Siirry suoraan sisältöön

Mitä tehdä perintömökille? 5 vinkkiä!

Saitko perinnöksi mökin tai onko sinulla suvussasi vähällä käytöllä ollut mökki? Mietitkö, mitä mökille kannattaisi tehdä? Vaihtoehtoina on muun muassa ottaa mökki käyttöön, myydä tai vuokrata se. Punnitse eri vaihtoehtojen plussat ja miinukset.

  1. Ottaisitko mökin omaan käyttöön?

    Mökki vaatii ajallisia ja rahallisia panostuksia, joten mieti realiteetit: Miten kaukana mökki on? Ehtiikö sinne viikonlopuksi? Onko mökki talviasuttava? Tarvitseeko sitä remontoida? Pitääkö luopua jostain harrastuksesta, jotta mökkeily on mahdollista? 

    Mökin myötä tiedossa on ihania suvi-iltoja, grillin lempeää tuoksua ja talvi-iltojen sinistä hämyä. Mökki tietää myös lumitöitä, huussin tyhjennystä, säännöllistä huoltoa sekä rahanmenoa. Mökin askareet – kohtuuden rajoissa – ovat kuitenkin parasta irtiottoa arjen hälystä. 
  2. Jos kyseessä on sukumökki, onnistuuko yhteiselo?

    Yhteisestä mökkielosta selviää, kun asiat sovitaan selkeästi. Kannattaa tehdä vuorolista, jossa jokaisella on oma mökkivuoronsa – esimerkiksi kaksi viikkoa kerrallaan. Huolehtikaa, että jokaisella on mahdollisuus viettää vuorovuosin mökillä juhannus tai muita juhlapyhiä.

    Sopikaa, miten mökistä pidetään huolta: mitä mökkivuoroon sisältyy ja mitkä asiat ovat kenenkin vastuulla. Isompia remontteja voi tehdä kerran kesässä talkoilla. Sopikaa myös kustannusten jakamisesta. Yksi ratkaisu on yhteinen tili, jonne jokainen laittaa rahaa säännöllisesti ja jolta maksetaan kiinteistöverot, tienhoitomaksut, sähkölaskut ja korjaukset. Mökistä voi tehdä myös hallinnanjakosopimuksen, jossa sovitaan tarkasti oikeudet, velvollisuudet ja kulujen jakaminen.
  3. Kannattaako mökin vuokraus?

    Jos mökistä haluaa nauttia vain osan vuodesta, kustannuksia voi kattaa vuokraamalla mökkiä. Netissä on paljon vuokraus- ja välityssivustoja ja myös kiinteistövälittäjät välittävät vuokramökkejä. 

    Mökin voi vuokrata myös pidemmäksi aikaa, vuodeksi tai vaikka kymmeneksi. Luotettavan vuokralaisen avulla mökki pysyy kunnossa ja tuotto on tasaista. Jos vuokralainen tekee remonttia, pitää sopia, kuka maksaa materiaalit tai vaikuttavatko korjaukset vuokran suuruuteen. Vuokratulot ovat veronalaista pääomatuloa, mutta kuluja, esimerkiksi ilmoituskulut tai vuokrausajan sähkön, voi vähentää verotuksessa. 
  4. Myisitkö mökin pois?

    Jos mökki seisoo käyttämättömänä eikä suunnitelmia mökkielämän aloittamiseksi ole, kannattaa harkita myymistä. Perintönä saadun omaisuuden myyntivoitosta voi joutua maksamaan myyntivoittoveroa. Myös ennakkoperintönä saadusta mökistä maksetaan lahjaveroa. Monimutkaisissa perintöasioissa kannattaa harkita juristin puoleen kääntymistä. 

    Remontointi ennen myymistä on kaksipiippuinen juttu. Parin tonnin pintaremontilla vanhahtavasta mökistä voi tulla huomattavasti houkuttelevampi, toisaalta uusi omistaja voi repiä kalliitkin kalusteet heti alas. Myytäessä pitää muistaa, että ostajalla ei ole tunnesidettä paikkaan. Vaikka mökkiin liittyisi kuinka rakkaita muistoja, ne eivät ole myytäessä minkään arvoisia. Myymisen helppous riippuu myös paikkakunnasta: mökin myyminen voi olla työlästä muuttotappiokunnissa, joista on karsittu palveluita.
  5. Arvoton mökki, mutta tontilla hintaa?

    Vaikka mökki olisi korjauskelvoton, tontti voi olla kuitenkin arvokas. Täysin arvotonta mökkiä voi tarjota paikalliselle palokunnalle harjoitustyönä poltettavaksi.

 

S-Laina mahdollistaa vähän isommatkin hankinnat

Laske sinulle sopiva laina

 

 

 

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat