Siirry suoraan sisältöön

Piharemontti kolmella eri budjetilla

Haluaisitko tehdä pihastasi viihtyisän oleskelupaikan, josta on iloa ympäri vuoden? Poimi vinkit kolmelle eri kukkarolle.

Jaa:

Pihan kevyt kasvojenkohotus – budjetti alle 1 000 e

Pienellä budjetilla kannattaa keskittyä asioihin, joilla teet pihastasi viihtyisän, vinkkaa Viherpihan entinen päätoimittaja ja hortonomi Auli Honkanen.

Älä aloita piharemonttia kiveyksen suunnittelusta ja rakentamisesta, sillä kiveyksiin kuluu helposti koko budjetti ja ylikin. Panosta mieluiten kauniisiin puutarhakalusteisiin, kevyisiin pihavalaisimiin, ruukkuistutuksiin ja kukkapenkkeihin.

”Suurimman muutoksen saat pihassa aikaan lisäämällä istutusalueiden määrää ja vähentämällä nurmikkotilaa. Tilaa pari suursäkkiä multaa ja perusta istutusalue nurmikon päälle. Istuta multaan tiheästi erilaisia perennoja, jotta rikkakasvit eivät pääse valtaamaan alaa. Rajaa lopuksi istutusalue kivillä, reunanauhalla tai vain kanttaamalla lapiolla vako nurmikon ja istutusalueen väliin”, Honkanen neuvoo.

Jos puutarhakalusteet ovat kulahtaneet, piristä ilmettä uusilla istuin- ja koristetyynyillä. Lisää oleskelupaikan viihtyisyyttä aurinkokennoilla varustetuilla pihavalaisimilla, joiden asentamiseen ei tarvitse palkata sähkömiestä eikä maahan tarvitse kaivaa sähkökaapeleita. Aurinkokennojen valo ei ole voimakasta, mutta ne luovat kivaa tunnelmaa.

Satsaa vielä oleskelupaikan ja sisäänkäynnin ruukkuistutuksiin, niin saat pihastasi heti viihtyisämmän.

Satsaa oleskelupaikan ja sisäänkäynnin ruukkuistutuksiin, niin saat pihasta heti viihtyisämmän."

Keskity piharemontissa olennaiseen – budjetti alle 5 000 e

Valitse, mikä sinulle olisi pihalla tärkeintä ja keskity siihen. Haluatko uusia pihasi käytävät vai satsata uuteen kesäkeittiöön? Haluaisitko kunnollisen keittiökasvimaan? Entä onko nurmikon hoidossa toivomisen varaa?

”Pihakäytävät voit perustaa kevyemmin siten, että teet sorapohjan, jonka päälle asettelet askelkivet. Näin säästät materiaalikuluissa”, Honkanen opastaa.  

Jos taas pihalla on paljon nurmikkoa ja haluat vähentää omaa työmäärääsi, harkitse robottiruohonleikkuria. Miellyttävä oleskelupaikka taas syntyy melko edullisesti, kun rakentaa puusta ison terassilaudoituksen.

”Jos haluat hyötykasvimaan, pieni kasvihuone irtoaa muutamalla tonnilla. Siinä pystyt kasvattamaan kylmänarkoja hyötykasveja, kuten tomaattia, kurkkua, melonia, munakoisoa, basilikaa ja montaa muuta harvinaisempaa kasvia. Kasvihuoneeseen voit myös luoda oman oleskelunurkkauksen, jossa saat nautiskella lämmöstä ja ihailla kasvien kehittymistä”, Honkanen kertoo.

Kätevä kasvimaa syntyy lavakauluksista, joihin lisäät vain valmismullan ja istutat hyötykasvien taimet. Pihakasvillisuuden hankkimisessa kannattaa satsata monivuotisiin kasveihin, kuten perennoihin, pensaisiin ja puihin, joista on iloa vuodesta toiseen.

Panosta pihaasi – piharemontti 10 000–15 000 e

Jos pihasi on iso, älä yritä tehdä kaikkea kerralla, vaan jaksota remontit useammalle vuodelle. Keskity yhtenä vuonna yhteen osa-alueeseen, kuten kiveyksiin, piharakennuksiin tai istutuksiin.

Onko oleskelualue tarpeen laatoittaa ja rakentaa samaan yhteyteen kunnollinen kesäkeittiö? Siinä tapauksessa satsaa kestäviin graniittikiviin tai säästä kuluissa valitsemalla oleskelualueen pinnaksi betonikivet.

”Kiveys on syytä perustaa huolellisesti, jotta siitä tulee kestävä. Hyvä perustus syntyy noin 40 sentin paksuisesta murskekerroksesta ja viiden sentin asennushiekkakerroksesta. Kivifirmojen sivuilta löydät laskurit materiaalikuluihin”, Honkanen neuvoo.

Jos osaat tehdä kiveyksen itse, vuokraa tärytin ja muut kiveyksen tekoon tarvittavat välineet. Muussa tapauksessa tilaa kiveyksen teko ammattilaisilta ja satsaa samalla kaivuutöiden yhteydessä kunnolliseen pihavalaistukseen. Muista hyödyntää kotitalousvähennys, jos teetät työt ammattilaisella.

Kiinnostaako pergolan tai huvimajan hankinta vai onko haaveissa kylpytynnyri? Satsaa näissäkin kunnon perustusten tekoon, jotta pohjarakenteet kestävät routimisen.

”Jos haluat uusia pihasi kasvillisuuden, valitse havukasveja, jotka tekevät pihastasi näyttävän vuoden ympäri. Hanki puuntaimet isoina, niin saat pihasta nopeasti rehevän. Istuta kasvit ryhmiksi, jotta niiden hoitaminen helpottuu eikä nurmikonleikkuusta tule liian työlästä”, Honkanen opastaa.

Voit hyödyntää piharemonttisi suunnittelussa myös Viher- ja ympäristörakentajien kustannuslaskuria.

Näin perustat istutusalueen nurmikon päälle

  1. Lado nurmikon päälle paksu kerros sanomalehtiä.
  2. Kastele lehdet ja lapioi päälle reilu multakerros.
  3. Tiivistä multakerros tamppaamalla jaloilla. Kun tiivistetty multakerros on nurmikon pinnasta noin 20 senttiä, istutusalueella on riittävän paksu kasvualusta useimmille perennoille. Yleensä nurmikon alla oleva kasvualusta on vielä ainakin 20 sentin paksuinen. Kun perennat juurtuvat, ne hakeutuvat sanomalehtikerroksen läpi pohjamaahan.
  4. Jos haluat istuttaa pensaita ja jonkin pikkupuun, kaiva niitä varten aukot sanomalehtikerroksen läpi pohjamaahan. Paranna kasvualustaa hyvällä mullalla noin 40−70 sentin paksuiseksi tai lajin vaatiman multatilan mukaisesti.

S-Pankista saat apua niin pienten kuin vähän suurempienkin pihahaaveiden toteuttamiseen

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat