S-Pankki Metsä A
Avaintietoasiakirja (PDF, 51 kt)
Mihin S-Pankki Metsä sijoittaa?
S-Pankki Metsä sijoittaa pääasiallisesti Suomessa ja muualla Euroopan talousalueella sijaitseviin metsiin. Rahaston kautta metsäsijoittaminen on todella helppoa. Sijoittajan ei tarvitse itse huolehtia metsien hoidosta tai puiden myynnistä vaan hän voi keskittyä nauttimaan sijoitusten mahdollisesta tuotosta. Metsäsijoittamisessa tuotto muodostuu pääasiassa puuston kasvusta, puun myymisestä ja puun hintojen noususta. Lisäksi rahasto voi jalostaa omistamiaan metsäkiinteistöjä lohkomalla ja kaavoittamalla niitä. Rahasto voi myös vuokrata metsästysoikeuksia ja myydä maa-ainesta, kuten soraa ja turvetta. Rahasto sopii sijoittajalle, joka tavoittelee tasaista ennakoitavissa olevaa tuottoa. Rahasto edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, eli se on tiedonantoasetuksen 8 artiklan mukainen tuote.
Voit ladata S-mobiilin puhelimeen sovelluskaupasta. Saat sovelluksen pankkipalvelut käyttöösi S-Pankin verkkopankkitunnuksilla tai toisen pankin verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, kun sinulla on tili ja verkkopankkitunnukset S-Pankissa.
Rahaston merkintäpäivät
Rahastolla on merkintäpäivä on neljä kertaa vuodessa.
Seuraavat merkintäpäivät ovat 17.3.2025, 16.6.2025, 15.9.2025 ja 15.12.2025 ennen klo 16. Seuraavat lunastuspäivät ovat 16.6.2025 ja 15.12.2025 ennen klo 16.
Tee merkintä S-mobiilissa** tai verkkopankissa ennen klo 16. Sijoituksen voi tehdä myös muuna aikana, mutta se merkitään rahastoon vasta seuraavana merkintäpäivänä.
**Jos sijoittajatietosi eivät ole voimassa, sinun tulee täyttää ne S-Pankin verkkopankissa valitsemalla Asetukset > Omat tiedot > Sijoittajatiedot ennen kun voit sijoittaa tähän rahastoon S-mobiilissa.
Miksi S-Pankki Metsä?
- Metsäsijoittamista ilman metsän hoitamiseen liittyviä velvollisuuksia.
- Tasaista tuotto-odotusta. Tuotto perustuu puun myyntiin ja metsän arvon kasvuun.
- Pieni minimisijoitussumma, 200 euroa.
Ostaminen on helppoa:
- Merkintäpäivä neljä kertaa vuodessa. Tee merkintä verkkopankissa ennen klo 16. Sijoituksen voi tehdä myös muuna aikana, mutta se merkitään rahastoon vasta seuraavana merkintäpäivänä.
- Toteutunut merkintäsi näkyy S-mobiilissa ja verkkopankissa noin kolmen viikon kuluessa merkintäpäivästä.
- Tarvitsetko apua? Soita meille.
Miten sijoitan S-Pankki Metsä -rahastoon?
Voit ostaa eli merkitä S-Pankki Metsä -rahastoa S-Pankin verkkopankissa valitsemalla Säästöt ja sijoitukset > Rahastosäästäminen > Tutustu ja osta rahastoa > S-Pankki Metsä tai S-mobiilissa valitsemalla S-Pankki > Sijoitukset > Tutustu ja sijoita > S-Pankki Metsä. Vähimmäiskertasijoitus on 200 euroa.
Kun olet tehnyt merkinnän, rahat siirtyvät S-Pankki Metsä -rahaston tilille odottamaan merkintäpäivää. Rahasto-osuuksien merkintä toteutetaan neljästi vuodessa vahvistetun rahasto-osuuden merkintäpäivän arvoon perustuen.
Tutustu artikkeleihin
Sijoittaisinko metsään? Lue 5 faktaa ja 1 myytti
Metsään sijoittaminen tarjoaa vakaata tuottoa ja kassavirtaa. Metsärahasto on helppo tapa omistaa metsää – ja samalla huolehtia metsien elinvoimaisuudesta.
Metsärahastojen suosio kasvaa
Metsäsijoituksesta voi saada kilpailukykyistä tuottoa. Metsärahastojen suosio onkin kasvussa, sillä rahaston kautta metsää on helppo ja vaivaton omistaa.
Rahastoa hoitaa
Timo Hakulinen |
Usein kysyttyä
Palkkiot **
** Lunastuspalkkio on:
- 4,00 %, jos sijoitusaika on alle 1 vuosi
- 3,00 % jos sijoitusaika on vähintään 1 vuosi mutta alle 3 vuotta
- 2,00 %, jos sijoitusaika on vähintään 3 vuotta mutta alle 5 vuotta
- 1,00 %, jos sijoitusaika on vähintään 5 vuotta mutta alle 6 vuotta
-
0,00 %, jos sijoitusaika on vähintään 6 vuotta
Merkintäpalkkio tilitetään rahastoyhtiölle ja lunastuspalkkio tilitetään rahastolle täysimääräisenä. Nämä ovat palkkioiden enimmäismäärät, jotka voidaan veloittaa sijoituksesta kuluina merkinnän ja lunastuksen yhteydessä. Hallinnointipalkkio sisältää säilytyspalkkion.
Rahaston juoksevat kulut sisältävät hallinnointi- ja säilytyspalkkiot sekä mahdollisesti sijoituskohteena olevista rahasto-osuuksista perityt hallinnointi- ja säilytyspalkkiot.
Katsaukset
*Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Tuottoluvuissa on huomioitu mahdolliset tuotonmaksut. Alle vuoden toimineiden rahastojen osuussarjojen osalta tuotto esitetään annualisoimattomana.
Tämä on mainos. Rahastoja hallinnoi S-Pankki Rahastoyhtiö Oy. Huomioithan, että sijoitustoimintaan liittyy aina taloudellinen riski. Sijoitusten arvo ja niistä saatava tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja ei välttämättä saa takaisin alkuperäistä sijoitustaan. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin.
Rahastonhoitajan neljännesvuosikommentti 16.12.2024
Metsäsijoitusmarkkina on syksyn aikana pysynyt vireänä. Kiinteistöjä on ollut ennätyksellisesti kaupan ja niiden hinnat ovat pysyneet vakaina. Vaikuttaakin selkeästi siltä, että kiinteistöjen hinnoissa alkaa olla nähtävissä jo pientä nousupainetta. Korkojen laskuodotukset ja huippuunsa kohonneet kantohinnat ovat tuoneet sijoittajat uudelleen markkinalle, vaikkakin varovaisuutta on selkeästi havaittavissa. Metsätilamarkkinalla on siis tällä hetkellä yhä edelleen ostajan markkinat. Ensi vuoden aikana metsätilamarkkina todennäköisesti hieman kiristyy, kun laskevat korot tuovat lisäpontta kiinteistösektorille ja metsäkiinteistöt pystyvät tarjoamaan parempaa tuottoa suhteessa useampiin korkotuotteisiin. Myös kantohintojen odotetaan lähivuosien ajan pysyvän historiallisen korkealla tasolla tuontipuun vähyyden vuoksi. Tämä antaa hyvää näkymää metsänomistajille hyvän kassavirtatulon puolesta myös lähitulevaisuudessa. Tämä vuosi on rahastolle ollut hieman erilainen edellisiin 4–5 vuoteen verrattuna. Kun metsäkiinteistöjen hinnat lähtivät korkojen nousun ryydittämänä laskusuuntaan, heijastui se suoraan myös rahaston arvoon. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että rahasto arvostetaan neljä kertaa vuodessa markkinahintaan. Jos tuottoa tarkastellaan vain kiinteistöjen hankintahintaan suhteutettuna, on rahastolla merkittävästi hyvää taseessa. Tämä kulunut vuosi onkin ollut lähes puhtaan metsätalouden aikaa, kun tuotot on tehty ilman merkittävämpiä uusia tilahankintoja. Rahasto on itse asiassa vähentänyt Viron painoa salkussa, sillä sikäläisten kiinteistöjen arvonvaihtelut ovat suomalaisiin verrattuna voimakkaampia. Tänä vuonna hakkuiden kuutiomäärät tulevat olemaan viime vuotta korkeammalla tasolla, ja hyvien kantohintojen siivittämänä kassavirrat hieman kasvavat. Nykyään kaikki uudet Suomesta ostettavat tilat sertifioidaan aina, kun lainhuudatukset ja lohkomiset on suoritettu ja metsät inventoitu. Tällä hetkellä rahaston Suomessa sijaitsevista metsistä lähes 100 prosenttia on FSC® ja PEFC-sertifioitu.
Timo Hakulinen