Siirry suoraan sisältöön

Sijoittajan opit koronavuodesta 2020

Vuosi 2020 tarjosi sijoittajalle markkinavuoristorataa ja suuria tunteita, mutta lopulta myös mukavat tuotot. Sekä osake- että joukkolainamarkkinoilla kevään koronaromahdus kääntyi vahvaan nousuun, minkä seurauksena kokonaisuutena sijoittajan vuosi päätyi selvästi plussalle.

Jaa:

Jokainen kriisi on erilainen eikä jatkossakaan ole viisasten kiveä, joka takaisi varmat tuotot kaikissa olosuhteissa. Kaikista kriiseistä tulemme kuitenkin ulos yhden kokemuksen viisaampina, niin tälläkin kertaa. S-Pankin päästrategi Lippo Suominen listasikin, mitä oppeja sijoittajan kannattaisi menneestä koronavuodesta ottaa tulevaisuutta varten.

1. Varaudu

Odottamattomia asioita tapahtuu. Kukaan ei vielä vuosi sitten osannut kuvitella, että koko maailma joudutaan sulkemaan koronapandemian takia jo muutaman kuukauden kuluttua. Pandemia iski meihin kaikkiin – osaan voimakkaammin kuin toisiin. Yllätysten vaikutusta omaan elämään voi pehmentää varautumalla siihen, että asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan. Myös talouteen kannattaa varata puskuria, joka tarjoaa joustovaraa odottamattomien tapausten varalta. Säästämällä ”hyvinä aikoina” on helpompi pärjätä silloin, kun omassa elämässä tulee taloudellisia takaiskuja.

2. Tililtä ei tule tuottoa

Perinteisesti suomalaiset tottuivat pitkään säästämään rahojaan pankkitilillä ja saivat sille kohtuulliset tuotot. Viime vuosikymmenellä tilikorot kuitenkin painuivat nollaan. Koronavuosi vahvisti entisestään kuvaa, että nollassa mennään jatkossakin. Valtiot tukivat korona-aikana taloutta velkarahalla. Keskuspankit puolestaan ovat luvanneet pitää huolta, että valtioiden korkomenot pysyvät kurissa, joten korkoja ei tulla nostamaan vielä pitkään aikaan. Tilivaroille ei siis tule tuottoa myöskään tulevaisuudessa. Kun kuluttajahinnat kuitenkin nousevat, tarkoittaa se, että nollakorkoisilla tileillä rahojen ostovoima vähenee. Säästäjien onkin haettava tuottoja muista sijoitustuotteista.

3. Markkinat ovat hyviä selviytyjiä

Osakkeiden pudotessa kuukaudessa 30 prosenttia viime keväänä odotettiin osakkeiden pitkän nousuputken olevan tiensä päässä. Toisin kuitenkin kävi, sillä vuoden lopulla tahkottiin jälleen uusia ennätystasoja. Kerta toisensa jälkeen sekä yritykset että osakemarkkinat ovat osoittaneet sopeutumiskykynsä. Yritykset leikkasivat nopeasti kustannuksiaan pandemian iskiessä ja näyttävät selviävän pelättyä pienemmin vahingoin romahduksesta. Maailma on puolestaan täynnä rahaa, joka etsii sijoituksille tuottoa. Niinpä varat alkoivat valua osakkeisiin ja esimerkiksi kiinteistöihin heti, kun taloudessa alkoi näkyä edes pieniä valonpilkahduksia. Jatkossakin osakkeita tukee sekä yritysten ketteryys että varojen hakeutuminen osakkeisiin houkuttelevien tuottojen perässä. Ajoittain tulee takaiskuja, mutta pitkäaikaiselle sijoittajalle osakkeet tarjoavat parhaat mahdollisuudet.

4. Pidä kiinni sijoitussuunnitelmasta

Tälläkään kertaa ei kannattanut liiaksi hermostua markkinoiden heilunnasta. Kovissa liikkeissä tehdään parhaat sijoitukset, mutta helposti myös pahimmat virheet. Liian moni sijoittaja myi tälläkin kertaa hädissään sijoituksensa kevään ryminässä, ja jäi ulos vuoden lopun vahvasta noususta. Kuukausisijoittaja sen sijaan oli markkinoilla ostamassa myös kevään laskeneilta markkinoilta. Paras toimintamalli pitkäaikaiselle sijoittajalle on pitää päänsä kylmänä ja kiinni sijoitussuunnitelmastaan. Varsinkin silloin, kun se tuntuu kaikkein vaikeimmalta.