Siirry suoraan sisältöön

5 x Näin aloitat sijoittamisen

Suomalaiset säästävät ahkerasti pankkitileille, mutta sijoittavat vähän. Säästöistä olisi enemmän iloa ja tuloakin, jos edes osan niistä sijoittaisi. Katso, miten pääset helposti alkuun sijoittamisessa. 

Suomalaiset ovat parempia säästämään kuin koskaan aikaisemmin. Nyt säästetään asuntoon, maalämpöön, lapsen vaihto-oppilasvuoteen ja sen ”pahan päivän” varalle. Kotitalouksilla on talletustileillä varoja yhteensä yli 84 miljardin euron arvosta. Harmi vain, että talletusten keskikorko on ollut Suomen Pankin mukaan noin 0,20 prosenttia, mikä ei taas viime aikoina ole riittänyt suojaamaan varoja rahan ostovoimaa nakertavalta inflaatiolta.

Monet pitävät yhä sijoittamista vaikeana. Tietotekniikan ja sijoitustuotteiden, kuten erilaisten rahastojen kehittyminen, ovat tehneet sijoittamisesta yhtä helppoa kuin säästämisestä.

S-Pankin säästämisen ja sijoittamisen tuoteryhmäpäällikkö Annika Pohtila näkisi mielellään säästämisen ja erityisesti sijoittamisen osana kaikkien jokapäiväistä rahankäyttöä. Näillä vinkeillä pääset helposti alkuun sijoittamisessa.

Säästämällä ja sijoittamalla varmistaa itselleen turvatumman tulevaisuuden.”

1. Suunnittele ja aloita

Mitä nuorempana sijoittamisen aloittaa, sitä parempi. Alkuun ei tarvita suuria summia. Jatkuvuus on tärkeää, ja aika tekee tehtävänsä.

”Päätä, kuinka pitkäksi aikaa voit sijoittaa valitsemasi summan ja mitä sillä tavoittelet. Sijoitatko kahdeksi vuodeksi vai kymmeneksi? Aika on paras kaveri korkoa korolle -ilmiölle: Mitä pidempi säästöaika, sitä enemmän korkoa kertyy korolle.”

Aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä, mutta varttuneemman kannattaa aloittaa heti.

”Kuusikymppisenä voi myös miettiä sijoittamisen tavoitetta toisin. Käytätkö rahat itse myöhemmin vai säästätkö esimerkiksi lastenlapsille?” Pohtila sanoo.

 2. Ota vain sen verran riskiä kuin sinulle sopii

Mieti rehellisesti, kuinka suhtaudut sijoitustesi arvonvaihteluun. Riskit kuuluvat sijoittamiseen, mutta toisissa tuotteissa ne ovat suuremmat kuin toisissa. Jos suuret arvonvaihtelut huolestuttavat sinua, matalan riskin sijoituskohde voi olla sinulle sopivampi.

3. Sijoita kohteisiin, jotka kiinnostavat sinua

Valitse sijoituskohteiksi tuotteita, jotka ymmärrät ja jotka sopivat arvomaailmaasi. Esimerkiksi omaan työhön tai harrastuksiin liittyvä toimiala on tuttua, ja sama aihealue voi alkaa kiinnostaa myös sijoituskohteena.  

Yhteen tai muutamaan toimialaan tehdyn sijoituksen lisäksi kannattaa muistaa myös hajauttaa sijoitukset järkevästi. Pankeilla on valikoimissaan helpon aloittamisen vaihtoehtoja, esimerkiksi varainhoitorahastoja, joiden riskit ovat hyvin hajautettuja. Niitä ei tarvitse seurata itse, vaan rahastonhoitaja tekee sen. Tutustu kuitenkin tuotteeseen hyvin. Rahastoesite kertoo muun muassa, miten rahaston arvo muodostuu ja miten se saattaa vaihdella. Lisäselvitystä saat aina pankin asiakaspalvelusta. 

Aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä, mutta varttuneemman kannattaa aloittaa heti.”

4. Pidä osa säästöistä helposti nostettavina

Elämän äkillisiä rahanreikiä varten tarvitaan säästöjä, jotka ovat nopeasti saatavilla, kun niitä tarvitaan.

”Ei kannata sijoittaa kaikkia säästöjä samalla tavalla. Siirrä osa rahoista sellaiseen paikkaan, että saat ne käyttöösi tarvittaessa nopeasti. Tätä vararahastoa ei kannata kuitenkaan ylimitoittaa, vaan esimerkiksi muutaman kuukauden pakollisia menoja vastaava summa usein riittää”, Annika Pohtila sanoo.

Pidempään säästössä pidettäville rahoille kannattaa miettiä sijoituskohdetta, joka tuottaa pankkitalletusta paremmin. Tätäkin sijoitusta voi jakaa eri kohteisiin sijoitusajan mukaan: millaisten haaveiden toteuttamiseen tarvitset rahaa viiden vuoden kuluttua ja millaisia tavoitteita on vieläkin kauempana.

5. Älä hermostu, sijoitusten arvo vaihtelee aina

Sijoitusten arvon vaihtelu kuuluu niiden luonteeseen. Siksi ei kannata hermostua hetkellisestä arvon muutoksesta, vaan muistaa lähtökohta ja pitää kiinni suunnitelmasta. Kun sijoitusaika on pitkä, erotkin tasaantuvat.

Säästäminen on kestävyyslaji, jossa sisukkuus palkitaan. Ensin palkasta maksetaan pakolliset menot, mutta itselle maksaminen eli sijoittaminen saisi Pohtilasta olla aikalailla listan kärjessä.

”Minusta on hyvä ajatella, että säästämällä ja sijoittamalla varmistaa itselleen turvatumman tulevaisuuden”, Annika Pohtila sanoo. 

Lue lisää rahastoista

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat