matalin oli Vantaalla (91,0 %), jossa vuokrausasteita laskevat viime vuosina valmistuneiden asuntojen runsas määrä. Rahaston vuokrausaste on viime vuosina pysynyt vakaana, noin 95–97 prosentin tasoilla, ja odotamme hyvän kehityksen jatkuvan myös ensi vuonna. Alhaiset uudisrakentamisen volyymit vähentävät vuokra-asuntojen tarjontaa merkittävästi, millä on positiivinen vaikutus vuokrausasteisiin. Katsauskauden tuotto rahaston A-osuudelle oli -1,87 prosenttia ja C-osuudelle -1,64 prosenttia. Tuottoon vaikutti arvostusten lasku erityisesti rahaston omistamissa yksiöissä ja pääkaupunkiseudun kohteissa. Myös Tampereella arvostuksissa nähtiin pieniä laskuja. Sen sijaan perheasuntojen arvostuksissa nähtiin paikoittain jo pieniä nousuja. Euroissa mitattuna rahaston sijoituksista 59 prosenttia sijaitsee pääkaupunkiseudulla ja yksiöiden osuus salkusta on 53 prosenttia. Pääkaupunkiseudun yksiöissä hintojen toipuminen on ollut muuta markkinaa hitaampaa ja pohjan muodostuminen kestää hieman pidempään. Laskeneiden korkojen myötä korkosuojien arvostus laski, millä oli negatiivinen vaikutus rahaston tuottoon. Asuntojen hintojen laskun myötä näemme rahaston ensi vuoden tuotto-odotuksen hyvänä, kun asuntojen hintojen toipuminen jatkuu ja korkojen laskun odotetaan kääntävän myös pääkaupunkiseudun hintakehityksen nousuun. Uskomme vahvasti kaupungistumisen megatrendin jatkuvan, ja siksi rahaston omistuksista noin 87 prosenttia sijaitsee kolmessa suurimmassa kasvukeskuksessa.
Juho Santaharju