Keskiviikkona Trump ilmoitti yllättäen – tai ehkä odotetusti – lykkäävänsä vastavuoroisia tulleja 90 päivällä, mikä käynnisti markkinoilla ainakin hetkellisen palautumisen. Kiinan tulleja Trump tosin kiristi vastauksena Kiinan vastatulleille. Lisäksi 10 prosentin yleistulli ja Kanadaan, Meksikoon, alumiinin, teräkseen sekä autoihin kohdistetut tullit jäivät vielä voimaan.
Painostuspolitiikkaa nopeilla käänteillä
Trump pyrkii uhkaamillaan tulleilla vähentämään Yhdysvaltojen ulkomaankaupan alijäämää rankaisemalla niitä maita, jotka vievät Yhdysvaltoihin paljon tavaraa, mutta tuovat sieltä vähemmän. Heikompaa dollaria Trump toivoo siksi, että se tekisi yhdysvaltalaisista tuotteista halvempia ja piristäisi niiden vientiä.
Tullit ovat ensisijaisesti painostuskeino. Trump hakee tulleilla etulyöntiasemaa neuvotteluihin, joissa kauppakumppanimaita yritetään – mahdollisesti yksi kerrallaan – taivutella kohti Yhdysvaltoja suosivia diilejä.
Vaikka suurin jännite on toistaiseksi hieman hellittänyt tullien lykkäyksen myötä, on esimerkiksi Kiina ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan kauppasotaa tarvittaessa vielä pitkään. Lisäksi Trumpin tavat tuntien käänteet lienevät jatkossakin hengästyttävän nopeita.
On silti edelleen vaikea kuvitella, että vapaakaupan hyödyt oltaisiin valmiita unohtamaan ja siirtymään maailmanlaajuisesti protektionistiseen eli ulkomaankauppaa rajoittavaan ympäristöön. Tämä ei ole eduksi Yhdysvalloillekaan.
Myrskyn silmässä kannattaa odotella rauhassa
Olemme varainhoidollisissa salkuissamme reagoineet Trumpin politiikan myötä kasvaneisiin riskeihin jo ennen tulli-ilmoitusta laskemalla osakepainoa asteittain viimeisen kuukauden aikana. Mielestämme nyt myrskyn silmässä kannattaa odotella sen laantumista ennen seuraavia johtopäätöksiä.
Nopean ja kestävän ratkaisun löytäminen kauppasodan uhkaan voi olla vaikeaa. Pitkittyvä kiista ja sen seurauksena mahdollinen globaali taantumaskenaario voisivat luoda vielä lisää laskupainetta markkinoille. Toisaalta ilmoitus tullien lykkäämisestä oli jo osoitus siitä, ettei Trump ole valmis pitämään väkisin kiinni tavoitteistaan, jos ne aiheuttavat markkinoilla näin voimakkaita reaktioita.
Muitakin positiivisia tekijöitä löytyy. Keskuspankeilla on reservissään työkaluja markkinoiden rauhoittamiseen, jos sille on tarvetta. Lisäksi markkinoiden huomio voi seuraavaksi kääntyä tulleista veronkevennyksiin ja muihin taloutta tukeviin toimiin. Myös alkava tuloskausi saattaa kohottaa sijoittajien optimismia, jos tulokset perinteiseen tapaan ylittävät ennusteita.
Piensijoittajan on hyvä säilyttää rauhallisuus turbulenssin keskellä. Markkinoiden laskun pituutta on etukäteen mahdotonta ennustaa, mutta voimakkaat useamman päivän mittaiset korjausliikkeet ovat usein olleet osa markkinoiden normaalia liikehdintää. Tällaisina aikoina sijoittajan on hyvä arvioida markkinatilanne ja pohtia, kuinka omistuksiaan voisi hallita omien tavoitteidensa ja strategiansa mukaisesti.