Siirry suoraan sisältöön

22-vuotias Jenna: ”Rahaa pitää käyttää vastuullisesti”

Helsinkiläinen Jenna Valta on aina ollut tarkka rahan suhteen. Opiskelijanakin hän säästää rahaa kuukausittain.

Jaa:

Jenna Valta säästää yhdessä miehensä kanssa omistusasuntoa varten.

Artikkeli on julkaistu Yhteishyvässä 4/2021.
 

Jenna Valta muutti pois kotoa heti kuvataidelukiosta valmistuttuaan. Näin hän kertoo omasta taloudenpidostaan:

”Muutto pois kotoa jännitti, mutta olin haaveillut omasta asunnosta jo pitkään. Ensimmäinen yö omassa kodissa oli samaan aikaan ihana ja kauhea. Nukuin pehmolelu kainalossa.

Olen aina ollut säästäväinen ja tarkka rahan kanssa. Sain ensimmäisen pankkikortinkin jo 12-vuotiaana. En yhtään pelännyt, ettenkö osaisi hoitaa talouttani itse.

Ensimmäisen vuoden ajan pidin Excelissä tarkkaan kirjaa kaikista tuloista ja menoista. Se oli hyvä keino päästä kiinni siihen, mihin rahaa oikeastaan menee. Isoimpana yllätyksenä itselleni tulivat harrastuskulut, jotka nyt piti maksaa itse.

Lapsuudenkodissani puhuttiin avoimesti rahasta, ja muistan jo ala-asteikäisenä olleeni kiinnostunut esimerkiksi vanhempieni asuntolainan lyhennyksistä.”

”Koulun ohella keikkatöitä”

”Valmistuin lukion jälkeen ammattikoulusta graafiseksi suunnittelijaksi ja sain harjoittelupaikan mainostoimistosta. Viime vuonna palasin koulun penkille, ja opiskelen nyt Metropolia Ammattikorkeakoulussa lisää graafista suunnittelua. Teen koulun ohella keikkatöitä mainostoimistoon, mistä saan pientä lisätuloa.

Laitoin töissä ollessani suuren osan palkastani säästöön joko matkatilille tai ASP-tilille. Siksi hyppy työssäkäyvän käyttöbudjetista takaisin opiskelijabudjettiin ei ollut niin raju, vaikka tulot tippuivatkin parista tuhannesta eurosta muutamaan sataan euroon. Jos minulle tulisi taloushuolia, voisin ottaa rahaa matkatililtäni, mutta onneksi sitä ei ole tarvinnut tehdä.

Asun aviomieheni kanssa opiskelija-asunnossa Viikissä. Minä olen rahasta miestäni tarkempi, mutta riitoja aiheesta emme juurikaan saa aikaiseksi. Koronan takia rahaa on kulunut paljon enemmän erilaisiin herkkuihin, mikä vähän ärsyttää. Välillä tuntuu tylsältä olla ilonpilaaja ja sanoa, että ei ostettaisi herkkuja tällä kertaa.”

”Ensimmäinen yö omassa kodissa oli samaan aikaan ihana ja kauhea.”

Kuluttaminen ahdistaa

”Mielestäni raha tuo mukanaan paljon vastuuta. Niiden, joilla on rahaa, pitäisi käyttää sitä vastuullisesti. Koen välillä ahdistusta kaikesta kuluttamisesta. Pyrin omassa elämässäni ostamaan harkitusti ja tukemaan kestävää kehitystä. Pikamuotia en ymmärrä ollenkaan, ja ostan paljon vaatteita ja tavaroita käytettyinä.

Suosin minimalismia. Ajattelen, että käyttöesine taipuu moneen tarkoitukseen, kun käyttää luovuutta. Minulla on esimerkiksi ruoanlaittoa varten taikinakulho, jossa on nyt multaa ja siemeniä itämässä.

Tiedän olevani etuoikeutettu, kun saan valtiolta tukea opiskelemiseen ja asumiseen. Ne auttavat pärjäämään vähällä rahalla.

Pyrin opiskelijanakin laittamaan 10–20 euroa kuussa säästöön. Olen säästänyt jo pitkään Japanin-matkaan. Matkakassa on nyt koossa, mutta vielä ei pandemian vuoksi ole mahdollista matkustaa. Säästämme myös yhdessä mieheni ASP-tilille, jotta voisimme joskus ostaa oman asunnon.”

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat