Rahaa pitää varata vuokran lisäksi vakuutuksiin, sähköön, ruokaan, puhelimeen ja muihin juokseviin kuluihin.
Suomalaisnuorten muuttohalut ovat kovimmillaan 18-vuotiaana, selviää Tilastokeskuksen kyselystä. Taloudelliset realiteetit tulevat kuitenkin monelle vielä tuossa iässä vastaan, joten keskimäärin nuoret muuttavat omilleen 21,8-vuotiaina.
Yksi tärkeä askel onnistuneessa itsenäisessä taloudenpidossa on, että nuori ymmärtää rahan arvon ja merkityksen.
”Rahasta olisi tärkeää puhua kotona avoimesti jo pienille lapsille. Taloustaito on hyvin tärkeä kansalaistaito”, sanoo S-Pankin korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell.
Seuraa, mihin rahat menevät
Itsenäistymisen myötä nuoren pitää ottaa vastuu omasta taloudestaan. Moni voi kuvitella pärjäävänsä, kunhan rahat vuokraan löytyvät.
”Rahaa pitää kuitenkin varata myös vakuutuksiin, sähköön, ruokaan, puhelimeen ja moniin muihin juokseviin kuluihin”, Lundell muistuttaa.
Lundell neuvookin nuoria seuraamaan tarkasti omia tulojaan ja menojaan. Mihin rahaa kuluu?
Monelle voi tulla yllätyksenä, että jos ostaa esimerkiksi erikoiskahvin joka päivä, siitä voi kertyä kuukaudessa jopa sadan euron lasku.
Joskus nuorelle, ihan kuten vanhemmallekin, voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, joihin ei ole voinut varautua edes tarkalla taloudenpidolla. Pesukone hajoaa tai tulee tarve uudelle tietokoneelle. Marketta Lundell kertoo, että S-Pankilla on opiskelijoille tarkoitettu Visa-kortti, jolla saa joustoa talouteen erityistilanteessa.
”Luottokorttia voi hakea, jos on hoitanut raha-asiansa hyvin ja opiskelee korkeakoulussa. Korttia voi hakea ilman opintopistevaatimuksia.”