Siirry suoraan sisältöön

Suunnitteletko remonttia? Näin löydät luotettavat tekijät

Kaipaako kylpyhuone uudistusta? Keittiöremontti suunnitteilla? Hyvän remonttiporukan löytämiseksi kannattaa tutkia huolella taustat ja todistukset sekä pyytää riittävästi referenssejä, vinkkaa neuvontainsinööri Timo Jokela PRKK:sta.

Jaa:

Kartoita netti, rautakaupat ja tuttujen suositukset

Internet on pullollaan remonttifirmoja ja palveluita, joiden avulla löytyy apua remonttiasioihin. Pelkän netin perusteella työn laadusta on kuitenkin vaikea saada varmuutta. Joskus rautakauppa voi auttaa: rautakaupan yritysmyyjä saattaa tuntea ammattitaitoisia remonttifirmoja. Aina kannattaa tiedustella hyvää remontintekijää ystäviltä, tutuilta ja naapureilta. Onko joku lähipiirissäsi teettänyt onnistuneen remontin? Olivatko he tyytyväisiä tekijöihin?

Kilpailuta urakka ja pyydä referenssit

Pyydä tarjous vähintään kolmelta remonttifirmalta. Laadi kaikille samanlainen tarjouspyyntö, jossa listaat tehtävät työt. Näin voit vertailla saamiasi tarjouksia keskenään. Pyydä aina urakkatarjous, koska tuntilaskutuksella on taipumusta karata käsistä. Kysy valitsemaltasi yritykseltä kolme referenssikohdetta yhteystietoineen ja soita näille varmistuaksesi remontintekijän ammattitaidosta ja luotettavuudesta. Yksi referenssikohde ei riitä, koska – ikävä kyllä – epärehellinen tekijä voi värvätä omat kaverinsa esittämään tyytyväistä asiakasta.

Ilmoita taloyhtiölle ja hanki valvoja

Asunto-osakeyhtiössä pitää muistaa ilmoittaa remontista kirjallisesti taloyhtiölle. Nyrkkisääntö on, että melkein kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista tulee ilmoittaa.

Varsinkin isompiin remontteihin kannattaa palkata myös valvoja, joka vastaa siitä, että remontti etenee ja vaaditut tarkastukset tulee hoidettua.

Valvoja on rakennusmestari tai muu rakentamisen ammattilainen, joka tietää, miten remontti pitää toteuttaa. Ammattitaitoinen valvoja hoitaa ongelmatilanteet. Kysy tutuilta valvojista samalla, kun etsit remontintekijää tai etsi sopivaa valvojaa Fise Oy:n pätevyyspalvelusta.

Vaadi sertifikaatit

Jos teetät kylpyhuoneremontin, tarkista Eurofinsin sivuilta, että tekijällä on voimassa oleva Eurofins Expert Services Oy:n myöntämä märkätilasertifikaatti. Se kertoo, että tekijä hallitsee vesieristyksen ja osaa ottaa huomioon kaikki kosteiden tilojen rakentamista koskevat tärkeät asiat.

Jätä aina osa palkkiosta maksettavaksi vasta sitten, kun koko työ on tehty hyväksytysti.”

Tee aina kirjallinen sopimus

Vaatimattomastakin urakasta kannattaa tehdä pienurakkasopimus. Sopimuspohjia voi tulostaa internetistä, esimerkiksi Kilpailu- ja Kuluttajaviraston sivuilta. Sopimuksesta pitää käydä ilmi muun muassa, millaisesta urakasta on kyse, mitä se maksaa ja millaisissa erissä maksut hoidetaan, milloin remontti aloitetaan, missä aikataulussa työ tehdään ja koska se on valmis. 

Varmista kotitalousvähennys

Remonttiyrityksen on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin, jotta olet oikeutettu kotitalousvähennykseen remonttityön osuudesta. Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän julkisesta tietopalvelusta voit tarkistaa, että remonttifirma kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Sieltä avautuu muutakin tärkeää tietoa kuten se, onko firma huolehtinut taloudellisista velvoitteistaan.

Älä maksa kerralla

Jätä aina osa palkkiosta maksettavaksi vasta sitten, kun koko työ on tehty hyväksytysti. Se on yksi tapa varmistaa, että homma tehdään kunnolla loppuun.

Jos remonttifirma kuuluu ennakkoperintärekisteriin, sinun ei tarvitse huolehtia muuta kuin laskun maksu. Jos taas palkkaat yksityishenkilön tekemään remontin, sinusta tulee työnantaja ja sinun täytyy huolehtia työnantajavelvollisuuksista – esimerkiksi siis ennakonpidätyksestä, työnantajan sairausvakuutusmaksuista, työeläkevakuutuksesta ja työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta. Lisätietoja palvelujen ostamiselta löydät esimerkiksi Verohallinnon sivuilta.

Sovi ongelmatilanteet

Remontintekijällä on vastuu työnsä jäljestä ja sopimuksen noudattamisesta. Jos et ole tyytyväinen lopputulokseen tai työn edistymiseen, yritä selvittää asia tekijän kanssa reilusti sopien ja keskustellen. Jos olet palkannut remontin valvojaksi ammattitaitoisen vastaavan mestarin, hänen työnsä on hoitaa ongelmatilanteet.Joskus remonttiriitoja joudutaan viemään raastupaan asti, mutta niissä riidoissa ei yleensä kukaan lopulta voita. 

Jutun asiantuntija: neuvontainsinööri Timo Jokela PRKK-Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry