Siirry suoraan sisältöön

Ensiasunnon ostajan ABC

Oletko miettimässä ensimmäisen oman kodin ostamista? Ensiasunnon ostaminen on monille iso asia ja me haluamme olla apuna suuren päätöksen tekemisessä. Tältä sivulta löydät pähkinänkuoressa kaiken oleellisen, mitä sinun tulee tietää ennen oman asunnon ostamista. Hyvä nyrkkisääntö oman kodin ostamiseen on, että älä hötkyile. Asunnon ostamisessa maltti on valttia. Kartoita ensin omat toiveesi ja tarpeesi, pyydä lainatarjous ja lähde sitten kiertelemään ja katselemaan myytäviä asuntoja. Onnea asunnon etsimiseen!

Näin pääset alkuun asunnon ostamisessa

Asumismuoto ja sijainti:

  • Rivitalo, kerrostalo vai omakotitalo?
  • Rakennettava, remontoitava vai täysin muuttovalmis?
  • Keskustan sykkeessä, maaseudun rauhassa vai lähiössä palveluiden äärellä?
  • Tarve joukkoliikenteen palveluille?

Kodin viihtyvyys:

  • Omalla saunalla vai ilman?
  • Parveke vai oma piha?
  • Mahdollisen lemmikin tarpeet?
  • Mahdollisuus vaikuttaa materiaali- ja kodinkonevalintoihin?

Listat auttavat sinua vertailemaan erilaisia asuntoja keskenään.

Selvitä kotisi rahoitus jo ennen kuin aloitat kotisi etsimisen. Mielenkiintoiset asunnot menevät nimittäin kaupaksi yleensä lähes heti myyntiin tultuaan, joten saatat joutua toimimaan nopeasti. Hoida siis laina-asiat ensin kuntoon. Saatu lainatarjous ei sido sinua mihinkään, mutta mahdollistaa ostotarjouksen tekemisen milloin vain ja näin unelmien koti ei mene sivu suun. Kun teet kirjallisen ostotarjouksen, muista merkitä siihen lisäehto, jonka nojalla voit perääntyä ostotarjouksestasi, jos pankkisi ei myöntäisikään kyseiseen kohteeseen asuntolainaa.

Täytä lainahakemus huolellisesti. Merkitse myös mahdolliset nykyiset lainasi ja luottosi hakemukselle niille varattuihin kohtiin. Tarkastelemme luotonmyönnössä aina hakijan taloudellista kokonaistilannetta ja arvioimme sitä suhteessa haettuun lainan määrään ja takaisinmaksuaikaan. Lopullisen luottopäätöksen tekemisen tukena käytämme myös Positiivisen luottotietorekisterin tietoja. Oikein mitoitettu laina sopivine kuukausierineen on sekä asiakkaan että pankin etu.

Vain kiertämällä useammalla asuntonäytöllä silmäsi harjaantuu kohteiden ominaisuuksien arviointiin. Pääset myös tarkastelemaan eri asuntovaihtoehtojen hintoja. Tarkista asunnon kunto huolellisesti, sillä jälkikäteen et välttämättä saa korvausta selvästi havaittavista vioista. Uudelle ja vieraalle alueelle muuttoa miettiessäsi selvitä myös alueen mahdolliset rakentamis- ja liikennesuunnitelmat, jotta vältyt yllätyksiltä.

Pyydä seuraavat asiakirjat itsellesi etukäteen tai nappaa ne mukaasi viimeistään asuntonäytöstä ja tutustu niihin huolella kotona:

  • Isännöitsijäntodistus
  • Asunnon pohjapiirros
  • Yhtiöjärjestys
  • PTS (taloyhtiön pitkäntähtäimen suunnitelma)
  • Energiatodistus
  • Taloyhtiön viimeinen tilinpäätös, tulos- ja taselaskelmat

Tilinpäätöksen lisäksi kannattaa tutustua myös taloyhtiön talousarvioon, josta käyvät ilmi esimerkiksi tulossa olevat yhtiön korjaukset ja hankinnat. Tulevien remonttien kustannukset on hyvä selvittää, jotta osaat sovittaa asuntolainan ja taloyhtiöremontin kuten julkisivu- tai putkiremontin talouteesi.

Selvitä myös muut mahdolliset asumiseen liittyvät kulut, kuten esimerkiksi hoito- ja pääomavastike, vesimaksu, saunamaksu ja autopaikka.

S-Pankin asuntolaina pähkinänkuoressa:

  • Kilpailukykyinen hinta
  • Laina-aika jopa 30 vuotta
  • Monipuoliset lisäpalvelut, kuten S-Pankin lainaturva
  • Mahdollisuus pitää lyhennysvapaata tarvittaessa
  • S-Pankin asiakkaana sinulla jää enemmän rahaa elämiseen. Laske, mitä hyötyisit S-Pankin asiakkuudesta
  • Pyydä asuntolainatarjous helposti verkossa kaikkien pankkien pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saatu lainalupaus ei vielä sido sinua mihinkään.

Osio otsikolla Mitä minun tulee tietää asuntolainasta etukäteen?

Mitä minun tulee tietää asuntolainasta etukäteen?

Asuntolaina-asiat kannattaa hoitaa kuntoon jo asunnon etsinnän alkuvaiheessa. Ennen asuntolainan hakemista, kartoita ensin tulosi ja säästösi: asuntolainan kuukausierä tulee mitoittaa niin, että rahaa jää asumisen kulujen ja muiden kuukausittaisten menojen jälkeen myös säästöön sekä elämän pienien ja isojen ilojen toteuttamiseen. Sovita siis asuntohaaveesi omaan tulotasoosi.

Oman kodin osto saattaa tuntua rahallisesti isolta harppaukselta. Asuntolainan maksaminen on kuitenkin verrattavissa kuukausittaiseen vuokran maksuun. Erona on, että asuntolainan lyhennykset päätyvät viime kädessä omaan kukkaroosi, toisin kuin vuokramaksut.

Omaan asuntoon liittyy myös muita etuja: Asuntosi myynnistä saatu mahdollinen myyntivoitto on verovapaata, kun olet asunut asunnossasi yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan. Oma asunto on siis fiksu sijoitus.

Lainatarvetta pohtiessa kannattaa myös varautua mahdolliseen korkojen nousuun ja muutoksiin elämäntilanteessa. Yksi vaihtoehto on säästää lainanmaksun ohella ja varautua sillä tavalla tulevaan.

Usein kysyttyä

Katso kaikki usein kysytyt kysymykset

S-Pankki on vastuullinen lainantarjoaja​

On tärkeää, että luoton- tai lainanlyhennyksien jälkeen rahaa jää myös muuhun elämiseen. S-Pankki on vastuullinen lainantarjoaja – haluamme olla luottoa myöntäessämme varmoja siitä, että asiakkaamme talous pysyy tasapainossa. ​

Lue lisää vastuullisesta luotonannosta