Ensin puskuri kuntoon
Aivan ensiksi on hyvä huolehtia, että taloudessa on joustovaraa yllättäviin tilanteisiin. Näin et joudu pulaan, jos esimerkiksi pesukone hajoaa yllättäen. Taloudellinen joustovara on helppo toteuttaa esimerkiksi taloudellisen puskurin avulla, joka on helposti otettavissa käyttöön toiselta tililtä. Säästötili, kuten esimerkiksi S-Pankin Tuottotili, on oiva paikka puskurin kerryttämiselle. Tuottotilillä korko kasvaa portaittain talletusmäärän noustessa. Voit siirtää valitsemasi summan säästötilille esimerkiksi kuukausittain toistuvaismaksun avulla. Kun taloudellinen puskuri on kunnossa, voi säästämistä ja sijoittamista hyvillä mielin ulottaa muihin kohteisiin.
”Suosittelen pohtimaan sopivaa taloudellisen puskurin määrää suhteessa talouden kulloisiinkin menoihin, jotta puskuri tiukassa paikassa todella riittää”, vinkkaa S-Pankin valmennuspäällikkö Emilia Simola.
Säästäjän avulla säästöjä kertyy kuin itsestään
Löytyykö sinulta jo taloudellinen puskuri ja mielit saada säästöillesi vähän parempaa tuottoa? S-Pankissa on mahdollisuus aloittaa rahastosäästäminen helposti Säästäjä-palvelun avulla ohjaamalla Bonukset tai esimerkiksi 1-5 euroa per korttiostos suoraan rahastoon. Säästöjen kertymistä voi seurata kätevästi S-mobiilista. Jos nälkä kasvaa syödessä, palvelun kautta on helppo tehdä myös lisäsiirtoja rahastoon joko yksittäin tai säännöllisesti vaikkapa kuukausittain. Ennen palvelun käyttöönottoa Säästäjä neuvoo sopivan rahastokohteen valinnassa.
”Säästäjän käyttö antaa mukavasti tietoa siitä, kuinka paljon korttia käyttää. Paljon korttia käyttävälle euronkin sivuun laittaminen per ostos kasvattaa pottia kivasti rasittamatta taloutta liikaa”, tiivistää Emilia Simola.
Rahastovaihtoehtoja jokaiseen makuun
Haluatko säästää suunnitelmallisemmin rahastoon? S-Pankin valikoimista löytyy varmasti kaikille sopiva rahasto. Valitse rahasto pohtimalla, millainen rahastosäästämiskohde olisi itsellesi mieluisin. Voit tehdä sijoituksia itse S-mobiilissa tai verkkopankissa joko kuukausittain tai silloin kuin sinulle parhaiten sopii. Helpoin ja varmin tapa säästöjen kartuttamiselle on tehdä esimerkiksi toistuvaissuoritus rahastoon samalle päivälle, jolloin tilille saapuu säännöllinen tulo.
Kiinnostaviin sijoituskohteisiin kannattaa paneutua myös pankkien omilla verkkosivuilla, jotta opit sijoituskohteiden tunnusluvuista enemmän. S-Pankin säästölaskuri on oivallinen työkalu kokeille erilaisia säästösummia ja -aikoja.
”Rahastosäästämiseen voi suhtautua kuin muihinkin kiinteisiin menoihin, mikä tekee säästämisestä arjen rutiinia. Itseäni kiinnostaa valmiiden yhdistelmärahastojen lisäksi myös teemarahastot. Säästän tälläkin hetkellä esimerkiksi kuukausittain S-Pankki Fossiiliton Eurooppa ESG Osake -rahastoon”, tiivistää Emilia Simola.
Säästämisessä ja sijoittamisessa maltti on valttia
Vaikka säästäminen kannattaa aloittaa heti, liikkeelle on hyvä lähteä rauhassa. Hyvä nyrkkisääntö on sijoittaa sen verran, mitä on varaa hävitä. Omaa talouttaan ei myöskään kannata viedä liian tiukille sijoitustavoitteen vuoksi, vaan sijoittaa myös itseen, kokemuksiin, hyvään olon ja aikaan läheisten kanssa.
Samalla on hyvä miettiä, mitä varten haluat säästää ja mitä tavoittelet, jolloin sijoituskohde on helpompi valita.
Tutki säästöjesi kehitystä Säästölaskurilla
Aloita ottamalla käyttöön Säästäjä
Aloita tutkimalla rahastovaihtoehtoja
Tämä on mainos. Säästäjä on S-Pankin digitaalinen säästämisen ja sijoittamisen palvelu, joka tarjoaa asiakkaan antamien vastausten perusteella S-Pankki Oyj:n säästämisen palveluita ja S-Pankki Rahastoyhtiö Oy:n hallinnoimia sijoitusrahastoja. Sijoittaessaan asiakkaan on hyvä muistaa, että sijoitustuotteiden historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta tuotosta. Asiakkaan sijoitusrahastoihin sijoittamien varojen arvo voi nousta tai laskea ja sijoittaja ei välttämättä saa sijoittamiaan rahoja takaisin. Tutustu ennen sijoituspäätösten tekemistä rahaston rahastoesitteeseen ja sijoittajan avaintietoihin.